Сб. Жов 12th, 2024

На початку жовтня Державна служба статистики оприлюднила дані товарообороту роздрібної торгівлі за минулий рік у порівнянні з 2022 роком. Експерти компанії UTG проаналізували дані та і виявили причини, що вплинули на результати роботи роздрібної торговлі України. За підсумками 2023 року оборот роздрібної торгівлі в Україні сягнув 1 821 931,2 млн грн, що на 30% більше показника 2022 року. Але у доларовому еквіваленті оборот роздрібної торгівлі у 2023 році склав $49,8 млрд на відміну від $43,2 млрд, що на 15% вище.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Зростання товарообігу відбулося у дуже складних умовах. Перш за все, у 2023 році зазначалися обмежені резерви росту РТО. А саме – в минулому році спостерігався масовий відтік населення за кордон та закриття магазинів luxury-сегменту, таких як Chanel і Cartier. Міграція населення призвела по-перше, до зменшення кількості дітей, що визвало незатребуванність дитячих розваг і освіти, та зменшення споживання товарів та іграшок. По-друге, спостерігалось падіння попиту на дозвілля та відпочинок для дорослих через комендантську годину. Це призвело до низької доцільності купівлі вечірнього одягу. Що ще більше посилило наслідки пандемії відносно обмеження необхідністі одягу через віддалену роботу. По-третє, виникла стримана робота операторів розваг – кінотеатрів, ДРЦ, боулінгів, спорту та закладів харчування.

Також у 2022 та 2023 році спостерігався тотальний вихід ритейлерів з росії, або їх спроби перереєстрації на українських юридичних осіб. Негативно на товарообіг відбилися і закриття магазинів інтернаціональних мереж, відсутність альтернативних універмагів та пауза у виході нових ритейлерів.

Вплив війни в країні відбився і на діяльності ТРЦ, особливо які були цілком або частково знищені внаслідок обстрілів. Ті що не постраждали, вимушені були провести релокацію операторів зі сходу на південь або захід країни.

В той же час ритейлери провели оптимізацію доходів та кількості магазинів. Для цього вони зосередились виключно на прибуткових об’єктах та закрили збиткові. Також оператори значно скоротили витрати на рекламу та маркетинг, почали тотальну економію комунальних платежів: опалення, кондиціювання, електроенергії, води. Також ритейлери відчували логістичні проблеми, недостатність товарної продукції, здорожчення сировини та дефіцит персоналу.

На тлі цього девелопери відзначали багато негативних впливів з боку орендарів як то: уповільнення експансії, відсутність фінансування для розвитку, відмова від інвестицій, скорочення витрат на ремонтні роботи (таких як «fit-out», відкриття у готових приміщеннях), перенесення ризиків на керуючі компанії ТРЦ (часто у вигляді оплати % РТО).