Чт. Жов 3rd, 2024

Податковий комітет Верховної Ради розглянув законопроєкт про підвищення податків №11416-д до другого читання. Основні дискусії відбуваються навколо того, що підвищувати: ПДВ або ж військовий збір, пише The Page.

Про це повідомив старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

За його словами, позиція голови податкового комітету Данила Гетманцева «амбівалентна». Водночас ряд депутатів різних фракцій підтримують підвищення ПДВ замість військового збору.

Гайдай зазначив, що єдині, хто активно підтримує військовий збір, — Міністерство фінансів, зокрема головна спеціалістка Мінфіну Світлана Воробей. Вона переконана, що ПДВ буде мати більший інфляційний вплив.

«Я не розумію, чому Мінфін хвилюють додаткові 1-2 відсоткові пункти інфляції наступного року. Монетарка та інфляція — це прерогатива НБУ. Інфляція прогнозується поміркована, і що 9, що 10% — абсолютно ок рівень інфляції під час війни. Буде навіть трішки більше доходів до бюджету», — повідомив Гайдай.

Економіст вважає, що Мінфін мав би керуватися стимулами і сигналами, які подають зміни в податковій політиці. В цьому ключі ПДВ є менш шкідливим за військовий збір.

Інші аргументи які звучали на комітеті за підняття військового збору:

«ВЗ менш токсичний в адмініструванні»
«ПДВ теж доведеться піднімати, давайте залишимо його на потім»

Своєю чергою народний депутат Ярослав Железняк розповів, що з озвучених змін, які пропонує Гетманцев, головне — це дата набрання чинності законопроєктом. Зокрема, йдеться про впровадження помісячної звітності ПДФО з 2025-го та відкладання деяких норм:

  • залишити ставку військового збору на рівні 1,5% до кінця цього року. А з 2025-го ставка має зрости до 5%;
  • єдиний податок для 3-ї групи — з першого кварталу, в якому закон набере чинності;
  • зміни для будь-яких операцій (наприклад, нерухомість) — з моменту набрання сили законом (тобто не з 1 жовтня);
  • зарплати — з 1 жовтня, тобто треба буде перерахувати. Але якщо працівник звільнився, то вже перераховувати не треба;
  • не застосовувати військовий збір для ФОПів, які зараз звільненні від сплати єдиного податку, тобто ФОПи, що зареєстровані на прифронтових та деокупованих територіях.

Також Железняк додав, що із нових джерел фінансування додали ренту на видобуток щебеню. Крім цього, пільгу по ПДФО по іноземній допомозі для біженців буде продовжено.

Наразі результат робочої групи такий:

  • відкладати строк прийняття законопроєкту до 1 листопада не будуть. Тобто по зарплатах заднім числом військовий збір впровадять;
  • група не сприймає ніякої заміни підвищення військового збору на підвищення ПДВ.
Що відомо про законопроєкт №11416-д про підвищення податків

Зазначимо, 18 липня 2024 року уряд ухвалив два законопроєкти, через які планують додатково залучити 500,3 млрд грн для оборонних потреб.

Перший урядовий законопроєкт пропонує Верховній Раді внести зміни до Податкового кодексу, які дозволять профінансувати додаткові військові видатки. Другий — пропонує зміни до державного бюджету для підвищення військових видатків, необхідних для оборони.

Своєю чергою депутати та бізнес розкритикували законопроєкт Кабінету Міністрів щодо збільшення податків. Особливу увагу звернули на пункти про військовий збір та податки на імпорт авто, де передбачається підвищити ставку військового збору з доходу громадян з 1,5 до 5%, а також планується оподатковувати купівлю нового авто у розмірі 15% від вартості.

26 серпня нардеп Ярослав Железняк повідомив, що Кабмін суттєво переписав законопроєкт про підвищення податків. За його словами, текст доопрацьованого урядового законопроєкту хочуть виносити скоро на розгляд податкового комітету ВР та вже у перші тижні вересня у Верховну Раду.

Згодом, 29 серпня, голова парламентського фінансового комітету Данило Гетманцев опублікував доопрацьований законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України.

3 вересня Верховна Рада провалила голосування за законопроєкт №11416-д щодо збільшення податків на 30 млрд у першому читанні.

17 вересня Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №11416-д про рекордне збільшення податків на 58 млрд грн у 2024 році та 137 млрд у 2025-му. За відповідне рішення проголосував 241 депутат.