Чт. Вер 19th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Gastrofamily Food Market, Chernomorka, Veterano Brownie, Ramen 2.0, Желтое море, Редкая птица, Like a local’s wine bar – які заклади остаточно закрилися через війну в Україні і не тільки.

На початку війни відкритими в Україні залишалися лише кожен п’ятий заклад харчування. Через два місяці працювало уже 54% усіх ресторанів та кав’ярень, проте їх виручка впала на 50%. Такі дані наводить сервіс автоматизації закладів Poster. Тепер сфера food&beverage поступово відновлює роботу, проте в нову кризу вижили далеко не всі. Які з відомих ресторанних мереж та інших популярних закладів вже припинив своє існування – в добірці RAU.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Like a local’s wine bar

Триповерховий бар з чудернацькою назвою, що перекладається як “Схоже на місцевий винний бар”, працював на Подолі на вул. Спаська, 5 з 2019 року. В червні власник закладу Сергій Клімов повідомив, що чудова історія Like a local’s wine bar добігає свого завершення. За його словами, останній привіт і подарунок від винного бару – це фінальний розпродаж кращих українських вин, які команда старанно збирала роками. “У «Like a local’s wine bar» залишилось кілька сотень пляшок, 56 самих різноманітних вин від Сходу до Заходу, Півночі до Півдня, тож, якщо ви хочете залишити щось на згадку бар — це чудова нагода”, – написав у себе на Facebook він. Це був останній заклад мережі, який досі продовжував роботу. У травні 2020 року закрився бар Like a Local’s на Січових Стрільців. Заклад на Льва Толстого припинив роботу восени 2021 року.

Like a local's wine bar

Ramen 2.0 (в минулому Banh Mi vs Marketing)

В Києві на Печерську назавжди закрилася раменна від Жені Михайленко. Заклад Ramen 2.0 на вулиці Цитадельній, 6/8 працював тут з 2017-го і подавав популярні в’єтнамські страви. “Саме ця локація дала можливість масштабувати мережу Food vs Marketing, ставши заготівельним цехом для першої раменної… В 2020 році під час пандемії саме завдяки цій локації ми змогли налагодити службу доставки, яка дозволила бізнесу підтримувати життєздатність під час локдаунів. З 24 лютого 2022 року саме завдяки цій локації ми змогли об’єднатись з нашими працівниками, бути у безпеці та приготувати більше 300 000 порцій їжі для наших захисників”, – розповів у себе на Facebook Євген Михайленко. У Києві продовжують працювати інші заклади мережі Food vs Marketing: три ресторани Ramen vs Marketing, а також один Coffee vs Marketing.

 Ramen 2.0 (в минулому Banh Mi vs Marketing)

Gastrofamily Food Market

Ресторатор Дмитро Борисов закрив назавжди один з трьох своїх фуд-холів Gastrofamily Food Market – на Оболоні у Києві. “Наразі фуд-холи Gastrofamily Food Market працюють на Бессарабській і на Дарницькій площах. Ефективно. З чудовими результатами як для сучасних реалій ринку. Об’єкт на Оболоні ми закрили, натомість зараз готуємо відкриття у новому місті”, – розповів він RAU. Фуд-хол відкрився 7 травня на місці ресторану Don Mare у 2021 році та об’єднував сім закладів від ресторанної компанії Дмитра Борисова.

Рибний базар

Ресторан Рибний базар з 2007 року працював у центрі столиці, поруч із Софійською площею. У меню були представлені європейська та середземноморська кухні, а у центрі зали можна було побачити вітрину зі стравами з морепродуктів, викладених на льоду. Морські делікатеси привозилися з таких країн, як Норвегія, Франція, Іспанія. Як розповів The Village, у першій половині 2022 року ресторан на вул. Володимирська, 24 А закрився. Причина не повідомляється.

рибний базар

Veterano Brownie

Кондитерська Veterano Brownie – один з проектів Veterano Group, що об’єднує засновані ветеранами АТО бізнеси. У березні 2019 року кав’ярню, в якій подавали лише один вид десерту — брауні, заснували Роман та Юлія Набожняк. Після трьох років роботи на київському Подолі (вул. Нижній Вал, 39), Роман організував благодійний аукціон, щоб зібрати $50 000 і придбати для української армії ударний безпілотник Punisher. Виставлену на аукціоні кав’ярню Veterano Brownie продали по частинам. Необхідну суму зібрали за 26 годин.

Veterano Brownie

Cafe1

У Львові закрили вінтажний ресторан Cafe1 мережі Kumpel Group. Заклад, відомий своєю локацією для поцілунків, знаходився на Катедральній площі. “Якби не висока оренда, ми б вижили, — розповів ВЗ власник Cafe1, львівський ресторатор Марк Зархін. — На час воєнного стану нам дали послаблення щодо оренди, але згодом власник приміщення передумав. Крім того, серед причин закриття Cafe1 — складна економічна ситуація в державі. Через високу ціну бензину усі видатки зросли. Така ситуація в усіх ресторанів міста, зараз вони переживають кризу. У нашому кафе завжди було багато гостей. Та воєнний стан вніс свої корективи. Не всім можна було торгувати. Через комендантську годину не можна було довго працювати у вечірній час. Бо в наше кафе люди приходили відпочивати переважно ввечері”.

cafe-1

Чорноморка

З початку війни Чорноморка встигла відкрити два нових заклади в Україні – у Чернівцях і Кам‘янці-Подільському, і два закрити. “Працюють майже всі ресторани. Закрили одну Селедочну та одну Чорноморку в Києві. Поки що це всі втрати”, – ділиться засновниця та CEO Чорноморки Ольга Копилова. Крім того, навесні мережа вийшла на ринок Молдови і відкрила там заклад, який вже 27 червня зачинили. “Друзі, український бренд Чорноморка вийшов з проекту на озері Valea Morilor у Кишиніві. Цей ресторан більше не входить до мережі Чорноморка. Подробиці розповімо пізніше”, – повідомили в компанії.

Чорноморка у молдові

Чебуречна від Чорноморки

Розпрощалися власники Чорноморки також зі своїм експериментальним закладом Чебуречна, який працював на Львівській площі у Києві з 2021 року. Ресторан закрився ще 7 лютого і на його місці обіцяли відкрити “щось нове, смачне і цікаве”. Заклад був монопродуктового формату та пропонував лише чебуреки, до яких пропонували є салати, рибні пончики, супи.

Желтое море

Мережа паназійських ресторанів “Желтое Море”, що належить російському ресторатору Олександру Орлову (Bulldozer Group) повернулася до роботи у Києві 4 червня, проте не повним складом. Серед усе ще працюючих закладів – “Желтое Море” на вул. Дніпровська набережна, 26 Д та на просп. Героїв Сталінграда, 8. У той же час припинила свою діяльність точка в БЦ Palladium біля Либідської площі. Причина та дата закриття невідома, заклад працював тут з 2020 року.

желтое море

Редкая Птица

“Редкая птица” – один з закладів Дмитра Заходякіна та Аліни Косічкіної, співвласників Хлібного та Holy Burger. Двоповерховий ресторан працював у будівлі на вулиці Басейній, поряд з Mimosa Brooklyn Pizza, але з початку війни не лише залишається закритим, а ще й потрапив у скандал через невиплату заробітних плат співробітникам. Наразі Instagram закладу наповнений гнівними коментарями, самі ж власники “Редкой птицы” на це не реагують. За повідомленням The Village, ресторан зачинено остаточно.

редкая птица

Coco Japanese

Ресторан японської кухні Coco Japanese пропрацював на вул. Мечникова, 16 рівно рік – лютого 2021 року по лютий 2022-го. Його засновниками стали Mimosa Family та шеф-кухар Олексій Краковський. “Coco зачинився, але ми завжди пам’ятатимемо наші затишні зустрічі, теплі бранчі та нестримні вечори на барі з коктейлями! Ми з Mimosa Family продовжимо рухатися вперед і точно побачимося в майбутньому, але вже не на Мечникова, 16. Обіймаємо кожного”, – написали на прощання 6 лютого засновники закладу.