Ср. Жов 16th, 2024

Інфляція впливає на всі галузі економіки, а особливо на ті, що залежать від кінцевого споживача. Однією з таких галузей є ритейл.

У 2024 році, за прогнозами НБУ, інфляція в Україні помітно пришвидшиться і сягне 8,5%. Втім, у 2025 році вона має знизитися до 6,6%, а до 2026 року досягне цілі НБУ – 5%.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Така динаміка впливає на роздрібну торгівлю, змушуючи ринок адаптуватися до нових умов та розробляти стратегії для збереження конкурентоспроможності, каже почесний консул Держави Ізраїль у західному регіоні України, бізнесмен, власник мережі гіпермаркетів Ultramarket (“Мегамаркет”) Олег Вишняков.

Про те, як зростання інфляції впливає на український ритейл вже сьогодні та чого чекати у перспективі, експерт розповів у колонці для “Економічної правди”. УРТЦ пропонує найцікавіше з матеріалу.

Як реагують споживачі

Зростання цін є одним з ключових факторів впливу на поведінку покупців. Вона знижує купівельну спроможність населення, що змушує споживачів шукати дешевші альтернативи товарам та послугам.

За словами Вишнякова, покупці все частіше відмовляються від преміум-сегменту і переходять на продукти середнього або низького цінових рівнів, намагаючись зберегти свої фінансові ресурси в умовах постійного зростання цін.

Така зміна купівельних звичок впливає на ритейл у кількох аспектах:

  1. Збільшення попиту на акційні товари. Підприємства змушені збільшувати кількість акційних пропозицій, оскільки покупці надають перевагу знижкам. Це може призводити до тимчасового зниження прибутковості ритейлерів, але водночас стимулює продажі та дозволяє підтримувати лояльність клієнтів.
  2. Перехід на приватні торгові марки. Багато споживачів переходять на товари власного виробництва торговельних мереж. Це зменшує попит на преміальні бренди, але дає можливість мережам збільшувати свою частку на ринку.
  3. Популяризація онлайн-покупок. Багато покупців переходять на онлайн-платформи, оскільки там можна знайти вигідніші пропозиції та порівняти ціни. Онлайн-ритейл надає можливість більш гнучко реагувати на ринкові умови та знижувати витрати на утримання фізичних магазинів.
Нові виклики для ритейлу

Інфляційний тиск цього року, на думку експерта, частково зумовлений дефіцитом електроенергії, зростанням витрат на виробництво через подорожчання енергоресурсів, недостатньою кількістю працівників через мобілізацію та міграцію за кордон.

Це впливає і на виробників, і на ритейл, оскільки збільшення витрат доходить до кінцевого споживача у вигляді підвищення цін на кінцеву продукцію.

Крім того, війна та руйнування енергетичної інфраструктури призводять до збільшення витрат на транспортування товарів, що негативно впливає на ефективність постачань.

Зважаючи на зростання витрат, торгові мережі змушені підвищувати ціни на товари, щоб компенсувати збитки. Це викликає негативну реакцію споживачів, які починають купувати менше або шукають альтернативні рішення. Таким чином, ритейл опиняється в складній ситуації, коли необхідно балансувати між підтримкою прибутковості та збереженням лояльності клієнтів, – каже Вишняков.

Стратегії та рішення

Попри усі виклики український ритейл демонструє адаптивність і одним з ключових елементів стратегії для багатьох мереж стало збільшення інвестицій у цифровізацію та розвиток онлайн-продажів.

Більш оперативно реагувати на зміни в попиті, а також знижувати витрати на утримання фізичних магазинів, ритейлу дозволяють цифрові платформи.

Онлайн-ритейл стає дедалі популярнішим серед українських споживачів, оскільки забезпечує доступ до ширшого асортименту товарів та зручніші умови придбань.

Компанії активно інвестують у технології для автоматизації бізнес-процесів та управління запасами.

Інша важлива стратегія – розширення асортименту. Ритейлери пропонують більше варіантів у різних цінових сегментах. Це допомагає залучити ширше коло покупців і забезпечити стабільний попит в умовах економічних труднощів. Мережі також використовують аналітичні інструменти для кращого розуміння потреб клієнтів і персоналізації пропозицій, що підвищує їх конкурентоспроможність.

Економічне зростання, яке, за прогнозами, відновиться до 4-5% у найближчі роки, відкриває нові можливості для ритейлу. Пожвавлення попиту на українські товари, розширення експортних ринків та нормалізація умов для ведення бізнесу сприятимуть зростанню продажів та підвищенню прибутковості підприємств.

Інфляція часто сприймається як негативне явище, яке загрожує бізнесу та знижує купівельну спроможність. Проте криза може стати каталізатором змін і розвитку, змушуючи ритейл адаптуватися, шукати нові підходи та оптимізувати витрати, – резюмував спікер.