Чт. Жов 3rd, 2024

У вересні 2024 року український бізнес знову дещо пом’якшив бізнес-очікування, найоптимістичнішими були прогнози підприємств торгівлі. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 48.7 з 48,4 у серпні. Водночас обстріли рф, погіршення курсових очікувань та прискорення інфляції, зокрема, стримує очікування підприємців. Про це повідомили у НБУ, пише The Page.

Чому українські підприємці знову покращили бізнес-очікування у вересні 2024

У вересні на більш позитивні бізнес-очікування підприємців вплинули такі фактори:

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c
  • пожвавлення внутрішнього попиту;
  • більша пропозиція товарів;
  • бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та будівництво доріг;
  • стабільна робота морського коридору;
  • зростання залізничних перевезень;
  • сезонний фактор.

Водночас стримуючими чинниками для розвитку українських підприємців залишаються:

  • обстріли критичної інфраструктури;
  • погіршення курсових очікувань;
  • підвищення акцизів на пальне;
  • дефіцит кадрів;
  • прискорення інфляції.
Як оцінюють свою діяльність підприємці торгівлі у вересні 2024

Торговельні підприємства найоптимістичніше серед інших секторів оцінили свою діяльність у найближчій перспективі. Секторальний індекс у вересні зріс до 52,1 з 50,4 у серпні. Причини: жвавий споживчий попит, достатня пропозиція товарів та розширення логістичних шляхів.

Компанії торгівлі прогнозують збільшення товарообігу та обсягу закупівлі товарів для продажу, а також поліпшили оцінки щодо запасів/залишків товарів для продажу. Водночас підприємці налаштовані на зниження торговельної маржі.

Як оцінюють свою діяльність підприємці промисловості у вересні 2024

Промислові підприємства також позитивно оцінили майбутні результати своєї діяльності. Секторальний індекс у вересні зріс до 52,3 з 48,6, у серпні. Причини: сталий споживчий попит, нарощення виробництва та налагодження логістики.

Підприємці промисловості очікують на подальше збільшення обсягів виготовленої продукції та нових замовлень. Оцінки щодо зменшення запасів сировини та матеріалів пом’якшилися, проте оцінки щодо обсягу незавершеного виробництва залишися стриманими, а оцінки щодо залишків готової продукції – погіршилися.

Як оцінюють свою діяльність підприємці будівництва у вересні 2024

Українські будівельники зберегли позитивні оцінки своїх економічних результатів у найближчій перспективі. Водночас секторальний індекс у вересні дещо знизився до 50,1 з 50,7 у серпні. Причини: бюджетне фінансування будівництва доріг та інфраструктури і сезонний фактор.

Підприємці будівництва очікують на подальше збільшення обсягу будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів, суттєво покращили оцінки щодо обсягу закупівлі послуг підрядників та дещо пом’якшили оцінки щодо їх доступності.

Як оцінюють свою діяльність підприємці сфери послуг у вересні 2024

Компанії у сфері послуг єдині зберегли негативні оцінки майбутніх результатів своєї бізнес-діяльності. Секоральний індекс знизився до 44,6 з 46,5 у серпні. Причини: дефіцит кваліфікованих кадрів і збільшення витрат бізнесу на зарплати та альтернативні джерела енергопостачання.

Респонденти дуже стримано оцінили обсяг вже наданих послуг, послуг у процесі виконання та нових замовлень на послуги.

Як оцінюють свою діяльність українські підприємці у вересні 2024. Джерело: НБУ

Як оцінюють свою діяльність українські підприємці у вересні 2024. Джерело: НБУ

Нагадаємо, у серпні 2024-го українські підприємці усіх сфер також продовжували пом’якшувати оцінки ділової активності, передусім через поступову адаптацію до відключень світла. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 48,4 з 44,4 у липні.