Ср. Жов 16th, 2024

Сучасне бачення українського прикладного мистецтва в колаборації Дім “Майстерня” та Всі. Свої

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Платформа українських брендів Всі. Свої  в колаборації з Дім «Майстерня» представили серію інсталяцій сучасних локальних митців і майстрів. Побачити унікальні вироби, які створювались власноруч в різних регіонах країни можна на вітринах у флагманському магазині Всі. Свої на вул. Хрещатик, 27.

“Для нас важливою місією є відродження та розвиток українських національних проявів. Ця колаборація спрямована на підтримку та розвиток нашої культурної самоідентифікації.  Кожен витвір вітрини унікальний та не має повторень, й несе свої глибинні сенси. Бути поряд, розвивати та знайомити оточення з локальним мистецтво – дуже надихає та мотивує” – коментує Артем Федосов СЕО ритейл напрямку Всі. Свої.

Мистецькі вітрини Всі. Свої

«Четвертий рік наш дім та родина об?єднують українських митців і майстрів в цільну спільноту, в якій взаємодіючи один з одним, ми разом досліджуємо історію та традиції декоративно-прикладного мистецтва України. І тепер ми представляємо та знайомимо з митцями, які втілюють традиційні техніки в сучасних виробах, знайомлячи оточення з культурними сенсами нашої країни» – говорить Олександра Бурбела, засновниця Дому «Майстерня».

На вітринах другого поверху магазину представлена витинанка “Народження дідухаОлени Коногорової, яка власноруч створює та вирізає свої інсталяції, без використання шаблонів. «Народження дідуха» — символ покровителя роду, добробуту та вдячності предкам за врожай.

«Коли ми говоримо про традиції, важливо пам’ятати про контекст, вони майже ніколи не є відірваними від колеса року. Відштовхуючись від цієї тези і була створена дана композиція. Звичний для нас дідух, як правило, асоціюється із різдвяним періодом, коли він є композиційною домінантою в оздобленні українського святкового інтер?єру. Але народжується він саме у період жнив. Композиція складається із трьох основних частин. Центральним елементом є триногий дідух, складений із колосків, чиї вусики впевнено і агресивно стремлять у небо, наче промені.

Бокова та нижня частина композиції заповнена мереживом з переплетених пшениці та вівса,» коментує Олена Коногорова.

Серед інших представлених інсталяцій:

  • Ті, що несуть мир” – роботи митця Євгена Клименко, що працює в техніках живопису, графіки та колажу представлені на вікнах другого поверху. Його твори зображують авторське бачення минулого та сьогодення України, поєднуючи глибокі символічні шари. Малюнки Євген створив спеціально для проєкту “Мистецькі вітрини” Всі. Свої.

Євген Клименко

  • Майстерня ЖОРНА Archaic Ukraine переосмислює прості архаїчні форми, фактури та інтерпретує їх в сьогодення, наповнюючи змістом та значенням як нагадування, як осмислення життя прийдешніх поколінь. Це образи саману, коріння якого в далекому минулому, в наших предках, в нашому роду, завдяки простим формам, природним кольорам, шорохуватим текстурам є відчуття сталості, є зв’язок з минулим і прийдешнім. Предмети, які робить майстерня, мають виключно екологічні компоненти: перероблений папір – целюлоза, що додає екологічності вашому дому, а сучасний дизайн – цінність автентичного українського ремесла.

Юлія Кушніренко

“В період блекаутів я прагнула зробити артоб’єкт, який стане тотемом світла у темряві. Так з’явився знайомий нам образ Жорна –  тисячолітній механізм, основа життя прийдешніх поколінь. Жорни були в кожному будинку, перетворювали злаки  на справжнє цільнозернове борошно, – коментує мисткиня майстерні Юлія Кушніренко, – Його проста форма коло – як вічність життя, шорохувата текстура, зв’язок поколінь, все це набуте значеннями та сенсами. Основу саме цієї форми закладено в мої свічники”.

  • GORN Ceramics представили свої вироби з кераміки, яку створюють самостійно: видобувають глину, підготовлюють її та власне створюють авторські роботи.

GORN Ceramics – це творче об’єднання майстрів та майстерень кераміки з України, заснована в Києві в 2018 році Юрієм Мирко, майстер та митець, та Богданом Кривошея, творчий керівник. Основний напрямок – це виготовлення елементів декору, дизайну та арт-об’єктів з глини.

Проєкт реалізовано спеціально для Всі.Свої українським Дім «Майстерня». З 2020 року Дім «Майстерня» об’єднують майстрів з усієї країни, просуваючи сучасне українське декоративно-прикладне мистецтво. Інсталяція «Мистецькі вітрини» діятиме до кінця листопада 2024 року.

Естетичне оформлення першого поверху втілювала команда ВІЧНІ ательє.

На фото: Клименко Євген, Коногорова Олена, Бурбела Олександра, Ковальчук Сергій, Кушніренко Юлія