Чт. Вер 19th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Книгарня Є відкриває вже сьомий десяток магазинів, першу українську книгарню Вуса Шевченка відкрили в Празі, крамниця Vivat стала 500-ю на інтерактивній мапі книгарень, незабаром книгарня Плекай з пивом буде у Львові, а в Києві – триповерховий Книголенд, нові відкриття Буква, Книжковий клуб сімейного дозвілля та інших мереж в матеріалі RAU.

Книгарня Є відкрила 66-й магазин

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Книгарня Є на своїй сторінці у Facebook повідомила про відкриття 25 липня книгарні в Софіївській Борщагівці за адресою: вул. Івана Франка, буд. 6. Ця торгова точка стала вже 66-ю в мережі. За день до того відчинила двері книгарня у Львові на вул. Шевченка, 17. У червні почала роботу вже друга Книгарня Є в Одесі (вул. Євгенія Чикаленка, 73/1), тобто всього через чотири місяці після запуску першої точки на вул. Кузнечна, 59 площею 120 кв. м. Також у червні покупців вітали у першому магазині в Вишгороді (площа Шевченка, 3), торговою площею 196,1 кв. м. Весною 2024-го було відкрито чотири книгарні:

  • 26.05 – друга книгарня у Вінниці на проспекті. Космонавтів, 7 площею 122 кв. м;
  • 26.05 – третя книгарня в Івано-Франківську на вулиці Любомира Гузара, 55 А, площею 90 кв. м;
  • 27.04 – другий за рік магазин на лівому березі Києва, у ЖК Комфорт Таун на проспекті Соборності, 17 площею 67 кв. м, який став 60-м у мережі;
  • 22.03 – відкрилась книгарня в столиці за адресою вул. Олени Пчілки, 8.

Нагадаємо, першу книгарню відкрито 21 грудня 2007 року в Києві. За 2023 рік Книгарня Є відкрила 22 нових магазини та збільшила виторг майже вдвічі до 823 млн грн, а до кінця року мережа планує розширення до 100 торгових точок.

Засновник книгарні Readeat Дмитро Феліксов відкрив корнер без продавців

Засновник книгарні Readeat Дмитро Феліксов 13 травня запустив експериментальний книжковий корнер Readeat. Його запустили спільно з Київською школою держуправління ім. С. Нижного (вул. Добровольчих батальйонів, 10). Тут є лише книжкові полиці з 1200 найменувань від 46 видавництв та каса самообслуговування.

Простір облаштований у форматі бібліотеки – можна почитати і за потреби купити книгу. Відсутність витрат на консультантів та охорону має гарантувати фінансовий успіх. Як показав переоблік в книгарнях Readeat на вул. Антоновича, 50 та в ЖК Комфорт Таун в Києві, вартість зниклих книжок неспівставна з витратами на безпекові магніти чи службу охорони.

Першу українську книгарню «Вуса Шевченка» відкрили в Празі

Як повідомляється на сайті проєкту Читомо, 13 липня в Празі відкрилася перша українська книгарня «Вуса Шевченка». Тут на площі 35 кв. м представлено 1300 книжок. Книгарня розташована в Празі, на вулиці Lupacova, 7, і працює з 10:00 до 20:00. За словами засновника книгарні Андрія Носача, найбільше українці купували книжки художньої літератури й нон-фікшн. Тут можна випити кави від українського виробника, а також плануються книжкові клуби, лекції, поетичні читання тощо.

Інтернет-магазин Yakaboo й видавництво BookChef відновили співпрацю

В серпні 2024 року інтернет-магазин Yakaboo й видавництво BookChef відновили перервану у 2022 році співпрацю через банкрутство Yakaboo. Про це повідомили на фейсбук-сторінці видавництва. Відтепер книжки, видані BookChef, доступні в асортименті інтернет-магазину Yakaboo, а книжки, видані Yakaboo, з‘являться в асортименті інтернет-магазину Bookchef.Uа. «Деталі домовленостей не розголошуються, проте ця угода між компаніями є взірцевою, як для книжкового ринку України, так і для українського бізнесу загалом», — йдеться у повідомленні.

Топ-10 книжкових ритейлерів за фінпоказниками в 2021–24 роках

Український інститут книги (УІК) оприлюднив перелік видавництв, які мали найкращі фінансові показники у 2021-24 роках. На основі звітності українських видавців та ритейлерів за останні три роки за допомогою сервісів YouControl і youcontrol.market екперти визначили кращих за результатами роботи. Зокрема, десятка найуспішніших книжкових ритейлерів виглядає так:

Як і в попередні роки, серед суб’єктів книжкової торгівлі переважають ФОП: їх 1558 проти 214 юридичних осіб. Безперечний лідер роздробу —Книгарня Є з часткою понад 50%. Частка ж Топ-5 продавців складає 86% виторгу всіх книгарень (без ФОП). Фінансові результати за І квартал 2024 року доступні лише для трьох мереж (Книгарня Є, Книголенд, Буква), але усі свідчать про зростання в середньому на 84%.

В сегменті онлайн продажів є два очевидні лідери – Yakaboo та Книгарня Є.

Переселенці відкрили книгарні Паперова та Гувернер

В Ужгороді 16 червня відкрилася книгарня-кав’ярня Паперова за адресою вулиця Підгірна, 18. Простір кав’ярні містить зелену зону, де відвідувачі можуть випити кави, зробити фото чи почитати книжку.

Її власник Георгій Московець, за професією лікар-психіатр з окупованого міста Токмак Запорізької області. За направленням держави переїхав в Берегово й працював з військовими. Тож і тут прагне створити безпечний простір для людей, що постраждали від війни та шукають розради в книжках. Грант на власну справу отримав від держави.

11 червня 2024 року книгарня Гувернер відкрилася в Івано-Франківську на вулиці Мазепи, 5. Основний напрям роботи книгарні – освітня література для дошкільнят, дітей і підлітків. Також є книги для дорослих із психології та різних видів саморозвитку, ігри та мапи тощо. 30 років тому її власниця Ганна Лісова започаткувала мережу з п’яти магазинів «Учбова книга» в Херсоні. Зараз там залишився тільки офіс, бо після життя в окупації та еміграції власниця вирішила відродити справу в місті, куди переїхав Херсонський університет (ХДУ).

Книгарні-кав’ярні Книжкова кімната в Сумах і Вперта коза у Дніпрі

У Сумах наприкінці червня відкрилася книгарня-кав’ярня «Книжкова кімната: книга & кава» за адресою проспект імені Михайла Лушпи, 15. Власниця книгарні-кав’ярні Ганна Собіна продає українцям сучасну й художню літературу, а також зарубіжну і нонфікшн. Найближчим часом у книгарні-кав’ярні планують організувати book-crossing.

Так само у червні в у Дніпрі відчинила двері книгарня-кав’ярня Вперта коза за адресою проспект Лесі Українки, 3. Її засновниця Євгенія Лозицька окрім книжок, кави й фільт-чаю пропонує відвідувачам посмакувати різними десертами від місцевої кондитерки Анни Бочарової.

Нова й оновлена книгарні-кав’ярні Старого Лева в Івано-Франківську й Одесі

Книгарня-кав’ярня Старого Лева у травні відчинила свої двері в Івано-Франківську за адресою: вул. Шашкевича, 1. Також наприкінці місяця оновлена книгарня-кав’ярня Старого Лева в Одесі на вулиці Європейській, 2 (колишня Катерининська, 2) прийняла перших відвідувачів.

У Дніпрі відкрилася нова Ніша

В березні 2024-го в Дніпрі відкрилася нова незалежна книгарня Ніша за адресою пр. Д. Яворницького, 67. Про це Читомо повідомила співзасновниця книгарні Галина Луценко, пояснивши назву формою приміщення та незаповненістю ніші книгарень-кав’ярень в місті. Наразі у крамниці можна придбати книжки 25 видавництв, фокус – на малих і середніх видавництвах, книжок яких обмаль у фізичних книгарнях Дніпра.

Книгарня артефактів для інтровертів у Львові

На початку червня у Львові відкрили Книгарню артефактів на вулиці Личаківській, 9. За повідомленнями ЗМІ, книгарню хотіли зробити комфортною для інтровертів, нейровідмінних людей чи тих, кому не хочеться ні з ким розмовляти. Тут можна придбати книгу й навіть отримати консультацію, не промовивши водночас ні слова. Наприклад, написати запитання у своєму телефоні, записнику біля каси чи в листуванні й також попросити про «мовчазні відповіді». Інтер?єр створили в стилі старих англійських книгарень і зібрали антикварні меблі  та навіть фісгармонію.

В Україні вже нарахували рівно 500 книгарень

Станом на червень 2024 року в Україні працює 500 книгарень. Про це свідчать дані інтерактивної мапи книжкової екосистеми України від Українського інституту книги (УІК). 500-ю стала книгарня мережі Vivat, яку відкрили 15 червня в Чернівцях за адресою: вул. Героїв Майдану, 4. Нагадаємо, у квітні мережа поповнилася першою книгарнею у Вінниці (на вулиці Архітектора Артинова, 4).

Ще п’ять і одна Буква

На початку серпня в Ужгороді з’явилася нова точка мережі Буква, що знаходиться на вул. Волошина, 2 А. Тут представлено понад 10 000 книжкових видань. За весняно-літній період книгарні Буква відкрилися ще в п’яти локаціях:

  • 20.07, Івано-Франківськ, вул. Івана Миколайчука, 2, ТЦ Арсен;
  • 13.07, Вінниця, вул. Зодчих, 2, ТРК  Поділля City ;
  • 22.06, Івано-Франківськ, вул. Вовчинецька 225 А, ТРЦ Veles Mall, 3-й поверх;
  • 27.03, Біла Церква, вул. Леся Курбаса, 4;
  • 05.03, Львів, вул. Гетьмана Мазепи, 1 Б, СТРЦ Spartak, 2-й поверх.
Колишній співзасновник Yakaboo відкрив книгарню book.uа

Іван Богдан, який раніше був співзасновником Yakaboo, відкрив у травні нову книгарню-кав’ярню book.uа у ЖК Файна Таун за адресою вулиця Салютна, 2 біля метро Нивки. «Це місце, в яке ми вклали всю свою душу, і щиро сподіваємося, що ви це відчуєте», — зазначив він у своєму дописі на Facebook.

Друга крамниця Плекай буде у Львові

Перша незалежна книгарня Плекай, де можна віддати книги на реалізацію та випити келих крафтового пива, відкрилася на столичному Подолі у грудні 2023-го. Весною цього року засновниця книгарні Катерина Іванова на своїй фейсбук-сторінці повідомила про плани відкриття книгарні у Львові на вулиці Грушевського, 23. Приміщення площею близько 80 кв. м знаходиться в історичній будівлі, де в 1915 році відкрилася книгарня “Лектор”. Зазначимо, що Плекай – це проект мережі книгарень відомої для читачів під брендом Книжковий Лев.

Нові книгарні КСД у Вінниці, Прилуках, Харкові й Тернополі

На початку червня нова книгарня Книжковий клуб сімейного дозвілля (КСД) відкрила свої двері у місті Вінниця за адресою: вул. 600-річчя, 17 Е, ТРЦ Мегамолл, 2 поверх. Перед тим до мережі додалося ще три локації:

  • 02.04, Прилуки, вул. Київська, 291 В, ТРЦ Plaza, на 1 поверсі;
  • 23.02, Харків, вул. Академіка Павлова, 44 Б, ТЦ Французький бульвар, 3 поверх;
  • 23.02, Тернопіль, вул. Текстильна, 28 Ч, ТЦ Подоляни, 2 поверх.
  • Нагадаємо рік тому мережа налічувала 41 книгарню, а зараз їх вже 56.
Нова крамниця КнигоЛенд на День книголюбів

9 серпня, коли відзначається День книголюбів, відчинила двері нова крамниця крамниця мережі КнигоЛенд у Самборі на площі Ринок, 4. Перед тим у липні з’явилася книгарня в Ужгороді за адресою: проспект Свободи, 29. ?Проте найбільша заявлена подія ще попереду – планується запуск головної книгарні мережі КнигоЛенд у Києві по вул. Жилянська 5/60. Тут буде три поверхи з різними зонами:

  • -1 поверх: Андеграунд сцена для концертів та атмосферних подій.
  • 1 поверх: Просторий світ книг та інклюзивний вхід.
  • 2 поверх: Дитяча зона та головна сцена для івентів.

На трьох балконах можна насолодитися кавою та видом на місто. Буде ще винна зона, а в планах -зона для настільних ігор. Мережа має наразі 38 торгових точок.