Пн. Вер 16th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

На третій рік повномасштабної війни українці адаптувалися до нових реалій, а через можливість загострення ситуації та непередбачуваності подій, планують шопінг заздалегідь, щоб встигнути підготуватися до шкільного сезону. Але тепер замість форми купують вишиванки та віддають перевагу стилю casual.

Напередодні шкільного сезону – третього в умовах повномасштабного вторгнення – RAU розпитала ритейлерів різних сегментів, які акції пропонують, які тренди в попиті спостерігають та на скільки відсотків прогнозують зростання середнього чека.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Як ритейлери різних сегментів цьогоріч готувалися до шкільного сезону

Цьогоріч здебільшого ритейлери починають шкільний сезон раніше, ніж зазвичай. А все через те, що зважаючи на безпекову ситуацію, всі мали можливість підготуватися.

Найперші з опитаних ритейлерів шкільний сезон розпочали на платформі Kasta.ua – стартували на початку липня. У цей період постачальники розширюють свій асортимент дитячого одягу та взуття.

Мережа мультимаркетів Аврора підготовку до шкільного сезону розпочинає мінімум за півроку з опитування клієнтів. «Ми проводимо опитування серед клієнтів, як пройшов сезон, збираємо відгуки і запити споживачів зі своїх соціальних мереж, вивчаємо тенденції та тренди ринку на майбутній сезон, а потім створюємо бачення, як ми хочемо пройти шкільний сезон і які емоції викликати в клієнта», – каже Максим Незвієцький, віце-директор з маркетингу Аврора. Тож до шкільного сезону в мережі розширюють асортимент в гостро сезонних групах товару і ротують його більше ніж на 100%. Окрім акцій будуть проводити масштабний розіграш LED-рюкзаків за 1 грн та у кожному магазині мережі буде один клієнт, який отримає цей рюкзак.

Епіцентр почав готуватися до цьогорічного шкільного ярмарку ще в жовтні 2023 року, коли стартувала розробка власних колекцій. А ярмарок розпочався з 1 серпня. Акцент компанія робить на власні колекції канцтоварів, рюкзаків та аксесуарів до них. Порівняно з минулим роком, цьогоріч буде більше акцій, які дозволять зекономити. «Пропонуємо як великі знижки з економією до 50%, так і акції направлені на збільшення чека за рахунок здійснення комплексної покупки в Епіцентр. Наприклад, використовуємо такі акції: 3+1 на товари власних торгових марок, -70% на другий рюкзак, -15% на упаковку зошитів, додаткова знижка при купівлі декількох предметів з колекції чи торгової марки. Також робимо розпродажі торішніх колекцій, для тих, кому економія важливіша за тренди», – зазначає Людмила Занаревська, керівник департаменту Канцтовари компанії Епіцентр К.

У мережі Територія мінімальних цін стартували 15 липня. А оскільки основний інсайт покупців – придбати все до школи в одному місці, тож на цьому і роблять акцент. Пропонують абсолютно все, що може знадобитися до школи – одяг, взуття, канцтовари, рюкзаки, супутні товари, вишиванки, білизну. «І рекламна кампанія, і акція до back to school у нас теж під цей інсайт – «Мрії бувають різні, а все до школи в одному місці – в Територія мінімальних цін». Суть акції: чим більша покупка – тим більша знижка. Можна отримати до 20% знижки на всю покупку до школи та до 50% на канцтовари», – пояснює Сергій Драгунов, комерційний директор компанії.

В мережі дитячих магазинів Антошка шкільний сезон стартував з середини липня. В компанії також роблять акцент на економію часу – в одному місці допоможуть зібрати дитину до школи, запропонувавши різноманітну колекцію одягу, ергономічні меблі, повний набір необхідної канцелярії. А з 8 серпня в мережі розпочалися знижки.

Сезон підготовки до школи на національному маркетплейсі інноваційних товарів Алло стартував 9 серпня. Тут пропонують вигідні ціни зі знижкою до 50% на потрібні для навчання товари: навушники, планшети, ноутбуки, меблі, рюкзаки, одяг. Мерчанти та партнери маркетплейсу також підготувалися – мають цікаві пропозиції та знижки на безліч товарів, потрібних для школи та навчання.

Мережа Будинок іграшок стартувала в середині серпня з акцією «Знову в школу!» зі знижками до -50%. Значно розширили пропозиції по шкільному приладдю та канцтоварам. Акцент цього року роблять на рюкзаки з супергероями мультфільмів та рюкзаки в стилі Minecraft. «Але, звісно, ми не обмежилися лише шкільною тематикою, тому пропонуємо новинки для дітей і для позашкільного дозвілля», – коментують в прес-службі Будинок іграшок.

Мережа азійських магазинів O!Some стартувала 12 серпня з акцією Asian back-to-school. Значно збільшили кількість товарів для навчання та дозвілля, додали цікаві товари з тематикою аніме та k-pop. «Усі покупці, які зроблять покупку на суму від 700 грн, автоматично беруть участь у розіграші цінних призів, серед яких планшет Lenovo Tab, електронні книги та павербанки. Крім того, ми проводимо додатковий розіграш у нашому Instagram, де кожен підписник може виграти подарунки, виконуючи прості умови», – доповнює Маріанна Самсонова, співвласниця та СЕО компанії.

Про тренди та особливості у попиті

В мережі мультимаркетів Аврора зазначають, що все менше продається в Україні рюкзаків і тих товарів, які потрібні суто для стаціонарного навчання. А більш популярними за останні два роки стали товари з українською символікою: з вишиванкою, українською дівчиною, петриківським розписом та сучасною подачею «українського».

На платформі Kasta.ua спостерігають, що спав попит на святковий одяг через те, що урочистостей стало менше, а також у багатьох школах скасували шкільну форму. Тож наразі діти віддають перевагу вільному одягу – джинси, худі, кросівки. «Щодо патріотичного складника, то в травні 2024 на нашій платформі ми реалізували рекордну кількість вишиванок. Проте по загальній картині, на жаль, поки батьки надають перевагу європейським брендам дитячого одягу (Reima, Disney, Lupilu, C&A, Н&М) через те, що багато українських виробників припинили свою діяльність або взяли паузу. З позитивного – з’явилося багато нових маленьких дрібних українських виробників (Instagram асортимент)», – коментують в прес-службі компанії.

У мережі Територія мінімальних цін основним трендом називають вишиванки для будь-яких подій. Другий тренд – family look з етнічними та патріотичними принтами для всієї родини. «Також, можемо сказати, що попит на військово-патріотичну тематику різко впав, або радше змістився у національно-етнічну», – коментує Сергій Драгунов. Щодо регіональних особливостей попиту, то для західних регіонів країни дуже актуальний класичний одяг та шкільна форма, а для столиці – casual. З цікавого – попит на щоденники починається в серпні і не спадає до лютого, бо діти часто їх гублять.

Мережа O!Some – не класичний магазин канцтоварів, сюди не приходять цілеспрямовано за основною покупкою. Унікальність у цікавих та незвичних товарах Just for fun. «Якщо порівнювати попит на шкільні товари до великої війни і тепер, в мережі ми спостерігаємо зростання у кількості одиниць за весь рік, а не тільки у серпні. Таке зростання демонструє те, що збільшується бажання радувати себе дрібними емоційними товарами. Купувати не просто ручку, а ручку, яка кожного разу буде підіймати настрій», – каже Маріанна Самсонова.

В мережі Антошка кажуть, що трендом до великої війни і зараз є зручність та багатофункціональність. Іншими словами, клієнти обирають якісні тканини, дивляться, скільки прання витримає, як довго будуть носитися і не втрачати форму. Ще один момент – відповідність сучасній моді. І, звісно, символіка країни у всьому – починаючи від одягу і закінчуючи пеналами та зошитами.  «Антошка саме в шкільній колекції зробили великий акцент на українських виробниках. По-перше, це сучасний одяг з врахуванням останніх трендів моди та розуміння потреб маленьких українців. По-друге, це виключно якісні тканини, які можна одягнути власним дітям. По-третє, це підтримка вітчизняного виробника», – коментують в PR-відділі компанії. А цьогорічна особливість шкільного сезону – відновлення попиту в Одеському регіоні через часткове повернення біженців з-за кордону додому. Проте попит у західному регіоні спадає, тому що у 2022-23 роках було багато переселенців, а зараз українці повертаються у рідні міста.

На платформі Kasta.ua відмічають, що у період повномасштабної війни знизився попит на дитячий асортимент, бо дуже багато дітей виїхало з України, а також навчання здебільшого проходить онлайн. І якщо раніше більше купували штани, блузи, рубашки, то наразі це футболки, спортивні костюми і домашній одяг.

В Будинок іграшок серед трендів – зростання уваги на іграшки з національною символікою. Від конструкторів для хлопчиків з технікою ЗСУ до героїв українських мультфільмів (Мавка) чи іграшки Пес Патрон. Також цікавим трендом є зростання продажів преміальних іграшок, особливо тих, якими можна гратися всією родиною – набори конструкторів і настільні ігри.

В Епіцентр зазначають, що раніше до 1 вересня учням купували більшу частину того, що їм треба для навчання на весь рік. А тренд останніх років – частка закупівель до вересня зменшується та розтягується на весь подальший навчальний рік. «У 2022 році на шкільний ярмарок у нас була в пропозиції патріотична колекція канцтоварів, щоб підтримати настрої українців на перемогу. А вже у 2024 Епіцентр пішов далі. І ще до шкільного ярмарку запустив благодійний проєкт на підтримку «Госпітальєрок». Була розроблена колекція товарів, при купівлі якої значна сума коштів акумулюється на спеціальне спорядження», – коментує Людмила Занаревська.

На маркетплейсі Алло з середини серпня до початку вересня завжди спостерігається підвищений попит на деякі категорії товарів, а пік продажів припадає на останні вихідні серпня. Споживацька поведінка українців повернулася до звичайної сезонності. «Але ми, як і інші ритейлери, пропонуємо батькам розпочинати збирати дітей до школи раніше, ніж зазвичай, впродовж місяця, щоб все встигнути через можливі проблеми з електроенергією та непередбачуваність воєнних подій», – каже Артур Матковський, директор із маркетингу Алло.

Що з продажами цьогоріч

Середній чек в мережі Алло, ймовірно, збільшиться на 6-10% через девальвацію гривні та зростання курсу валют, що впливає на ціни.

На платформі Kasta.ua прогнозують, що продажі будуть більші порівняно з 2023 роком. «Ми бачимо динаміку і ріст у I півріччі, це вже +20%. Це пов’язано з тим, що багато людей повернулось, а також, на жаль, переселенці з окупованих або розбомблених міст здебільшого купують дітям все з нуля», – зазначають в пресслужбі компанії.

Продажі по мережі Аврора можуть бути вище за рахунок збільшення долі відносно попереднього року та активних відкриттів мережі.

Для підготовки на цьогорічний шкільний ярмарок в Епіцентр виходили з розрахунків збільшення продажів на 15-20% у національній валюті. Тим паче на це збільшення продажів також впливає інфляція, яка у 2024 році прискорилась. «Сума чека у нас збільшиться ближче до кінця серпня, але вже зараз можна спрогнозувати що порівняно з минулим роком вона буде більша на 16-18%»,

У мережі Територія мінімальних цін цього року середній чек майже такий самий, як і минулого. «Є мінімальний ріст на 2%, думаємо, може ще на пару відсотків підросте ближче до кінця сезону. Ціни ми не підіймали, то й ріст невеликий, більше за рахунок кількості куплених товарів», – каже Сергій Драгунов

У мережі O!Some прогнозують збільшення середнього чека в період шкільного сезону на 20%.