Чт. Вер 19th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Обсяги продажу товарів для дітей, зоотоварів і товарів для активного відпочинку та садівництва демонструють стабільну динаміку приросту до довоєнних показників навіть на тлі загального спаду споживчої активності в Україні, повідомив директор з роздрібної торгівлі мережі “Епіцентр” Дмитро Танько в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна“.

“Попри складні умови життя в країні, ми ясно бачимо, що діти – це те, на чому українці не економлять. Навіть на початку повномасштабної війни, здавалося б, люди повинні були витрачати гроші тільки на найнеобхідніше, але вони купували іграшки. Підтримка дитинства залишається пріоритетом для українців навіть у найважчі періоди. Незважаючи на те, що багато дітей виїхали, а в Україні спостерігається спад народжуваності, деякі категорії дитячих товарів демонструють позитивну динаміку, навіть до 40% порівняно з довоєнним періодом. Зокрема, найкращу динаміку показують іграшки”, – повідомив Танько.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Він додав, що логічним є позитивна динаміка напряму Military, продаж військового одягу та взуття цьогоріч перевищив у 2,5 раза показники довоєнного 2021 року.

Значною мірою, за його словами, нові звички покупця продиктовані обставинами та реаліями, в яких живуть українці. Зокрема, найпопулярнішими за період війни стали категорії товарів, що забезпечують певну автономність і самозабезпечення будинків. На першому місці – генератори, далі – зарядні станції, ліхтарі, обладнання захисту електромереж (стабілізатори напруги, автоматичні вимикачі, реле, таймери, лічильники електроенергії тощо), павербанки та туристичні плитки і пальники.

“Утім, я хотів би виокремити три групи товарів, які також мають позитивну динаміку, хоча не пов’язані ні з військовим спорядженням, ні з енергозабезпеченням, а саме: товари для побуту, для хобі та відпочинку, і товари для дітей”, – зазначив Танько.

Продаж зоотоварів у першому півріччі 2024 року зріс більш ніж на 20%, садові меблі та меблі для активного відпочинку і кемпінгу – на 30%, одяг і взуття зросли на 17%, навів дані він.

“Цього року вже в лютому досить незвично розпочався бум продажу насіння. Динаміка приросту становить понад 35%. Для українців посівний сезон – це майже культове явище. А в умовах війни садівництво ще й слугує антистресом”, – зазначив Танько.

Він також відзначив зростання продажу продуктів харчування.

“Тютюнові вироби зросли на 71%. Це пов’язано не стільки зі зростанням кількості споживачів, скільки з тим, що люди скуповують великі обсяги продукції, щоб відправити військовим. Це стосується не лише сигарет. Завдяки великій площі наші торговельні центри, по суті, працюють як склади продукції у великих обсягах, тому людям зручно приїхати і купити тут необхідну кількість товарів на відправку військовим. Показовим у цьому плані є приріст побутової хімії”, – повідомив Танько.

Щодо економії, то найбільше падіння порівняно з 2021 роком фіксують у сегменті будівельних матеріалів, зокрема, суттєво просів продаж дверей і керамічної плитки.

“Утім, ми бачимо, що щойно ситуація в країні стає стабільнішою, продаж цих груп товарів і всіх будівельних матеріалів починає зростати. Люди починають інвестувати у свій комфорт і майбутнє”, – повідомив він.

Знизився також інтерес до посуду та категорії “подарунки”. Однак, зазначив Танько, українці частіше стали купувати книжки.

“Книжки наразі драйвери. Причому і в дитячій, і в дорослій літературі. Найголовніше, що найбільшим читачем стає молодь”, – додав він.

 

 

Група компаній “Епіцентр” – це унікальна екосистема, що об’єднує торговельні мережі “Епіцентр” і “Нова лінія”, інтернет-магазин epicentrk.ua, агрохолдинг “Епіцентр-Агро”, заводи з виробництва керамічної плитки Epicenter Ceramic Corporation, деревообробне підприємство ЦБМ “Осмолода”, логістичні потужності та інші активи.

 

Мережа торговельних центрів “Епіцентр” – один із лідерів українського ринку ритейлу та безсумнівний №1 у сегменті товарів для дому та будівництва. Станом на липень 2024 року мережа ритейлера об’єднувала 70 торговельних центрів у всіх регіонах країни. Згідно з фінансовою звітністю компанії, її товарообіг у 2023 році становив понад 71,6 млрд грн.

 

За даними Єдиного держреєстру юросіб і фізосіб-підприємців, учасниками ТОВ “Епіцентр К” є Олександр Герега (51,3%), Галина Герега (47,97%) і Тетяна Суржик (0,73%).