Пн. Жов 7th, 2024

Фора відкрила вже другий магазин у львівській області, столична мережа магазинів біля дому Мі Маркет розширилася до 17 точок, нові супермаркети Сільпо у Запоріжжі та Кривому Розі, вінницький ритейлер Альянс Основа поглинув мережу Сімейна Lavka в Чернівецькій області, а також інші новини сегменту продовольчого роздробу в матеріалі RAU.

Друга Фора у Львівській області

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Як повідомила мережа супермаркетів Фора, яку розвиває Fozzy Group, відкриття першої точки у Львівському регіоні виявилося доволі успішним. Тому вже через місяць тут відкрився ще один супермаркет – 5 липня у м. Миколаїв (Львівська область) на вул. Андрія Чайковського, 18. Тут традиційно можна буде купити свіжі овочі та фрукти, м’ясо і бакалію, товари власного імпорту, гарячу піцу, запашну випічку та каву та багато іншого. Ще одна нова Фора у Вінницькій області відкрила свої двері за адресою: смт Теплик, вул. Незалежності, 28. Окрім того, за місяць, що минув, було відкрито чотири оновлені супермаркети в столиці та регіонах. Зокрема, 5 липня сучасний магазин почав працювати у Києві на Лісовому проспекті, 23.

Нові Сільпо у запорізькому ТРК City Mall та криворізькому ТРК Сонячна Галерея

20 та 21 червня мережа Сільпо відкрила два нових супермаркети: у місті Запоріжжя (ТРК City Mall) та у місті Кривий Ріг  (ТРК Сонячна Галерея). Це перші відкриття ритейлера у 2024 році. Нові Сільпо у Запоріжжі та Кривому Розі  – найбільші в обох містах. Ці магазини є надзвичайно просторими: площа торговельних залів становить 3600 та 3900 кв. м відповідно. У супермаркеті в ТРК City Mall для зручності клієнтів мережі обслуговує 16 кас та 11 кас самообслуговування. У супермаркеті в Кривому Розі можна розрахуватися на 6 касах та 10 касах самообслуговування.

Раніше в обох ТРК головним продуктовим орендарем була мережа Ашан. У січні 2022 року компанія Arricano – власник цих торговельно-розважальних комплексів – прийняла рішення переформатувати та оновити продуктового якоря, яким мав стати Сільпо. Але через початок повномасштабного вторгнення росії проєкт було відкладено на два роки.

У Ковелі відкрився новий супермаркет SPAR

Наприкінці червня 2024 року в Ковелі відкрився новий супермаркет міжнародної мережі SPAR. Це вже другий магазин у цьому місті. Його торговельна зала понад 450 кв. м, де можна придбати усе необхідне: від випічки до готових страв. У супермаркеті працює власна пекарня, а також можна скуштувати шаурму та замовити піцу. У новенькому супермаркеті є зручна зона Food to Go, де можна випити кави та перекусити паніні, хот-догом, чи круасаном. Магазин працює з 8 ранку до 22 години за адресою: м. Ковель, вул. Петра Могили,2 А

Три Коло плюс дві Рукавичка

Столична мережа Коло, що працює у форматі магазин «коло дому», розширилася одразу на три локації. Зокрема, нові магазині, що почали працювати у червні, знаходяться за адресами:

  • Київ, пров. Лисогірський, 20;
  • Київ, вул. Ернста, 16 А;
  • Київ, вул. Родини Кістяківських, 4 (ЖК Республіка).

Водночас мережа магазинів самообслуговування Рукавичка, яка входить до складу торгово-виробничої компанії Львівхолод і працює переважно на заході України, відрила дві нові торговельні точки. Зокрема, 19 червня відкрив свої двері магазин у місті Івано-Франківськ на вул. Надвірнянська, 30, а вже 4 липня прийняв перших покупців новий магазин у с. Прилбичі (Львівська обл.) за адресою: вул. Шептицького, 20.

Вінницький ритейлер Альянс Основа поглинув мережу Сімейна Lavka в Чернівецькій області

Як повідомляє УРТЦ з посиланням на видання All Retail, менеджмент мережі Torba ухвалив рішення продати більшу частину своєї мережі мінімаркетів Сімейна Lavka компанії Альянс Основа вінницького бізнесмена Павла Варшавського. Його компанія також розвиває мережі магазинів Домашній маркет, Osnova, PRO, Mashket (загалом 138 об’єктів). Станом на початок року працювало 10 магазинів Сімейна Lavka, а в результаті транзакції в управління компанії Альянс Основа перейшло 7 точок: 5 в Чернівцях та 2 у Кіцмані. Завдяки цьому компанія вийшла у новий для себе регіон Чернівецької області. За умовами угоди, у власність вінницького ритейлера перейшли всі активи магазинів Сімейна Lavka, зокрема товарні залишки, обладнання, договори оренди. При цьому сама торгова марка залишилася у власності попередніх бенефіціарів. Під управлінням попередніх власників залишився також працювати один магазин в Рівному.

Два нових Мі Маркет

Новий магазин Мі Маркет формату «біля дому» з’явився у Києві 17 червня на вул. Левка Лук’яненка, 13 А. Він став 17-м маркетом мережі, яку розвиває компанія Novus. Загальна площа магазину – 63,6 кв. м., з яких торговельна площа складає 51,5 кв. м. Тут можна знайти всі необхідні товари, включно з кулінарними та кондитерськими виробами власного виробництва, свіжовипеченою піцою та ароматними хлібо-булочними виробами. На початку місяця відкрив свої двері ще один такий же магазин, розташований у ЖК Старт за адресою: вул. Шолуденка, 30. Компактний магазин має загальну площу 135,4 кв. м., з яких 97,2 кв. м. відведено під торговельну зону. Асортимент включає понад 3100 SKU. Нагадаємо, мережа Novus представлена на українському ринку з 2009 року і входить в литовську групу BT Invest. Компанія розвиває торгові об’єкти різних форматів площею від 400 до 7000 кв. м, в тому числі – франчайзингові.

Мережа магазинів Посад відкрила повноцінний супермаркет в Полтаві

Керуючий партнер компанії Retail.Pro Артем Ретін на своїй сторінці у Facebook зробив огляд найбільшого супермаркету харківської мережі Посад, який нещодавно відкрився у Полтаві на вулиці Ветеринарній, 22. Загальна площа нового об?єкту складає 1440 кв. м, при цьому торгова площа складає приблизно 60% супермаркету. Нагадаємо, основний формат мережі – це невеликі магазини біля дому площею до 300 кв. м чи зовсім маленькі магазини на зупинках та в інших транзитних локаціях. Тож, магазин у Полтаві, напевно, є експериментальним для ритейлера. ВІн суттєво відрізняється як форматом, так і асортиментом від інших торгових точок мережі. Це повноцінний супермаркет, що має розширені ковбасний, м’ясний, сирний та рибний відділи. Новий супермаркет у Полтаві має повноцінний пивний магазин, а також пекарню з можливістю поїсти прямо на місці.

Webpromo проаналізував український ринок food-ритейлу за 2023 рік

Компанія Webpromo опублікувала діджитал-дослідження українського food-ритейлу, яка показує поточний стан ніші. Зокрема, серед головних висновків по трендах у 2023-24 році дослідники відзначають:

  • збільшення пошукових запитів в онлайні свідчить про тренд переходу купівель в онлайн;
  • mobile — пріоритетний майданчик для всіх гравців;
  • немає збільшення кількості платоспроможного населення в Україні у 2024 році;
  • основний сегмент аудиторії в онлайні — користувачі віком від 25 до 54 років, для яких важлива мобільність, дотичність, емоції (WoW-ефект).

Також у 2024 році споживачі віддають перевагу українським виробникам, зважено ставляться до здійснення покупок, однак на категорії «їжа» економлять найменше. Набувають популярності маркетплейси (Maudau) та спеціальні сервіси доставки (Zakaz.ua). Відповідно до експерименту «Таємний покупець», слабкими місцями основних лідерів ринку є технічна складова сайту/застосунку, вартість та швидкість доставки, якість пакування замовлень.