Пн. Вер 16th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Польща, Японія, Велика Британія та Словаччина – саме такою є географія нових закладів, відкритих українцями. Які саме ресторани, бари та кафе нещодавно відкрили наші земляки за кордоном – читайте в огляді RAU.

Кондитерська Namelaka в Дубаї

Наприкінці листопада минулого року українська кондитерська Namelaka здійснила експансію в Дубай, відкривши свій перший заклад у ТРЦ Dubai Hills Mall.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

«У Дубаї ми відкриті у форматі ресторану: сніданки, основне меню й, звісно ж, триметрова вітрина намелачних солодощів. Солодощі готуємо за нашими традиційними рецептами, щоранку випікаємо свіжі й видаємо протягом дня з-під ножа», – прокоментувала для The Village Україна співзасновниця Namelaka Єлизавета Глотова. Ресторан у Дубай має 100 посадкових місць та терасу. Меню можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, що кондитерську у форматі кафе Namelaka відкрили на Подолі в липні 2021 року. Раніше студія Namelaka працювала як кондитерська й виготовляла десерти на замовлення.

Міністерство чебуреків у Польщі

13 січня цього року ресторан з монопродуктом Міністерство чебуреків відкрив свої двері в Варшаві (Польща). Про це заклад оголосив в Instagram. Заклад знаходиться за адресою ul. Nowy Swiat, 54/56, і працюватиме з 11:00 до 23:00. «Ми продовжуємо рухатися до основної мети – розвивати культуру стріт-фуду та гастрономію», – підписали відео, де співвласник закладу Євген Таллер їсть чебуреки.

Два заклади Milk Bar у Варшаві

Перший ресторан української кафе-кондитерської Milk Bar відкрив двері 20 жовтня 2023 року. У грудні минулого року у столиці Польщі відкрився другий заклад, який власники відкрили у колаборації з мережею салонів краси G.Bar. Новий простір має назву GxMilk Bar. «Навіщо робити вибір, якщо їх можна поєднати? Тут ваші улюблені сніданки та десерти від Milk Bar Warsaw у співпраці з вашими улюбленими послугами та часом для догляду за собою від G.Bar. Warsaw», – написали в дописі в Instagram.

П’яна вишня у Лондоні 

15 березня у Лондоні на вулиці Мур-стрит, 10, відкрився перший демократичний бар П’яна вишня, який входить до холдингу емоцій !Fest. Проте Лондон не підкорився з першого разу українському закладу, який вже через три місяці закрився.

Закриття бару пояснюють проблемами з ліцензією: «Франчайзі отримали ліцензію ресторану, а не бару, тому не могли обслуговувати гостей, які замовляли лише напої, а в Лондоні з цим суворо», – розповідають у !Fest автору телеграм-каналу «Коротко про хореку» Ярославу Друзюку.

Водночас у закладі зазначають, що залишаються відкритими до співпраць у Великій Британії й розглядають пропозиції потенційних партнерів щодо локацій у Лондоні й інших містах. «Ми переконані, що незабаром знайдемо нову локацію й людей, які так само, як ми, закохані у вишнівку. Бо Лондону пасує келішок нашої настоянки, тому, як не крути, ми маємо бути разом», – додають у команді.

Нагадаємо, що П’яна вишня у Лондоні була 63-м закладом мережі й 24-м за межами України, а Велика Британія була десятою країною, у якій присутній бренд. Окрім України й Британії, П’яна вишня також представлена в Польщі, Румунії, Словаччині, Угорщині, Литві, Латвії, Естонії й Молдові.

Реберня у Польщі

Проте невдачі не зупиняють холдинг !Fest від подальшої міжнародної експансії. Так, 15 липня !Fest відкрив першу Реберню в ЄС, у польському місті Лодзь. Про це співвласник холдингу Андрій Худо повідомив на своїй на Facebook сторінці. “Ми відкрили першу #Реберню на території ЄС – у польському місті Лодзь! Вірю, що для гостей у Польщі це буде любов”, – написав він.

Цей проєкт компанія реалізувала разом із польськими партнерами-франчайзі. Обсяг інвестицій у відкриття становив приблизно 1 млн євро. Компанія вирішила залишити назву закладу, але адаптували логотип для нового закордонного ринку. Польська Реберня працює під вивіскою “Rebernia. Ribs & craft beer”.

Загальна площа Реберні в Лодзі становить близько 1000 кв. м разом із літньою терасою. «Ми доволі довго обирали приміщення, і сподіваємось, що перша Реберня за межами України буде ще одним позитивним кейсом в поширенні наших проєктів за кордон», – розповів керівник PR-відділу !Fest Тарас Маселко.

«Вихід з новим проєктом на іноземні ринки – це завжди більший ризик, – каже Маселко. – Оскільки сприйняття ресторанного простору, страв, їхньої подачі може значно відрізнятись». Проте для українських продуктів польський ринок є відносно “теплим”, зокрема через те, що бренди, створені у Львові, вже мають певну впізнаваність на території Польщі завдяки активному туризму в попередні роки. «Та й ми не бачили брендів, які працюють із ребрами так ґрунтовно, як до цього підходимо ми», – підкреслює Маселко.

Згідно з інформацією на сайті !Fest, мережа Реберня представлена вісьмома ресторанами у Львові, Києві, Одесі та Тернополі. Холдинг емоцій !Fest засновано 2007 року. Розвиває мережу креативних ресторанів, кав’ярень і магазинів в Україні. Його власниками є Андрій Худо, Юрій Назарук і Дмитро Герасимов.

Відкриття українського ресторану в Японії

Посольство України в Японії повідомило, що наприкінці квітня цього року у місті Беппу префектури Оіта (острів Кюшю) відкрився заклад Little Ukraine. У ньому працюють релоковані українці, а частина прибутку від роботи закладу буде використовуватися на потреби української громади міста, яка налічує 30 осіб. «Дякуємо команді NPO Beautiful World на чолі з неймовірною пані Яні Оно та всім друзям України, завдяки яким цей проєкт став можливим. Бажаємо успіху та з нетерпінням чекаємо можливості спробувати борщ в новому ресторані», – йдеться в дописі на сторінці Facebook.

Lviv Croissants у Словаччині

Нещодавно українська мережа Lviv Croissants відкрила свій перший заклад у Братиславі. Франшизу придбав українець, який багато років живе у Словаччині та має досвід у ресторанному бізнесі.

Нагадаємо, що бренд Lviv Croissants вийшов на європейський ринок восени 2022 року. Перший заклад за межами України відкрився у польському місті Згожелець. Наразі мережа має 11 ресторанів у Польщі та один у Словаччині.

Lviv Croissants – це мережа, яка спеціалізується на виготовленні монопродукту, тому в новому закладі основою меню також стали свіжоспечені круасани із ситними та солодкими начинками. Проте в новому закладі з’явилися унікальні позиції, яких немає в Україні – ті, які більше відповідають смакам місцевого населення. Круасани є основою бренду, яка найкраще передає його ідентичність, тому їх виготовляють у Львові. У Словаччині виробництво не відкривали.

Заклад розташований в самому центрі Братислави, на Площі Гвездослава. Його площа 150 кв. м, має два зали на 56 посадкових місць і літню терасу. Дизайн-проєкт розробляли українські архітектори, тому інтер’єр перегукується зі стилем усіх нових пекарень мережі: стильні м’які меблі, великі дзеркала на стінах, живі рослини та яскраві елементи у стилі лофт. Усе для того, аби тут можна було приємно провести час з друзями, близькими або із самим собою.

Умови для франчайзі у Словаччині тотожні українським: і паушальний внесок, і роялті такі ж, як в Україні. Крім того, франчайзі в Європі отримують таку саму підтримку від центрального офісу: аналіз конкурентів, пошук місцевих постачальників і персоналу, маркетинг, юридична допомога, вибір обладнання і предметів інтер’єру.

Пошуком та навчанням персоналу також займався український офіс. І адміністратор, і лінійний персонал обов’язково приїжджають тренуватися на діючих локаціях у Польщі або в Україні, після чого процес навчання продовжується в новій пекарні.