Нд. Вер 8th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Українські мережі продуктового ритейлу посилюють свої програми енергонезалежності й оптимізують режим роботи і постачання у зв’язку з поверненням стабілізаційних та екстрених відключень світла.

Про це йдеться у результатах проведеного агентством “Інтерфакс-Україна” опитування ритейлерів, пише УРТЦ.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Багато магазинів працюють під час відключень завдяки обладнанню, яке придбали ще під час блекауту 2022 року.

Так, мережа Auchan Україна закупила у 2022 році генератори для всіх магазинів мережі, і нині їхня потужність дає змогу магазинам повноцінно функціонувати.

У разі відключення електроенергії до 10 годин намагаємося підтримувати пункти незламності під час усього часу відключень. Звісно, такі довгі терміни відсутності електроенергії впливають на ресурс роботи генераторів, і ми маємо встигати в короткі терміни проводити позаплановий сервіс або ремонт цього обладнання, – повідомив директор з продажу Auchan Сергій Федоровічев.

Генераторами обладнані опорні магазини та новий логістичний центр NOVUS. PR-менеджерка ритейлера Христина Івченко зауважила, що мережа заздалегідь впровадила програму енергоефективності й енергонезалежності, щоб вчасно доставляти і зберігати в правильних температурних умовах продукти.

У Varus майже всі магазини мають генератори, які забезпечують базові потреби у світлі й роботі кас, каже заступниця директора з операційної діяльності Світлана Карпенко.

У мережі магазинів формату біля дому “КОЛО” повідомили, що вже понад два роки на системній основі реалізують низку заходів з організації безперебійної роботи в умовах тривалих відключень. У період вимкнення світла магазини ритейлера живляться від генераторів або станцій ДБЖ.

Робота з продуктами

У той же час ритейлерам доводиться змінювати систему роботи з продуктами, які потребують холодильного обладнання.

В Auchan розповіли, що оптимізували логістику доставки продуктів для скорочення часу постачання в пункти продажів. Також довелося зменшити асортимент продуктів з коротким терміном споживання.

У VARUS частково зменшили поставки фреш- і ультрафреш-категорій, різкого стрибка збільшення частоти доставок поки не спостерігається.

Ми збільшуємо частоту поставок, щоб доставляти продукцію частіше і в меншій кількості. Також регулярно перевіряємо товар на відповідність органолептичних показників стандартам якості й скорочуємо строки реалізації продукції, навіть упакованої у вакуум або газомодифікованому середовищі, – сказали в NOVUS.

У “КОЛО” для економії електроенергії та безпеки споживання вдалися до скорочення кількості певних категорій, зокрема молочних товарів, морозива та готової їжі.

У разі зміни ситуації ми готові до ухвалення швидких рішень, можемо оперативно коригувати поставки товарів і логістичні процеси. Наприклад, “КОЛО” часто представлені в нових житлових комплексах, де викликом стала відсутність водопостачання внаслідок відключення світла. Нашою відповіддю на цю локальну проблему стало збільшення запасів води і в магазинах, і на розподільчих центрах, – зазначили в компанії.

Енергоощадні програми ритейлерів

Постійні відключення цього літа змушують ритейлерів постійно вдосконалювати свої енергоощадні програми та інвестувати додаткові кошти у цей напрямок.

Наприклад, за відсутності електропостачання магазини Pick Up Point від “Ашану” працюють на батареях, а не на дизельному паливі, а для великих гіпермаркетів мережа використовує такі енергоощадні методи, як:

  • зменшення втрат холоду;
  • чіткий графік роботи печей у цехах, що зменшує одночасне навантаження на енергосистему;
  • енергоощадне LED-освітлення в торговельних залах.

VARUS тим часом аналізує необхідність подальшої модернізації, востаннє її проводили наприкінці 2023 року.

NOVUS робить ставку на нові технології, щоб забезпечити свою безперебійну роботу.

Пілотний проєкт зі встановлення сонячної станції на даху виявився дуже успішним. Зокрема, у літній період, коли сонце є найбільш активним, така станція покриває 95% потреб супермаркету NOVUS, – повідомила Христина Івченко.

Надалі ритейлер планує збільшувати кількість супермаркетів, які здатні працювати на альтернативних джерелах живлення.

Крім цього, NOVUS оцінює герметичність своїх супермаркетів, вже вдалося вдосконалити конструктивні вузли, що зменшило споживання електроенергії на систему опалення, вентиляції і кондиціонування повітря (ОВіК).

Нам вдалося знизити споживання системи ОВіК на 16%. Після перерозподілу навантаження на мережу ми змогли зменшити пікові ліміти споживання на 30%, що відповідним чином дає змогу заощаджувати інвестиційні витрати в нових проєктах, – додали в NOVUS.

У “КОЛО” запевнили, що й надалі готові інвестувати додаткові кошти в закупівлю та обслуговування джерел безперебійного живлення.