Нд. Вер 8th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Попри повномасштабну війну в Україні мережа KFC активно відкриває нові заклади, Клопотенко запустив сервіс Makitra, щоб кожен охочий міг запросити додому професійного шеф-кухаря, мережа кав’ярень Makers відкрилася у прифронтовому Ізюмі та інші новини food-ритейлу в матеріалі RAU.

Мережа KFC активно зростає

Мережа ресторанів KFC набрала активний темп та попри повномасштабну війну в Україні відкриває нові заклади.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

На початку травня запрацював перший в місті Чернівці ресторан KFC. Він знаходиться за адресою вул. Університетська, 7 В. Заклад має два поверхи, велику кількість посадкових місць, панорамні вікна та багато освітлення. Також в нових закладах мережі можна зустріти елементи української символіки.

В середині травня запрацював ще один заклад бренду KFC за 5 км від Києва, в с. Крюківщина в ТРЦ Наше Nebo (вул. Балукова, 1 Е). Його площа – 325 кв. м, на який зручно вміщуються 74 посадкових місця. Також відмітимо, що через зріст кількості замовлень на касах самообслуговування, KFC збільшує їх присутність в ресторанах.

Також незабаром очікуємо відкриття першого ресторану KFC в Закарпатській області – в місті Ужгород.

Відкриття українського ресторану в Японії

Посольство України в Японії повідомило, що наприкінці квітня в місті Беппу префектури Оіта (острів Кюшю) відкрився заклад Little Ukraine. У ньому працюють евакуйовані українські громадяни, а частина прибутку від роботи закладу буде використовуватися на потреби української громади міста, яка налічує 30 осіб.

«Дякуємо команді NPO «Beautiful World» на чолі з неймовірною пані Яні Оно та всім друзям України, завдяки яким цей проєкт став можливим. Бажаємо успіху та з нетерпінням чекаємо можливості спробувати борщ в новому ресторані!» – йдеться в дописі на сторінці Facebook.

У велику війну зростає попит на фаст-фуд і кав’ярні та падає на кальянні та бари

Під час повномасштабної війни попитом у клієнтів користуються здебільшого кав’ярні та заклади фаст-фуду. Про це пише ресторанне медіа Реве та стогне ресторатор з посиланням на дані компанії з автоматизації закладів Poster. Тож кількість кав’ярень в Україні у квітні 2024 року зросла на 35% у порівнянні з груднем 2021 року. Також на 15% зросла кількість і закладів фастфуду, проте є помітне падіння у кальянних (-35%), кондитерських (-34%) та барах (-32%).

Українська мережа кав’ярень Makers відкривається у найбільш небезпечних містах

Українська мережа благодійних кав’ярень Makers продовжує відкриватися у найнебезпечніших містах України. На початку травня почали варити каву у прифронтовому місті Ізюм (вул. Соборна, 61) – за 40 км від кордону з рф. До слова, перша кав’ярня Makers з’явилась у 2019 році у Харкові, потім у цьому місті засновник Дмитро Кабанець відкрив ще чотири заклади.

«Крім Харкова, кав’ярня Makers працює у Куп’янську за 7-8 км від лінії фронту, проте у 2024 році зачинялась через те, що працівниця Соня отримала контузію від прильоту біля свого дому», – йдеться в повідомленні в Instagram.

Знищено виробництво мережі кав’ярень Kofein

На початку травня, у Великодню ніч армія рф знищила виробництво мережі кав’ярень Kofein. Про це пише УРТЦ з посиланням на координаторку Specialty Coffee Association of Ukraine Крістіна Гавриш. Також асоціація відкрила збір для допомоги Kofein, до якого можуть долучитися небайдужі українці за посиланням.

Найкращі ресторани за версією Bolt Food

Попри воєнний час та напругу в країні, ресторанна сфера України показує стійкість та динамічний розвиток. За 2023 рік лише в Києві було відкрито 300 нових закладів харчування: це і бари, і ресторани, і фаст-фуд. І у рамках щорічної ресторанної премії у додатку Bolt Food визначили найкращі ресторани у 10 різних номінаціях. Щоб обрати переможців премії Bolt Food Awards компанія провела двоетапний конкурс і визначила переможців:

  1. Номінація «Прихований діамант» – найпопулярніший ресторан, який знаходиться за межами центру міста – Kitchen Polly;
  2. Номінація «Відкриття року» – найкращий ресторан, який було відкрито у 2023 році та, що швидко став улюбленцем серед користувачів – Київська шаурма №1;
  3. Номінація «Щоденний ритуал» – найкращий ресторан, в якому найчастіше замовляють їжу повторно – Musafir;
  4. Номінація «Для особливих оказій» – найкращий ресторан, який готує вишукані страви – Fіsh & Pussycat;
  5. Номінація «100% веган» – найкращий ресторан для замовлення веганських страв – Green 13;
  6. Номінація «Топ за свої гроші» – ресторан із найкращим співвідношенням ціни і якості – Lviv Croissants;
  7. Номінація «Рання пташка» – заклад з найбільшою кількістю замовлень вранці (7.00 – 10.00) – Milk Bar;
  8. Номінація «Доставка добра» – ресторан, який виконав найбільше замовлень в рамках благодійної ініціативи «Доставка добра» – СушіХО;
  9. Номінація «Обідня перерва» – найпопулярніший ресторан для обідів – Євразія;
  10. Номінація «Вибір місцевих» – найулюбленіший ресторан жителів столиці – Мама Манана.

Франчайзингова мережа Wesola Pani від співвласників Галя Балувана продовжує зростати кількісно

Франчайзингова мережа Галя Балувана працює з 2018 року. Це спільний проєкт підприємців із Луцька, співзасновники якого є Алла та Олександр Теліга, а також Володимир Матвійчук. За кордоном співзасновники розвивають власні франчайзингові мережі окремо один від одного. Алла та Олександр Теліга – проєкт Wesola Pani. Володимир Матвійчук – MultiCook.

Франшиза Wesola Pani розвивається з 2021 року у двох країнах – Польщі та Нідерландах. А нещодавно додалася ще одна країна. Як пише Delo.ua у квітні Алла та Олександр Теліга запустили перший магазин під вивіскою Vesela Pani у Ризі (Латвія). Всього в мережі 126 франчайзингових точок.

Ресторатор Євген Клопотенко запустив сервіс Makitra

Євген Клопотенко з командою втілює проєкт Makitra. Тепер кожен охочий може запросити до себе додому професійного шеф-кухаря, який приготує смачні страви з меню, яке включає понад 200 страв. Для зручності вони розділені на сім категорій – сніданки, закуски та салати, перші страви, основні страви, домашні, дитячі та десерти. Крім цього клієнт може обрати між двома послугами – «персональний шеф» для 1-7 осіб або «шеф на компанію» для 8-15 осіб.

Тобто шеф сам придбає продукти, приготує, прибере за собою ще й залишить клієнта зі смачними стравами на 4-5 днів, дбайливо запакованими у контейнери та промарковані інформацією з терміном зберігання та порадами із розігрівання, – йдеться на сайті Клопотенка.

Найпопулярніші замовлення у 2023 році в Bolt Food

Bolt Food працює в Україні з 2020 року, забезпечуючи доставку готових страв і продуктів у десяти містах. А в 2023 році компанія підбила підсумки популярних замовлень:

  • Найпопулярніша страва – бургер. Загалом за рік бургерів (і з McDonald’s, і з інших закладів) замовили більше мільйона, а якщо точніше – 1 154 524 штук.
  • Ресторан з найбільшою кількістю замовлень за підсумками року став McDonald’s, розташований біля станції метро Лук?янівська у Києві.
  • 13:11 – це хвилина пік, саме в цю мить на платформу надходить найбільша кількість замовлень.
  • Найдорожче замовлення за 2023 рік коштувало 15 690 грн. А рекордсменом став користувач, який замовляв їжу 638 разів.