Пн. Лип 1st, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Ігрові механіки, віртуальні бали, накопичення нагород, кількість пройдених кроків, інструменти доповненої реальності — що у них спільного? Усе це — елементи гейміфікації, яка вже перетворилась на сталий тренд у найрізноманітніших галузях бізнесу, пише RAU.

Ще декілька років тому, згідно з дослідженням Zippia, понад 70% глобальних компаній у світі тим чи іншим чином впроваджували гейміфіковані елементи у своїй роботі. При цьому, найбільш активно цим користується саме галузь роздрібної торгівлі, яка найчастіше напряму взаємодіє з клієнтами.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Гейміфікація спрямована на найцінніший ресурс користувача — його емоцію. Її мета — викликати позитивні відчуття, додати азарту та змотивувати клієнта повертатись до продукту чи послуги знову і знову.

Про те, як за допомогою гейміфікації залучати клієнтів та сформувати лояльність до бренду, розповідає заступниця директора з маркетингу мережі Varus Анна Лукаш.

 Навіщо ритейлеру гейміфікація

Ігрові елементи — не найпростіший у реалізації, проте надзвичайно ефективний інструмент взаємодії з цільовими аудиторіями.

Завдяки впровадженню гейміфікованих елементів можна:

  • Залучити нові цільові аудиторії. Гейміфікація здатна привернути увагу тих людей, яких складно залучити за інших умов. Кампанії з мобільними іграми особливо ефективно працюють на залучення молодої аудиторії, яку складно зацікавити іншими акціями та механіками.
  • Стимулювати повернення клієнта. Ігрові елементи можуть стати додатковою мотивацією для придбання продуктів або послуг, а також утримання клієнта. Якщо гейміфікована акція зацікавила користувача, він з більшою ймовірністю захоче накопичувати бали, відкривати нові рівні тощо, тобто повторювати взаємодію з брендом.
  • Збільшити залучення користувачів на ресурсах бренду. За статистикою, гейміфіковані елементи у застосунку або на сайті компанії здатні збільшити час перегляду сторінок до 30%. Вони також можуть суттєво збільшити кількість унікальних користувачів та переглядів сторінок.

Крім того, гейміфікація дозволяє зміцнити емоційний зв’язок покупця з мережею та перетворити просто клієнта на лояльного клієнта.

 Як успішно реалізувати гейміфіковані акції

Щоб ігрові елементи принесли саме той результат, якого ви прагнете, варто враховувати декілька чинників.

По-перше, слід ретельно проаналізувати потенційні цільові аудиторії, їхні вподобання, популярні канали взаємодії та рольові моделі. По-друге, варто відстежувати тренди та за можливості використовувати ті елементи, які зараз мають найвищу популярність. Крім того, важливо запропонувати користувачу цікаві та водночас прості й зрозумілі механіки взаємодії. Занадто складний алгоритм дій може зіпсувати навіть найцікавішу та найбільш трендову гейміфіковану акцію. Врешті-решт, акція з ігровими елементами повинна мати зрозумілі та конкретні результати. Залежно від мети, вони можуть виражатись у призах для клієнта або досягненні соціально-важливої мети.

Одним із прикладів гейміфікованих акцій, яку успішно реалізувала мережа Varus, стали Uнайти. Це акція з колекційними картками та елементами доповненої реальності.

Протягом періоду акції клієнти мережі мали змогу зібрати власну колекцію карток з Uнайтами — унікальними українськими супергероями. Укропчика, Паляницю, Шеву та інших персонажів можна було «оживити» у мобільному застосунку та разом з ними знищувати віртуальних ворогів.

Основною метою акції було не тільки залучити клієнтів, але й зібрати кошти на проєкт розмінування України на платформі UNITED24. Результати гейміфікованої акції у Varus перевершили очікування: мережі разом з клієнтами вдалось передати 2 млн грн на розмінування. Сама ж акція отримала потужну підтримку та безліч позитивних відгуків від клієнтів.

Після успішного досвіду Uнайтів, Varus продовжив впроваджувати гейміфіковані акції. Так, з квітня по липень 2024 року в мережі тривала акція “Гусь Призолов”, яку мережа запустила спільно з Art Nation. Вона поєднала колекційні картки з кумедним персонажем Гусем, мобільний застосунок з віртуальними і реальними подарунками та додаткові тематичні товари.

Колекційна механіка працює дуже просто: за кожні 100 грн у чеку та купівлю товарів партнерів можна отримати сашет за акційною ціною. Всередині кожного сашету — колекційна картка з Гусем та унікальний QR-код.

За допомогою зібраних кодів можна відкривати подарунки у мобільній грі, захищаючи Гуся від віртуальних ворогів. Гравці отримують гарантовані подарунки, а найкращі у рейтингу — ще й можливість виграти суперпризи.

Завдяки цікавому персонажу, захопливій механіці та вдалій промокампанії з залученням інфлюенсерів, Гусь Призолов продемонстрував чудові результати:

  • Мобільна гра “Гусь Призолов” очолила топ-чарт завантажень безкоштовних ігор як в iOS, так і в Android.
  • Перша партія золотих яєць (20 000 штук) була розпродана за перші вихідні після запуску акції.
  • Ще одним бонусом акції стала мотивація персоналу: додаткове стимулювання касирів для залучення до акції.

Фани Гуся відкрили понад 700 000 подарунків у грі. А у реальному житті кілька сотень щасливчиків знайшли золоті прикраси від Укрзолото.

 Гейміфікація — тренд теперішнього і майбутнього

Гейміфіковані акції знаходяться на піку популярності щонайменше останні п’ять років. І є всі причини прогнозувати, що з часом ця тенденція тільки посилюватиметься. Щороку з’являються все нові механіки та інструменти: доповнена реальність, елементи штучного інтелекту та багато іншого.

З розвитком технологій розширюється й асортимент можливостей для впровадження ігрових елементів у бізнесі. Гейміфікація демонструє чудові результати щодо залучення та утримання клієнтів, допомагає формувати лояльність до бренду та розширювати цільову аудиторію. Якщо ви ще не використовуєте ігрові елементи — саме час починати!