Чт. Жов 3rd, 2024

Під час аварійних відключень світла ритейл в Україні почав обладнувати магазини генераторами. Станом на кінець січня майже всі гіпермаркети та дві третини магазинів меншої площі забезпечили безперебійне живлення і працюють, коли немає світла. The page розповідає, скільки коштує перевести магазин на генератор та як це впливає на ціни на прикладі мережі мінімаркетів.

Як ритейлери забезпечили собі енергонезалежність

Станом на кінець 2022 року автономними джерелами електроживлення було забезпечено 51,4% магазинів, що взяли участь в опитуванні Асоціації ритейлерів України. Протягом січня генератори планували встановити ще 20% торгових об’єктів.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Найбільший відсоток магазинів, обладнаних генераторами, серед гіпермаркетів (площа від 3000 кв. м) та мінімаркетів (площа до 500 кв. м) — 96% та 65% відповідно. Менший серед супермаркетів: тут гарантувати роботу за відключення світла могли лише 46% магазинів. Але до кінця січня 2023 року планувалося забезпечити безперебійним живленням ще 26% супермаркетів.

Як пояснили в Асоціації ритейлерів, мінімаркети виявилися більш гнучкими у вирішені питання енергонезалежности. Через невеликі площі для їхнього обладнання потрібні лише малогабаритні генератори або пристрої безперебійного живлення, наприклад, портативні зарядні станції.

Більшість гіпермаркетів встигли оперативніше подбати про автономне живлення, тому що встановлення генераторів у них передбачалося ще на стадії відкриття.

Кіловат від генератора коштує у середньому у 4-5 разів дорожче, ніж від мережі. У деяких ритейлерів навіть у 6 разів, за даними Асоціації.

Магазини шукали генератори ще до масованих обстрілів

Мережі «Наш Край» та SPAR мають магазини майже у всіх областях України. На кінець січня 75% з 257 магазинів, переважно формату мінімаркетів (площею до 500 кв. м), були обладнані генераторами.

«Ми почали шукати генератори ще до масованих обстрілів, адже розуміли, що йде зима і під час активних бойових дій буде непросто. Тому нам вдалося їх оперативно встановити на момент масштабних відключень, тобто магазини фактично не зачинялися», — повідомили у спільному представництві мереж.

Деякі торгові точки не потребують встановлення додаткових приладів, адже у районах, де вони розміщені, немає відключень.

Більшість магазинів цих мереж працюють в Україні на умовах франчайзі. За новими умовами на старті мережа надає у користування генератори, що передали партнери зі SPAR Австрія. «Генератор у користування — це хороша підтримка на старті. Наприклад, один генератор уже працює в Ірпені, де незабаром відкриється магазин, а зараз тривають ремонтні роботи», — зауважили у компанії.

Робота кас у маркетах в пріоритеті

Магазини SPAR та «Наш Край» у середньому споживають 30-40 кВт. Тож забезпечити роботу на повну потужність було б дуже дорого. Саме тому у мережах розрахували мінімум споживання, що забезпечує каси та часткове освітлення. Це потребує 5,5 кВт електроенергії для маленьких магазинів і 8-10 кВт для більших об’єктів.

У мережах повідомили, що кіловат від бензогенератора коштує у 5 разів дорожче, а від дизель-генератора у 4 рази дорожче, ніж від електричної мережі.

Наразі мережі вирішили не підвищувати ціни на товари, хоча витрати на генератори були незапланованими.