Пт. Мар 29th, 2024

28 травня команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка ініціювала велике прибирання Житнього ринку й очистила територію навколо нього. Мета — оновити простір найдавнішого чинного ринку столиці та зробити його активним центром гастрономічного життя міста. Толока відбулася за підтримки Київської міської ради й у партнерстві з сервісною компанією Inwhite.

Прибирання на Житньому провели у два етапи. На першому — за допомогою 15 кваліфікованих клінерів і спецтехніки компанії Inwhite відмили опорні колони, здійснили глибоке чищення підлоги та видалили весь бруд з огородження антресолі.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

На другому етапі команди проєктів Євгена Клопотенка та ресторану “100 років тому перед” разом з представниками КП «Житній ринок» та олімпійським чемпіоном Олегом Верняєвим пофарбували стіни та сходи критого ринку, а також провели дрібні ремонтні роботи й вивезли сміття з території Житнього. Прибирання ринку присвятили до Дня міста Києва.

За словами Євгена Клопотенка, організована толока — лише початок майбутнього масштабного проєкту з перетворення Житнього ринку на потужний гастрономічний і культурний хаб. Клопотенко планує об’єднати у його стінах найкращих українських шефів та систематично знайомити містян і гостей Києва зі смаками України.

“День Києва — дуже символічна дата, щоб зробити для міста щось хороше. Як для киянина, Житній для мене — знакове та дуже цінне місце. І мені болить бачити цей ринок занедбаним і пустим. Тому я вирішив ініціювати велике прибирання. Ця толока — лише початок потужного проєкту, який починає зароджуватися: перетворення Житнього на гастрономічний і культурний хаб. Сучасний, гарнесенький. Такий, щоб іноземці приходили сюди так, як приходять на ринок Сан-Мігель у Мадриді”, — розповідає Євген Клопотенко.

“Команда сервісної кампанії Inwhite із великим задоволенням відгукнулась на ініціативу Євгена Клопотенка. Ми відчуваємо відповідальність за збереження історичних пам’яток міста Києва, тому з 2016 року створили власний соціальний проєкт “CleanDay”, в рамках якого ми робимо професійний клінінг та оздоблювальні роботи головних пам’ятників міста Києва. Цього року під нашими дбайливими руками опинився Житній ринок. Ми мріємо, що через певний час на Житньому буде вирувати культурне життя сучасного рівня і буде виховуватись гастрономічна культура українців“ — коментує директор “Inwhite” Тетяна Давидович.

За словами Євгена Клопотенка, наразі у нього із Київрадою та керівництвом ринку повна синергія. Всі сторони розуміють, як важливо охороняти колорит Житнього та його первісний вигляд.

Директор КП «Житній ринок» Євгеній Шевченко каже, що має амбітні плани щодо розвитку ринку. За його словами, наразі розроблений проєкт, який передбачає створення сучасного комфортного торговельного простору, де хочеться не тільки робити покупки, а й проводити час.

“Сьогодні Житній ринок критично потребує інвестицій, які призупинені через воєнний стан. Вдячні Євгену Клопотенку за ініціативу та громадянську позицію щодо розвитку ринку та міській владі, яка допомагає зберігати цей простір. Ми вже працюємо над тим, щоб проводити тут гастрономічні події та фестивалі. Це не тільки поверне життя на наш Житній, а й допоможе ринку триматися на плаву ”, — коментує Шевченко.

Перший великий гастро-івент у стінах Житнього ринку ініціатори планують провести вже влітку.