Чт. Мар 28th, 2024

З жовтня 2022 року в Україні розпочалися масовані ракетні обстріли енергетики та відключення світла. Команда LOOQME вирішила дослідити, якою була медіаактивність найбільших українських e-commerce гравців, зважаючи на ці умови, пише RAU.

Для порівняння взяли найбільш відвідувані інтернет-магазини техніки та електроніки згідно з рейтингом Retailers.ua: Rozetka, Aлло, Comfy, MOYO, Foxtrot, Citrus, Stylus, Eldorado, Elmir, Jabko. Аналітика охоплює період з 11 жовтня 2022 року по 2 березня 2023 року.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Загальне охоплення

За період від 11 жовтня до 2 березня публікації ринку e-commerce з прив’язкою до теми відключень світла та обстрілів критичної інфраструктури, охопили майже тисячу публікацій та отримали трохи більш як три мільйони потенційного охоплення. Лідерами за кількістю публікацій стали магазини Алло, Rozetka та Foxtrot. Далі йдуть MOYO, Eldorado, Citrus та інші. Натомість за потенційним охопленням MOYO та Stylus випереджають Rozetka та Foxtrot. В основному через більшу частоту публікацій на своїх сайтах. Щодо пікових періодів публікацій можна побачити, що вони зростали саме після масованих хвиль ракетних ударів: 1, 11, 18 листопада, в період з 30 листопада по 2 грудня та 19 грудня.

Так, 1 листопада, після перших хвиль російських обстрілів Алло провели дослідження та виявили зростання попиту на генератори та павербанки у вересні-жовтні 2022 року.

11 листопада, за місяць після активних щотижневих обстрілів, ЛУН Місто запустили інтерактивну карту закладів з автономним живленням. З її допомогою можна перевірити, які заклади відкриті, а також додати інформацію про роботу свого кафе, магазину чи сервісу. Рівно за тиждень після, 18 листопада, переживши чергову масштабну атаку, ЛУН повторно опублікували карту з живленням.

Ще одним насиченим періодом стали дні після Чорної п’ятниці — в медіа підсумовували попит на товари. Він тривав з 30 листопада до 2 грудня. Очікуваним виявилося, що найбільше купували генератори, зарядні станції та павербанки.

19 грудня теж стало одним із пікових моментів. В Алло оголосили, що перетворюють магазини на «Пункти незламності». Компанія встановила генератори в 45 своїх магазинах по Україні.

У географічних даних найчастіше фігурує Київ. Менше Київська, Харківська та Дніпропетровська області.

Про що писали

Серед тематики згадувань можна виділити три основні теми:

  • 71,3% продажі та реклама товарів.
  • 14,5% «Пункти незламності».
  • 11,4% підлаштування робочих процесів до відключень.

На тему «Продажі та реклама товарів» найбільша частка публікацій в Stylus, Elmir та Jabko.ua — по 100%. Тобто ці магазини мали публікації лише в цій темі. Далі йде Citrus з 84,3%. Алло став лідером за кількістю публікацій — їх 268. Серед їхніх топ-новин: найпопулярніші товари місяця, зростання попиту на генератори, як обрати потрібний генератор тощо. Цікаво, що хоч Rozetka й не має в цій тематиці великої частки згадувань, та її новина про зміну купівельних звичок українців протягом року війни також вийшла в топ.

Натомість у Foxtrot, Rozetka та MOYO половина всіх публікацій на тему змін, адаптації та налаштування роботи в умовах відключень. Найбільша частка у Foxtrot — 50,8%. У Rozetka — 48,5%, MOYO — 46%.

Так, Foxtrot ще після перших масованих обстрілів почав працювати над енергонезалежністю своїх точок видачі. Потужні зарядні станції, генератори (власні або в ТРЦ), лампи, ліхтарі, системи супутникового інтернету — усе, що давало змогу продовжувати надавати послуги клієнтам. Теж саме ще в листопаді зробила Rozetka. Навіть під час перебоїв з електропостачанням можна було отримати замовлення, придбати та оплатити необхідний товар картою чи готівкою.

Алло також переформатували близько 30 своїх точок. А крім того, з початку повномасштабного вторгнення вони відкрили чотири нових магазини та ще десять оновили.

Ба більше, бізнеси підлаштувалися не лише під нові реалії роботи, а й під нові потреби клієнта. Їхні фізичні магазини часто ставали місцями, де в будь-який момент можна було підзарядити ґаджети та попрацювати з доступом до wi-fi. Позитивну роль тут зіграла й вищезгадана інтерактивна карта від ЛУН Місто.

Велика частина фізичних магазинів перетворилася на повноцінні «Пункти незламності». Пік публікацій про це припадає на 19 грудня, коли Алло випустили реліз про встановлення генераторів у своїх магазинах. Але загалом найбільшу частку, а саме 40%, в цій тематиці займає Rozetka. Серед її головних новин історія про киянку, що прийшла до магазину накрутити котлет; анонс спільної з Visa ініціативи щодо відбудови житла; а також — списки актуальних адрес, де можна зарядити телефон.

Хмари слів

Найчастіше використовувалися такі загальновживані слова, як: «покупка», «ТРЦ», «місто», «область», «новий», «система», «торговий» тощо. Натомість новіші для медіаполя ринку слова, як «електрогенератор» та «електростанція» хоч і мали менш часте використання, та швидко зростали за своєю вживаністю.

Бачимо також, що інформаційний потік і тренди задавали п’ять магазинів: Алло, MOYO, Stylus, Rozetka та Foxtrot.

Підсумовуючи, можна сказати, що українські інтернет-магазини техніки та електроніки змогли пристосуватися до нових реалій блекаутів. Упродовж осені-зими 2022 і 2023 року вони успішно переналаштували свою роботу до відключень, а товари — до потреб і запитів клієнтів.

Важливо також закцентувати, що власники офлайн-магазинів взяли на себе ще й соціальну роль та облаштували Пункти Незламності. Зима позаду, завдяки ЗСУ та енергетикам всі вистояли, а інтернет-магазини зуміли показати свою гнучкість та силу.