Пт. Кві 19th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Аналітика українського ритейлу сегмента алкогольних напоїв: які компанії розвивають спеціалізовані алкогольні мережі в Україні, та хто їх власник.

RAU продовжує серію матеріалів про власників найбільших українських мереж України. Зібрана в матеріалі інформація була отримана від пресслужб, з офіційних сайтів компаній та інших відкритих джерел.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

goodwine
  • Загальна кількість магазинів в Україні: 3 (+2 BadBoy)

goodwine – один з перших спеціалізованих магазинів вина та міцних напоїв в Україні. Свій початок мережа бере з торгової точки площею 1200 кв. м у Києві на вул. Мечникова, 9, відкритої у 2006 році. Засновники Дмитро Кримський та Володимир Шаповалов задумували goodwine, як великий магазин з грандіозним асортиментом напоїв у центрі міста та прямим імпортом від виробників. За даними ProConsulting, у 2021 році виторг компанії склав близько 2 млрд грн. Ще два магазини мережі знаходяться також у Києві – на Оболоні на просп. Володимира Івасюка, 16 Б та в ЦУМ Київ.

У структурі групи компаній «Бюро вин», в яку входить goodwine, є також власне винний дистриб’ютор «Бюро вин», мережевий дискаунтер алкоголю Bad Boy, ресторан Lucky, винний бар 101 Wine Bar, суші-пойнт Shima, кав’ярні Yellow Place, пекарня Bakehouse та інше.

OКwine
  • Загальна кількість магазинів в Україні: близько 90

Мережу винних магазинів OKwine у 2012 році створив Олександр Андрощук. Після 10 років роботи в дистрибуції він вирішив створити власну мережу виномаркетів формату біля дому, з площею торгових об’єктів від 100 до 200 кв. м. Зараз OKwine налічує вже майже 90 спеціалізованих магазинів у 13 містах, з асортиментом близько 5000 позицій напоїв та супутніх товарів, включаючи унікальні товари власного імпорту. В 2019 році Олександр також створив компанію імпортера-дистриб?ютора Wine Hunters, яка досить швидко масштабувалась на українському ринку.

Wine Time
  • Загальна кількість магазинів в Україні: 31

Національна мережа гастромаркетів Wine Time розпочала роботу у 2010 році з відкриття першої торгової точки в Івано-Франківську. Наразі вона об’єднує 31 магазин у 14 містах України. Основа асортименту Wine Time — власний імпорт із десятків країн Старого та Нового Світу, а також продукція від деяких невеликих українських виробників. Разом – понад 8000 найменувань алкоголю і гастрономії. Мережа належить компанії Аснова Холдинг (раніше володіла drogerie-мережею ДЦ, яку у 2010-му продала гонконзькій компанії A. S. Watson Group), власниками якої є Володимир Шаповал, Олег Баришевський, Анатолій Строган та Максим Сафонов.

Wine Wine by Winehouse
  • Загальна кількість магазинів в Україні: 4

Мережа магазинів-складів Wine Wine by Winehouse належить Баядера Груп – одному з найбільших алкогольних імпортерів східної Європи, який, серед іншого, випускає вино Коблево, а також Marengo. Компанія була створена у 1991 році Ольгою Нечитайло-Ріджок, яка керувала холдингом упродовж 19 років. Після її смерті компанія перейшла під контроль її сестри Наталі Бондарєвої та сина Святослава Нечитайло, співвласника ЕКО маркет. Перший торговий об’єкт Wine Wine відкрився влітку 2019 року в Києві на вул. Предславинська, 47 у форматі дрібного опту. Зараз в мережу входить також магазини на Оболонському проспекті, 26, вул. Князів Острозьких, 31/33 та Кільцевій дорозі 110А (Ринок Столичний). Особливість формату Wine Wine by Winehouse – оптові ціни на покупку від шести пляшок вина або міцних напоїв.

Alcomag
  • Загальна кількість магазинів в Україні: 50

Мережа магазинів Alcomag почала працювали у 2016 році з інтернет-магазину алкогольних напоїв. У січні 2017 року в Дніпрі відкрився перший шоурум мережі –  на просп. Дмитра Яворницького, 101, а невдовзі другий магазин – у Києві за адресою вул. Антоновича, 131. Наразі мережа виросла до 50 торгових об’єктів, розташованих також в Кропивницькому, Кривому Розі, Черкасах та деяких інших містах. Також Alcomag займається імпортом та дистриб’юцією алкогольних напоїв. Власник компанії – депутат міськради Дніпра Сергій Шевченко.

Біле Сухе
  • Загальна кількість магазинів в Україні: близько 150

Перший магазин алкогольних напоїв Біле Сухе відкрився в Києві у 2018 році. За п’ять років мережа алкомаркетів зросла до близько 150 торгових точок, які працюють у форматі магазину біля дому у Київській, Одеській, Чернігівській та Харківській областях. Асортимент ритейлера нараховує понад 2000 оригінальних алкогольних напоїв як бюджетного, так і елітного сегментів. Алкомаркети Біле Сухе входять у структуру ТОВ “Масмарт”, кінцевим бенефіціаром якої є Андрій Бутков.

ProВино
  • Загальна кількість магазинів в Україні: 14

ProВино – столична мережа виномаркетів, яка об’єднує 13 магазинів в Києві та один – у Київській області, а також однойменний інтернет-маназин алкогольних напоїв. Винна карта ритейлера складається майже з 1000 позицій як алкогольних напоїв, так і закусок до них: брукетів, хамону, сирів тощо. Формат роздрібної мережі – виномаркет біля дому, де можна придбати як преміальні позиції, так і алкогольні напої за демократичними цінами. Власницею компанії числиться Ганна Кальченко, яка також є співвласницею ТОВ “Сомельє” – імпортера та дистриб’ютора алкогольних напоїв. У 2015 році Ганна вже запускала мережу маркет-барів WоWine, наразі про відкриті торгові об’єкти нічого невідомо.

Чарка до свята
  • Загальна кількість магазинів в Україні: близько 300

Найбільша львівська мережа алкомаркетів “Чарка до свята” об’єднує лише у Львові понад 200 магазинів. Всього в компанію входить понад 300 крамниць в різних містах заходу України, які раніше працювали під вивіскою «Гуртові ціни. Алкоголь». Компанія належить ТзОВ «Овація», через яку власником мережі Чарка до свята числяться львів’яни Олександр Малейкін та Ігор Цільник, який також керує компанією. Магазини ритейлера пропонують не лише продаж алкогольних  напоїв (горілка, вино, пиво тощо), а й деякі продукти харчування (крупи, олія, бакалія, консерви) та інші супутні товари.

Wine Point
  • Загальна кількість магазинів в Україні: 22

Мережа винних магазинів Wine Point почала свою роботу в Україні у 2017 році з відкриття першого магазину в Києві. Компанія пропонує вина, шампанське та ігристі власного імпорту з Європи та Нового Світу, а саме з Франції, Італії, Іспанії, Португалії, Німеччини, Австрії, Люксембургу, Австралії, Нової Зеландії, Чілі, Аргентини та Південної Африки. Також в кожному Wine Point є окремий відділ напоїв з міцністю вище 20%: віскі, ром, коньяк, арманьяк, джин, текіла тощо. Наразі до складу мережі входить 22 магазинів у форматі магазину біля дому в Києві та Київській області. Співвласники мережі – Андрій Каплан та Коба Мачхідзе.

Червоне та Біленька
  • Загальна кількість магазинів в Україні: 69

Мережа магазинів алкогольних напоїв Червоне та Біленька почала свою діяльність у 2016 році, й наразі нараховує близько 70 торгових точок. Споживачам пропонують 16 видів вин, а також віскі, горілку і настоянки. Також в асортиментів продукція власного імпорту з Грузії, Литви, Вірменії та інших країн: бренді, коньяк, джин, ром і вірменський арцах. Засновник мережі – ТОВ “ТД Український продукт”, який належить донецькому бізнесмену Максиму Повещенко.

Vino&Vino
  • Загальна кількість магазинів в Україні: 8

Vino&Vino – міжнародна мережа магазинів, представлена в Україні, Білорусі, Грузії та Вірменії. Керує мережею ТОВ “Санте-Алко”, яка є ексклюзивним дистриб’ютором алкогольних брендів, що входять у французьку групу Pernod Ricard. Наразі в Україні працює сім магазинів у Києві та один – в Одесі. Кінцевим бенефіціаром компанії є Еліна Токарєва. Ритейлеру також належить магазин алкогольних напоїв Арарат в Одесі.

Drink маркет
  • Загальна кількість магазинів в Україні: 14

Народження запорізької мережі Drink маркет відбулося 10 листопада 2015 року. Ритейлер об’єднує 10 магазинів у Запоріжжі та області, а також три у Києві та Київській області, та один – у Черкаській області. Асортимент Drink маркет налічує більше 2000 напоїв різної міцності, у тому числі кошерну продукцію. Гастрономічне доповнення до напоїв включає сири, м’ясні делікатеси, кондитерські вироби, продукти бакалійного ряду та інші закуски. Однойменна ТОВ з відповідними видами діяльності зареєстрована у Львові, на ім’я Романа Рубахи.

Vino.ua
  • Загальна кількість магазинів в Україні: 12

Мережа винотек Vino.ua, що нараховує 12 магазинів в Києві, Броварах, Львові та Одесі, а також інтернет-магазин. vino.ua є проєктом Vitis Group – імпортера вина та міцного алкоголю в Україні. Ця компанія вже понад 14 років займається поставками алкоголю в ресторани та супермаркети. Пізніше імпортер відкрив власну мережу алкомаркетів, а також окремо інтернет-магазин Wine.ua. В мережі представлено алкогольні напої з-понад 20-и країн Європи та Америки. Співвласники компанії – Олег Гайдук та Сергій Мазур.