Чт. Кві 25th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

У своїй колонці для NV керівниця команди маркетингу маркетплейсу Prom.ua Юлія Новаченко проаналізувала основні тренди та драйвери українського e-commerce, пише RAU.

Інтернет-покупців менше, покупок — більше

 

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

У 2022 році кількість інтернет-покупців зменшилась на чверть, що закономірно, адже країну покинули мільйони українців. Водночас, люди, які залишилися, почали купувати онлайн значно частіше, ніж рік тому. З’явилося і чимало нових покупців, які вимушено змінили споживацькі звички через внутрішнє переміщення або через те, що звичних магазинів поруч просто більше немає. Так, раніше купували корм для кота в магазині у сусідньому будинку, а після переїзду замовляють зоотовари онлайн. Часто це ще й дешевше.

І це дуже важливо, адже ціни зросли, на відміну від рівня життя. Середній чек на Prom.ua зараз становить 1100 гривень, на 25% більше, ніж рік тому.

Тренд: товари «панічного попиту»

Традиційно популярні категорії товарів — одяг, дрібна і побутова техніка, дитячі товари — хоч і продовжують користуватись попитом, все ж кількість покупок у них дещо знизилась рік до року. Натомість, неймовірно затребуваними стали так звані товари «панічного попиту» — генератори, повербанки, стабілізатори енергії, кемпінгові ліхтарі, світловідбивачі тощо. Товари, які за нормальних умов купували тільки туристи і власники будинків на самозабезпеченні, за лічені дні після атак на критичну інфраструктуру України стали потрібні кожному. Також уже 11 місяців поспіль у топ затребуваних категорій на маркетплейсі тримається воєнторг — закуповують речі для армії волонтери і військові.

Безпека покупок – понад усе

За результатами наших досліджень, безпека онлайн-покупок – одна з головних причин покупок на маркетплейсі. За рік кількість безпечних онлайн-оплат через маркетплейс (через Prom-оплату) зросла у 3, 5 рази. Надійніше так і продавцю, тому що ризик того, що покупець не прийде за замовленням у поштове відділення, знижується в порівнянні з післяплатою. Вище безпеки покупці оцінюють лише асортимент різноманітних товарів та ціни.

Драйвери e-commerce

Понад 70% підприємців, які продавали на Prom.ua до війни, відновили свою роботу. Тепер їх понад 40 000. Стійкість та гнучкість українських підприємців вражає нас. Багато хто з них змінив асортимент товарів, постачальників, міста, але продовжує працювати. І поки працюють підприємці, перевізники, поки в тилу й на фронті потрібні будь-які товари, ми робитимемо все, щоб їх було зручно купувати та продавати. Драйвери ринку e-commerce незмінні, це безпека покупок, дешева або безкоштовна доставка і високий рівень сервісу.

Безкоштовна або дешева доставка робить покупки по-справжньому вигідними. Це виклик для всіх маркетплейсів та онлайн магазинів, адже коли ціна доставки 10-20% вартості замовлення, покупець шукатиме альтернативи.

Клієнтський сервіс – швидкі відповіді та відправка товару, приємне спілкування, зручні оплати та прості умови повернення – база, до якої покупці звикли до війни і не збираються відмовлятися. Терплячості та емпатії стало набагато більше, проте очікування від сервісу не знижуються.