Сб. Кві 20th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Що чекає на ритейл цього року: від метапростору та штучного інтелекту до купівельної спроможності покоління А та підвищеної уваги до сталого розвитку і боротьби з шахрайством, пише RAU.

1. Інвестиції в метапростір найкраще описати як “важко сказати”

Немає сумнівів у тому, що ритейлери вважають, що вони повинні мати стратегію в метапросторі. Оскільки споживачі збільшують свою віртуальну взаємодію з брендами, вона швидко перетворилася на стрижень позиціонування бренду. Тим не менш, нещодавнє дослідження KPMG показало, що хоча 56% дорослого населення США знають про метапростір, лише 8% використовують його.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Метасвіт поєднує фізичний і віртуальний світи, створюючи нові динамічні способи взаємодії між людьми. Компанія Fortnite, найбільш відома геймерам, запрошує користувачів на живі концерти в метапросторі, в той час як Roblox більше відома в колах роздрібної торгівлі: численні бренди, включаючи Nike, Vans, Gucci, Ralph Lauren і Forever 21, створили віртуальні світи в Roblox, які дозволяють користувачам взаємодіяти з їхніми продуктами.

У майбутньому метапростір може стати платформою для віртуальних магазинів, різних видів розваг, освіти, навіть для мозкового штурму робочих команд. Хороша новина полягає в тому, що значна частина технологій, необхідних для цього, вже створена. Але багато людей все ще не є фанатами гарнітур віртуальної реальності – або високих цін, які супроводжують ці пристрої. Чи є метасвіт переоціненим? Це “тверде так”.

2. Прогрес у сфері Web3 стрімко розвивається, особливо у сфері блокчейн-технологій, але загальне визнання все ще перебуває на ранніх стадіях

Метамережа об’єднує цілий ряд технологій, які є будівельними блоками нової платформи Web3. До них відносяться децентралізовані блокчейн-системи, цифрові валюти і токени. Серед ритейлерів продовжує зростати прийняття технології блокчейн; вона вкорінюється у сфері ланцюгів поставок, використовуючись для створення сліду даних, який може простежити продукт від його джерела до роздрібних полиць. Крім того, вона з’являється як інструмент для інших процесів, включаючи управління запасами, перевірку автентичності, а також дані про клієнтів і програми лояльності.

Нещодавно один з експертів спрогнозував, що Web3 означатиме зміну парадигми в ритейлі: чи то віртуальні версії фізичних товарів, чи то переплановані цегляні магазини з меншою кількістю проходів для товарів і більшим простором для вражень.

Директор зі стратегії McFadyen Digital Пітер Еванс вважає, що роздрібна торгівля добре підготовлена до таких змін: “Це не метапростір тут, а магазин там. Будуть речі, які ви можете робити в метапросторі, і які принесуть вам винагороду, яку ви зможете використати у фізичному магазині. Або ж ви можете піти до фізичного магазину і обміняти їх у метапросторі. Між цими двома просторами відбуватиметься обмін”.

Все це може бути правдою, але все це перебуває на стадії становлення; нам ще багато років до того, як це наблизиться до мейнстриму.

3. Шукайте більше ритейлерів, які приєднаються до мережі роздрібних медіа

Роздрібні медіамережі – це можливість для ритейлерів і брендів здійснювати високотаргетований маркетинг. Протягом 2022 року здавалося, що щодня запускається нова роздрібна медіамережа. Поряд з такими перевіреними часом компаніями, як Amazon та Walmart, до постійно зростаючого списку входять Lord & Taylor, Target, The Home Depot, Dollar General, 7-Eleven, Macy’s, Ulta, CVS та Walgreens.

Хоча концепція існує вже близько 10 років (Amazon запустив свою RMN у 2012 році), її розвиток прискорився з двох ключових причин: перша – пандемія та зміни у способах взаємодії споживачів з брендами; друга – знецінення сторонніх файлів cookie та даних, а також збитки, яких зазнали маркетологи та рекламодавці. RMN пропонують доступ до бажаних для ритейлера сторонніх даних клієнтів і каналів через додаток або вебсайт ритейлера. Для брендів це означає можливість охопити цільову аудиторію в точці продажу.

За оцінками, на цей швидкозростаючий канал припадає 11% загальних рекламних витрат у світі; GroupM прогнозує, що до кінця 2022 року дохід від реклами для компаній роздрібної торгівлі сягне $101 млрд, а до 2027 року може сягнути $160 млрд. Однак слід застерегти: хоча потенціал здається безмежним, медіадолари залишаються обмеженими. Простір розвивається, і очевидно, що у брендів та постачальників товарів повсякденного попиту є багато варіантів вибору.

4. У 2023 році штучний інтелект перейде від синглів і дуплетів до хоумранів

За останні 12-18 місяців прогрес прискорився, і нові та вдосконалені програми штучного інтелекту в різних галузях зробили цю технологію необхідною для ритейлерів. У другому кварталі 2022 року керівники Google і Meta поділилися думкою, що інвестиції в технології штучного інтелекту вже окупаються: Google повідомив про поліпшення в пошуковій, перекладацькій та картографічній службах, а Meta зазначила, що додатки зі штучним інтелектом рекомендують контент на всіх її платформах.

У сфері роздрібної торгівлі компанії в захваті від перспективи персоналізованого спілкування на основі штучного інтелекту.  Експерти вважають, що з появою наступного покоління обчислювальних потужностей штучного інтелекту ритейлери зможуть надавати персоналізовані та релевантні цифрові маркетингові повідомлення, доповнені даними від перших осіб, які не лише вирізнятимуться серед цифрового шуму, але й, що важливіше, стимулюватимуть конверсію.

5. Магазини меншої площі будуть процвітати, оскільки ритейлери експериментуватимуть з новими форматами

Ідея експериментів з магазинами меншої площі не нова, але перші історії успіху дають поштовх для інших, щоб перевірити, наскільки актуальним є прислів’я “маленький, але могутній”. За останні 12-18 місяців ритейлери відкривали фізичні магазини швидшими темпами, ніж очікувалося після пандемії, завдяки поверненню покупців до традиційних магазинів. Але часи шаблонних магазинів залишилися в минулому; сучасні новобудови забезпечують конкурентну перевагу завдяки точному поєднанню обізнаності про район, персоналізованого асортименту та правильних розмірів приміщень.

Прикладів безліч: Target вже кілька років перебуває на передньому краї цієї зміни, також є магазини Market by Macy’s, Bloomies, Nordstrom Local, Kohl’s, Schnucks Fresh, Publix’s GreenWise, і цей список можна продовжувати і продовжувати.

Ще більш показовими є кроки деяких спеціалізованих ритейлерів та брендів щодо партнерства з меншими за розміром магазинами. Sephora оголосила про плани відкриття магазинів у 850 магазинах Kohl’s у наступному році. Toys “R” Us уклала партнерство з Macy’s для відкриття магазинів іграшок у цьому святковому сезоні. А Petco співпрацює з Lowe’s над відкриттям магазинів у вибраних місцях – крок, який має сенс для покупців, що прагнуть зручності та меншої кількості поїздок за покупками.

У підсумку, 2023 рік принесе ще більше ітерацій в еволюції фізичних магазинів. Покупці відкриті до нових способів взаємодії з ритейлом.

6. Покоління Альфа, відоме як покоління А, стане найбільшою і найбільш технологічно пов’язаною демографічною групою в історії. І вони будуть випробовувати ритейлерів на міцність, як ніхто інший

Покоління Z – це демографічна тенденція сьогодення, але горе тим ритейлерам, які не звертають уваги на групу, що прийде їм на зміну. Експерти повідомляють, що покоління Альфа, народжене з 2010 року і далі, до 2025 року налічуватиме понад 2 мільярди осіб з величезною колективною купівельною спроможністю. Повідомляється, що ці молоді покупці мають $360 млн наявного доходу щорічно, а до 2030 року вони становитимуть 11% світової робочої сили.

Більшість представників покоління А – це діти міленіалів. Хоча експерти стверджують, що ця група, як правило, має тісний зв’язок зі своїми батьками, між ними існують помітні контрасти. Міленіали вважаються першими цифровими аборигенами. Їхні наступники – покоління Z – виросли в той час, коли соціальні медіа вкорінювалися, і використовують їх сьогодні для самовираження. Для покоління А соціальні мережі – це спосіб життя; це місце, де вони дізнаються про останні тенденції способу життя у всьому, від здоров’я до моди та харчування, і де вони прийшли до думки, що молодь має більше влади, ніж будь-яке попереднє покоління.

Що це означає для ритейлерів? Це означає нові способи взаємодії з цим новим поколінням. Експерти описують їх як таких, що хочуть бути активними учасниками практик, а також брати участь у пошуку рішень – дві риси, що з’явилися внаслідок ранньої та частої взаємодії з відеоіграми. Це також свідчить про те, що вони захочуть мати стосунки з брендами, а не просто пасивно споживати. Іншими словами, це покоління, яке вже є більш різноманітним, ніж будь-яке з попередніх, буде очікувати, що інклюзія та рівність стануть нормою, а досвід – культурним розмаїттям.

7. Сталий розвиток стає ниткою, що пронизує кожен бізнес-процес, а “грінвошинг” прирівнюється до саботажу бренду

Ритейлерам, які перебувають на ранніх стадіях роботи над питаннями викидів вуглецю, сталих джерел постачання, екологічного маркування тощо, потрібно перевести свої зусилля на наступну передачу – і зробити кроки, які будуть ефективними.

Покупці продовжують підтримувати перепродаж у всіх вертикалях роздрібної торгівлі, і ритейлери почули це повідомлення. Оскільки бренди, які займаються перепродажем, досягають дедалі більшого успіху, а оренда одягу стає дедалі жорсткішою, дедалі більше брендів долучаються до цього процесу, пропонуючи перепродаж через власні сервіси або через третіх осіб. Операційні елементи все ще потребують вирішення, але зобов’язання є реальними.

Роздрібна торгівля предметами розкоші також виграє: цінова свідомість серед покупців найвищого рівня зростає, проте бажання володіти омріяними брендами не зменшується. Таким чином, ринок перепродажу предметів розкоші насолоджується сильним попутним вітром.

8. 2023 рік знаменує собою новий нормальний ланцюг поставок. Очікується менше хаосу, більший фокус на проектах, які забезпечують прозорість, і увага до нових логістичних платформ, що з’являються у третіх сторін

Після пандемії American Eagle Outfitters та GAP почали продавати логістичні послуги, запрошуючи інші компанії використовувати їхні складські та дистриб’юторські мережі для управління потоками товарів, тим самим створюючи новий потік доходів. Аналогічним чином, зусилля Walmart GoLocal, розпочаті у 2021 році, використовують службу доставки роздрібного гіганта для інших партнерів. Тим часом Target, The Home Depot, IKEA та Costco почали фрахтувати власні вантажні судна для імпорту товарів.

Усі ці кроки свідчать про те, що роздрібні компанії шукають способи підтримати свої ланцюги постачання в надії уникнути будь-яких потрясінь, які можуть виникнути. Але чи будуть надконкурентні роздрібні компанії готові відмовитися від контролю над своїми мережами – разом з конфіденційністю даних – залишається каменем спотикання.

9. Ритейлери вже багато років б’ють на сполох щодо крадіжок; 2023 рік може призвести до колективної відповіді на державному рівні

Ритейлери стали жертвами зростаючих крадіжок і невпинного зростання злочинності. У найближчі місяці команди із запобігання збиткам та захисту активів розширять використання штучного інтелекту та сенсорних технологій, зосередившись на застосуванні потокової аналітики, яка дозволить об’єднати різні джерела даних та сенсорів в єдине аналітичне середовище.

У цифровій сфері збільшення кількості випадків шахрайства в інтернеті вимагатиме від команд із запобігання шахрайству зосередитися на нових методах, але робити це безперешкодно протягом усієї подорожі клієнта і не впливати на його взаємодію з процесом онлайн-покупок.

У кіберсфері основна увага все ще приділяється додаванню рівнів безпеки, які ускладнюють проникнення зловмисників у мережі. Управління кібер-ризиками зі стійкістю та гнучкістю є головною метою, проте нинішнє середовище залишається мінливим і непередбачуваним. Ще до того, як ритейлери встигають розробити плани, їхні зусилля стають скомпрометованими. Проблема ще більше загострюється через розмір, непередбачуваність і відсутність кордонів поточного середовища загроз. Прогноз на 2023 рік: попереду ще більше головного болю.

10. Купівельна поведінка споживачів зрештою визначатиме, чи буде 2023 рік вдалим роком для ритейлу – чи ні

Передбачити, що відчувають покупці і як вони будуть реагувати, важко, тому що вони люди: те, що вони говорять, і те, що вони роблять, може бути дуже різним. Очевидним є те, що покупці стурбовані розмовами про рецесію та зростанням цін, пов’язаним з інфляцією. Вони, безумовно, скористалися нескінченними акціями та низькими цінами, які пропонували ритейлери в минулому святковому сезоні, але малоймовірно, що вони будуть продовжувати витрачати гроші.

Експерти вважають, що якщо побоювання рецесії зростуть, покупці купуватимуть менше речей, але ніхто не очікує, що вони підуть на компроміс з якістю, вартістю та довговічністю. Прагнення до натхнення від брендів і ритейлерів продовжує впливати на покупців, особливо коли вони відчувають постійний потік нових взаємодій з боку медіа та технологій.

Підсумок: покупець все ще залишається королем, а робота ритейлерів полягає в тому, щоб обслуговувати “королівську сім’ю” покупців.