Пт. Мар 29th, 2024

Про що робили меми у 2022-му АТБ, Comfy, Eldorado, Сільпо, Цитрус, Епіцентр, Varus, Алло, Ашан, Rozetka та багато інших ритейлерів та як користувачі жартували над ними самими.

2022-й став найскладнішим в сучасній історії України і цей рік не обіцяє бути легшим – це можна лише прийняти, змиритися й боротися далі. Проте попри весь тягар і негаразди, які принесли з собою російські окупанти, війна виділила чимало славних рис українського народу: єдність, силу, хоробрість, незламність, а ще неймовірне почуття гумору. Те, як в Україні підтримують один одного й демотивують ворога мемами (“пачєму хахли ржут?”) заслуговує окремих дисертацій і може стати частиною історії шляху до перемоги. Цей рік видався багатим на заміну безмірної журби на жарти й серед українських ритейлерів. Тож цей день настав – RAU зібрала ключові жарти року від ритейлерів та про них.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Останньою великою темою року для мемів можна вважати відключення електроенергії. Одні ритейлери і ТРЦ почали зазивати до себе на Wi-Fi та підзарядку, інші – просто кепкувати з наболілої, як мозоль, ситуації. Ось, наприклад, свіжі меми по темі від Eldorado і ТРЦ River Mall.

В Comfy цього року багато кепкували. Наприклад, вигадувати іронічні заголовки для новин про знеструмлені міста та проводити тематичні тести.

А ще в Comfy запропонували перевірити зір за допомогою нехитрої, але влучної картинки. Ритейлер виклав її в пам’ятний день – 22 грудня, коли Генштаб прозвітував про знищення понад 100 000 окупантів.

На початку грудня інститут кольору Pantone оголосив відтінок у 2023 році. Він називається Viva Magenta 18-1750. А ще його називають “нетрадиційним червоним для нетрадиційного часу”. Він представляє собою баланс між теплим та холодним відтінками малинового та червоного. Мережа магазинів Лоток зметикувала до чого йде діло. “Колір салату “шуба” визнаний кольором 2023 року. Просто у світі його називають “життєствердна маджента”, – відмітив ритейлер.

На апетитність кольору звернули увагу також в Novus. “Ми не могли обійти увагою обраний колір року 2023 року від Pantone. Схоже, ми до цього готувалися заздалегідь, хоча самі того не підозрювали. Одним словом, заходьте в Novus нам точно є що вам запропонувати в кольорі Viva Magenta”, – пожартували в мережі.

В Monobank відреагували на новий хітовий серіал “Венздей” від Тіма Бартона. За два тижні після виходу він став третім за кількістю переглядів англомовним серіалом Netflix. Особливо глядачів серіалу підкорив танець виконавиці головної ролі Дженни Ортеги. Тепер головне, щоб нова “ачівка” з котиком під Венздей офіційно з’явилася в інтернет-банкінгу.

Обіграли тему також в Укрпошта.

Але рік дав приводи шуткувати й з більш злободенних речей. Наприклад, затримання зрадника України Віктора Медведчука. 12 квітня мережа магазинів Книгарня Є поділилася зображенням, де головний проросійський політик тримає в руках книгу “Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР” авторства Вахтанга Кіпіані, яку ще нещодавно намагався заборонити Медведчук. “Хвилинка позитиву”, – написав ритейлер. Ще рік тому подібний гумор для маси міг здатися недоречним, але не зараз.

На злободенні теми жартував Епіцентр: про пташок, яких росіяни назвали “біологічною зброєю України”, повітряні тривоги та масове захоплення блогером Олексієм Арестовичем. Але потім чомусь перестали і сконцентрували контент на більш серйозних речах.

Також в Епіцентр припустили, що найпопулярнішими іменами для дітей у 2022-му стануть Джавеліна, Стефанія, Слава та Борис. Про Валерія чи Валерію чомусь не згадали. Та повторили популярній в соцмережах мем про загубленого Славу в магазині.

В АТБ теж знаходили приводи для актуального гумору, як-от, наприклад, показали, як авіація готується до боротьби з російськими окупантами.

Одним з головних героїв мемів цього року став уже колишній глава британського уряду Борис Джонсон. Кожне нове фото прем’єра, кожний приїзд до Києва супроводжувався безкінечним потоком добрих жартів. Приплели гумористи на “Джонсонюка” й АТБ.

Неочікувано в негативному руслі привернув до себе увагу генеральний директор компаній Tesla та Space X Ілон Маск, який раптово написав політично некомпетентну дурницю у Twitter щодо “формули” закінчення війни між Україною та росією. Він запропонував “просто перестати стріляти” провести ще один “референдум” та віддати Крим. На це відреагували Сільпо, KLO, Lovespace, Київстар та інші.

Ще одна людина-мем цього року – Олександр Лукашенко – проілюструвала один з креативів iStudio. “А я вам зараз покажу де найвигідніші ціни на Apple”, – заявляє нелегітимний президент Білорусі.

Мегахітовою темою 2022 року стала оргія на Щекавиці, яку анонімна спільнота в Telegram планувала влаштувати в разі ядерної атаки. Про це дізналися користувачі соцмереж і понеслася. Тему підтримали Сільпо, Rozetka, Kasta, Галичина, Kontramarka та інші відомі компанії.

В часи, коли пальне стало ще однією проблемою для українців, продавці електротранспорту могли потирати руки. На тему проіронізував Цитрус.

Поки McDonald’s півроку вирішував, чи повертатися йому до роботи в Україні, з інформаційного поля українців він ні на мить не зникав.

Майже з початку повномасштабного вторгнення мережа супермаркетів Varus почала співпрацю з ілюстратором Анастасією Яворською в рамках проєкту «На злобу дня». Проєкт покликаний був висвітлювати актуальні новини та події війни у власній візуальній інтерпретації, подекуди наповнюючи їх іронією та сарказмом, як-от це було з затриманням проросійського блогера Анатолія Шарія або приїздом до Києва президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца та прем’єр-мінісра в Італії Маріо Драгі.

Хітом продажів для Укрпошта цього року стали марки, а ще – хітом мемів. До офіційного продажу марки «Русскій воєнний корабль… Всьо»! долучилася Kasta, але через ажіотаж наклад швидко скінчився. “Тут мав би бути пост про можливість купити марки з «русскім кораблем» на Kasta, але поки такий”, – виправдовувався за допомогою мема інтернет-магазин.

8 жовтня, на незаконній конструкції т.н. “Кримський міст”, що з’єднує росію та тимчасово окупований нею півострів Крим, спалахнула пожежа. Реакція українських соцмереж на довгоочікувану новину була, м’яко кажучи, бурхливою. Ритейл осторонь не залишився. До теми долучилися Ашан, Цитрус, Rozetka, Антошка, Алло та інші компанії.

Але до цього 9 серпня сталася ще перша “бавовна” у Криму – на незаконній російській авіабазі у Новофедорівці. Ритейлери влаштували жартівливий тред на тему, хто після деокупації Криму займе який ярус на знаменитій пам’ятці архітектури – Ластівчине гніздо. Тред перетворився у великий флешмоб, до якого приєдналися компанії різних сегментів.

Звільнення Херсону від російських загарбників стало важливою новиною осені. ЗСУ знову довели всьому світу, що вони – це сила, а ритейлери нагадали багатьом про те, що Херсон – це “столиця кавунів”, які тепер обов’язково повернуться в магазини. “Сьогоднішнє горнятко найкавовішої за тебе, наш Херсоне”, – написали в WOG і розмістили фото з місця подій.

Тему підтримали Аврора, Фокстрот, Prostor, Нова пошта. Понад 20 ритейлерів встановили собі кавун, як головне зображення облікового запису.

В листопаді Володимир та Олена Зеленські давали інтерв’ю CNN, під час якого стався курйоз із фразою “Ніхто не готує мені сніданки”. Хоча слова були вирвані з контексту, вони швидко розлетілися на меми. Як і слова президента про дружину: “Це моя любов. Це мій найкращий друг. Це моя енергія”. Тему підхопили ритейлери. Зі знанням діла до ситуативного маркетингу підійшли Comfy та Лоток.

Окремої уваги заслуговують також меми 2022 року про ритейлерів від інтернет-користувачів.