Пт. Мар 29th, 2024

Найкращий спосіб привернути увагу та викликати емоції — просування у соціальних мережах. У статті ми розглянемо, як виділити  бренд у стрічці «Інстаграму». Навіть якщо ви власник пекарні з найсмачнішим печивом і найдоброзичливішим сервісом, у вас може не бути великого попиту через те, що споживачі не знають про ці переваги, пише Sostav.ua.

Проінформувати та зацікавити аудиторію ми можемо завдяки постам, stories, Reels та прямим ефірам в Instagram. Варто розуміти, що публікації та стріми мають викликати емоції. А це можливо завдяки певним підходам до створення контенту.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Креатив

Ви, напевно, бачили багато вакансій, у яких компанії шукають креативного копірайтера або маркетолога? Саме такі фахівці генерують креативи — нові, оригінальні, відмінні від класичних (традиційних) підходи та ідеї.

Для створення такого контенту можна вивчати пости, stories, Reels відомих брендів. Всі ці формати можуть стати джерелом натхнення для нових ідей.

Пост Monobank в «Інстаграмі»

Пост Monobank в «Інстаграмі»

Життєві цінності

Контент, який звертається до життєвих цінностей, майже завжди привертає та утримує увагу. Чому? Тому що, як правило, ці цінності асоціюються з нашими особистими.

Відповідно образ, який відтворюється, отримує позитивний відгук, і користувачі вже не так детально аналізують його характеристики та можливості. Пости, stories, Reels в Instagram з цінностями дозволяють викликати емоційну реакцію та мінімізувати у споживачів критичне мислення при виборі продукту.

У контенті можуть бути задіяні такі цінності: родина, здоровий спосіб життя та спорт, щастя, комфорт, саморозвиток та навчання, взаємодопомога та доброта.

Приклад посту з такими цінностями, як турбота та взаємодопомога.

Пост Azkwog в «Інстаграмі»

Пост Azkwog в «Інстаграмі»

Чесність та достовірність

Розповідати правду іноді складно, тому що насправді наше життя складається не лише з перемог. Ми часто робимо помилки, про які шкодуємо, отримуємо негативний досвід.

Не треба боятися про це писати. Аудиторія майже завжди позитивно сприймає правду і, як правило, такий контент має високу залученість. Про це говорить кількість лайків, збережень, репостів, коментарів.

Чесний контент від креативного агентства «Banda»

Чесний контент від креативного агентства «Banda»

Гумор

Це те, чого нам не вистачає у повсякденному житті у нинішніх реаліях. Споживачі полюбляють контент з гумором — це можливість відволіктися від щоденної рутини.

Але, авжеж, гумор підійде не для всіх брендів, і для його використання потрібно мати почуття міри.

Сторітелінг

Сторітелінг — авторський прийом, при якому основні сенси доносяться через історії та приклади. Він використовується не лише у контенті в «Інстаграмі» та інших соціальних мережах, але й при публічних виступах, у презентаціях, комерційних пропозиціях. Люди полюбляють історії, особливо емоційні.

Завдяки історіям легше:

  • збільшувати продажі;
  • навчати аудиторію;
  • розважати;
  • підвищувати впізнаваність бренду.

Історії допомагають пояснювати складні речі та підкріплювати абстрактні концепції.

Ось ми і розібрали підходи до створення контенту, завдяки якому можна виділити свій бренд у Instagram. Далі розберемо, як саме це можна зробити і яким має бути контент-план.

Приклад сторітелінгу

Приклад сторітелінгу

Ідеальний контент-план: який він?

«Інстаграм» — соціальна мережа, у якій дуже важливий візуал. Користувачі переходять у Instagram, щоб дивитися, а не читати. Тому названі вище підходи до контенту потрібно частіше реалізовувати у картинках.

Робочий контент-план має визначати не тільки зміст публікацій, а ще їх формат. Щодо цього також є правила, які зроблять стрічку «Інстаграму» ефективнішою.Пости

Ідеальна частота: пост у день або у два дні. Пост можна зробити з однієї картинки, створити карусель або додати коротке відео до 60 секунд.

Приклад посту-відео

Приклад посту-відео
Історії

Instagram показує користувачам контент за інтересами. Угору стрічки потрапляють пости тих акаунтів, якими цікавиться підписник. Якщо конкуренція висока, користувач може не побачити контент, розміщений у кінці стрічки. Тому stories — відмінний спосіб привернути увагу. Усі історії потрапляють в одну стрічку над постами.

Ідеальна частота: 3–5 stories кожного дня. Не робіть занадто багато історій, максимум — 10 шт. Велика кількість stories може дратувати, а з меншою бренд не буде запам’ятовуватись.

Reels

Відео Reels надають багато можливостей для творчості, дозволяють виділитися у стрічці та залучити нових підписників. При створенні цього контенту враховуйте, що соціальна мережа віддає перевагу:

  • Рілс з вірними вертикальними розмірами (1080 пікселів по горизонталі та 1920 — по вертикалі).
  • Відео, у яких використовуються текст та фільтри.
  • Reels з оригінальним аудіо чи популярною музикою з бібліотеки «Інстаграму».
  • Роликам з високою залученістю. Про неї говорять коментарі, збереження, час перегляду та кількість відміток «Подобається».

Reels, які вподобали підписники, потрапляють у топ. Вони дуже активно набирають кількість переглядів, і ті, хто їх побачив, охоче підписуються на акаунт бренду.

Ідеальна частота: одне відео Reels на 2 дні.

Приклад відео Reels

Приклад відео Reels
Прямі ефіри

Це чудовий спосіб стати ближче до своєї аудиторії. Під час прямих ефірів можна отримувати зворотний зв’язок, відповідати на питання, демонструвати користувацький контент (UGC). Прямі ефіри можна проводити раз на тиждень, а потім зберігати їх як відео.

Приклад збереженого прямого ефіру

Приклад збереженого прямого ефіру

Високу залученість мають корисні прямі ефіри, під час яких експерти компанії діляться досвідом та дають поради фоловерам.

Поради щодо публікації контенту

Є декілька універсальних порад, що допомагають збільшити охоплення:

  • Чи існує «?золота година» для постингу в «Інстаграмі»? Згідно з дослідженням, проведеним американською компанією Rival IQ, happy hours все ж таки існують. За її даними, на початку тижня краще публікувати контент вранці: в період 7:00 – 9:00 або увечері після 19:00. Також години найбільшої активності аудиторії можна подивитися у статистиці Instagram.
  • Хештеги. Додаючи релевантні хештеги у постах, можна залучити нових підписників. Але враховуйте, що хештеги мають бути пов’язаними з темою публікації. Потрібно вказувати низькочастотні (до 500 000 запитів), середньочастотні (50 000–100 000 запитів) та високочастотні хештеги (понад 100 000 запитів). Шукати релевантні хештеги можна у загальному пошуку «Інстаграму».
  • Локація. Користувачі соціальної мережі «Instagram» часто шукають контент за локацією. Вказуючи її, можна збільшити кількість показів та переглядів контенту.

Ці прості рекомендації допоможуть вам підвищити охоплення і зрештою привернути увагу більшої кількості користувачів.

Важливе про акценти в контенті

У більшості випадків бренди використовують рекламний, інформаційний контент, але забувають, що є інший, завдяки якому можна підкреслити свої особливості.

Далі розглянемо ще деякі ефективні поради щодо змісту контенту. Їх використання дозволить підвищувати охоплення та залученість аудиторії.

Не забувайте про соціальну відповідальність

Зараз в Україні війна, тому кожна компанія повинна демонструвати, як саме підтримує країну та ЗСУ. Користувачі цінують це. Вони самі обирають та рекомендують бренди, в позиції котрих впевнені.

Якщо ваша компанія залучена до багатьох добрих справ, але не дуже охоче про них розповідає, розглядаючи такий контент як самопіар, змініть це. Інформуйте свою аудиторію про те, що робите для країни та співвітчизників. Завдяки цьому бренди стають ближче до споживачів, зменшуючи уявну відстань.

Приклад соціальної відповідальності

Приклад соціальної відповідальності
Комунікуйте з аудиторією

Споживачі цінують компанії, які надають їм зворотний зв’язок. Як саме це можна робити? Відповідайте на коментарі та питання під постами.

Краще, щоб ваша манера спілкування була тотожною з манерою спілкування аудиторії. Так можна встановити дружню атмосферу в корпоративному акаунті.

За оперативністю, якістю коментарів і наявністю зворотного зв’язку, до речі, споживачі оцінюють якості бренду.  Коли ви відповідаєте на коментарі читачів, вони розуміють, що їхня думка для вас важлива.

Відповіді у коментарях в Instagram

Відповіді у коментарях в Instagram
Використовуйте UGC контент

UGC — користувацький контент (фото, картинки, відео, тексти), у яких згадується бренд. Часто таким чином вас рекомендують друзям та знайомим, спільноті фоловерів.

Як правило, користувачі створюють UGC контент, коли:

  • скористалися товаром або сервісом та залишилися задоволеними;
  • отримали відповідь на актуальні питання;
  • не задоволені сервісом чи продуктом;
  • хочуть поділитися своїми досягненнями при використанні продукту.

Споживачі вже втомилися від реклами, тому такий контент має вищу залученість. Він дозволяє виділитися та отримати емоційний відгук.

Але буває й так, що користувачі розповідають про обурення сервісом чи продуктом. У такому випадку, як ми писали вище, варто зробити  чесний пост з описом ситуації та вжитих заходів.

UGC контент на постійній основі публікує компанія «Apple».

UGC контент на сторінці компанії «Apple»

UGC контент на сторінці компанії «Apple»

Не забувайте, що цей вид контенту можна публікувати не тільки у вигляді постів, а у stories, Reels та прямих ефірах.

Контент не повинен ображати певні категорії підписників

Тричі зміряй, а раз відріж. Перед публікацією перепровіряйте контент. Особливо звертайте увагу на те, чи не образить він певні категорії підписників.

Пам’ятаєте скандал у Yakaboo через висловлювання генерального директора Івана Богдана, що книжки частіше купують жінки, витрачаючи зароблене чоловіками? Директора компанії звинуватили у сексизмі. Через цю помилку Іван Богдан звільнився з посади.

Емоційний контент допомагає брендам виділятися в «Інстаграмі»

Тут згадаю вислів Біла Гейтса: «Контент — король». Особливо той, що викликає емоції.

Створюючи пости, stories, Reels в «Інстаграмі» з урахуванням підходів до контенту, який викликає емоції, ви зможете виділитися у стрічці, привернути увагу користувачів, запам’ятатися та суттєво збільшити охоплення та кількість підписників.