Чт. Кві 25th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Нова пошта, Arber, Чорноморка, No Taboo та інші ритейлери та представники суміжних галузей, які цього року ризикнули та розпочали чи продовжили експансію на європейські та світові ринки.

Повномасштабне вторгнення росії до України перекреслило амбітні плани щодо внутрішнього розвитку багатьох ритейлерів. Компанії змушені були швидко адаптуватись до складної ситуації в країні, перебудувати всі бізнес-процеси та створити альтернативний план розвитку. Багато ритейлерів та представників суміжних галузей зробили ставку на експорт як новий спосіб розвитку компанії та диверсифікації ризиків. RAU зробив огляд компаній, які цього року вже розпочали розвивати зарубіжний напрямок та навіть отримали перші позитивні результати.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Нова пошта

Цього року Нова пошта почала підкорювати Східну Європу. Першою країною, де цього року з’явились відділення лідера українського ринку доставки, стала Польща.

Перше відділення НП з’явилось у Варшаві на початку вересня 2022 року, друге – 19 жовтня в Кракові. Всього компанія у Польщі відкрила вже 10 відділень Nova Post: у Варшаві, Кракові, Жешуві, Познані, Гданську та Вроцлаві. У кожному з них працюють українці, які можуть обслуговувати клієнтів як українською, так і польською мовами.

Вихід на польський ринок є першим етапом глобальної експансії, яку задумали власники Нова пошта, Вячеслав Климов та Володимир Поперешнюк. До повномасштабного вторгнення росії компанія фокусувалась на розвитку в Україні, але війна змусила засновників переглянути свої плани і зробити ставку на експорт.

За словами Поперешнюка, на початку 2023 року НП має з’явитись у Чехії, також є плани на Литву та Швецію. «Поступово будемо відкривати відділення по всій Європі», – написали з офіційного Facebook-акаунта компанії.

Arber

У листопаді 2022 року українська fashion-група Arber вийшла на ринок Грузії та відкрила свій перший магазин площею 176 кв. м в ТЦ East Point у Тбілісі.

“Ми визначили для себе важливим розвиток експортних продажів, тому плануємо відкривати свої магазини не тільки в Грузії, а й в інших країнах. Почали саме з Грузії, тому що ця країна була для нас зрозумілою і ми вже мали контакти з менеджментом місцевих торговельних центрів. До того ж, аналіз ринку показує там високі темпи економічного зростання та зростання платоспроможності покупців, на ринку вже представлені ключові міжнародні мережі, є гарний вибір торговельних площ, також є відповідна культура споживання, яка відповідає нашій бізнес-моделі”, – розповів генеральний директор Arber Fashion Group Вадим Золотаревський.

Зараз компанія планує розвивати грузинську мережу. Наступного року Arber планує відкрити лише в Тбілісі ще три-чотири магазини, щоб бренд був помітний і зайняв свою нішу на ринку. Також наразі мережа зараз в активних пошуках партнерів для виходу й на інші ринки Європи.

No Taboo

У червні у центрі Барселони на головній туристичній вулиці Rambla відкрився український інтим-бутик No Taboo. Це перший магазин української мережі в Європі. Всього в компанії, яка масштабується шляхом франчайзингу, 48 магазинів у 15 містах України. У 2020 році виручка No Taboo склала $6-7 млн.

No Taboo в Барселоні власниця мережі інтим-бутиків Анжела Запорожець відкрила як пілотну торговельну точку, на якій перевіряє життєздатність свого бізнесу в Європі. Виходити в Європу її як і багатьох інших змусила війна, адже український бізнес майже зупинився: половина магазинів не працюють, а новий товар завезти майже неможливо.

Зараз її ідея – відкривати бутики в ЄС за франчайзингом. На першому магазині відточують бізнес-процеси: роботу з партнерами та постачальниками, а також тестують програмне забезпечення. Наступний крок – продавати франшизи в ЄС. В компанії відразу враховують можливий ризик, що згодом частина франчайзі може втратити інтерес до бізнесу за кордоном через повернення до України. Тому власниця бізнесу планує з часом викуповувати точки, які вийдуть на прибутковість в Європі.

Меблевий ритейлер Дубок

До війни компанія розвивала мережу офлайн-магазинів, яка налічувала 19 меблевих салонів, та в процесі відкриття було ще три.

Дубок вдалось вирівняти ситуацію, та зробити рішучі кроки в сторону розвитку. Вже влітку топ-менеджментом компанії було вирішено масштабуватись на ринку Львову та спробувати свої сили в Європі. Наразі мережа салонів компанії налічує 15 салонів в Україні та салон меблів у Празі (Чеська Республіка).

Меблевий ритейлер з усіх країн Європи обрав Чехія для старту виходу на європейський ринок з наступних причин:

  • Зручна географія країни (внутрішньо зручно відбудувати логістику, близько до України, є кордон з Німеччиною, Австрією, Польщею та Словаччиною);
  • Ментальна схожість до України;
  • Велика українська діаспора;
  • Конкурентність (ІКЕА, XXXLutz, M?belix, Sconto, Asco, JYSK і ще декілька мереж). Але Дубок має важливі переваги у порівнянні з конкурентами – мобільність, швидкість, простота.

Перший меблевий салон Дубок та інтернет-магазин в Чехії вже стартував. Зараз ритейлер працює в Чехії в режимі стартапу, вивчає ринок та багато експериментує. Наступним етапом розвитку компанії в Європі є відкриття ще близько п’яти шоурумів в Празі, після яких – масштабування по всій Чеській Республіці.

Lviv Croissants

Цього року експортну експансію розпочала й мережа Lviv Croissants, відкривши три заклади в Польщі (повноцінні заклади у Варшаві та Вроцлаві, а також фуд-корт у маленькому прикордонному місті Зґожелець).

У Польщі мережа планує відкриватись як на фуд-кортах ТРЦ, так і у стріт-ритейлі. На ринку Польщі представлено асортимент аналогічний українському – ситні та солодкі круасани, сніданкові круасани-гриль, додатки до круасанів, лінійка холодних та гарячих напоїв.

У Польщі, так само як і в Україні, мережа планує відкривати власні заклади та франчайзингові.

Подальші плани на кілька років – національне покриття в Польщі та відкриття регіонального офісу. Для цього компанії потрібно налагодити стійкі партнерські зв’язки, знайти польських підрядників, відкрити близько десяти пекарень у різних локаціях для підтвердження бізнес-моделі та оцифрувати гостей для побудови маркетингової стратегії.

GastroFamily Дмитра Борисова

У середині червня засновник мережі ресторанів GastroFamily Дмитро Борисов оголосив про відкриття франшиз у різних країнах світу. Зокрема, франшизу можна купити у Польщі, Німеччині, Великій Британії, США, Канаді або ОАЕ.

Як повідомив ресторатор на своїй сторінці у Facebook, обрати формат для франшизи можна в залежності від того, скільки партнери готові інвестувати в бізнес і які цілі ставлять перед собою:

Food Point, кафе-ресторан зі швидкою доставкою (від 12 кв. м, необхідні інвестиції – від 30 000 євро)

Ресторан з видачею страв за 300 секунд та доставкою за 15-30 хвилин (від 50 кв. м, необхідні інвестиції – від 50 000 євро)

Фуд-хол GastroFamily Market, який об’єднує 3-7-10 ресторанних концепцій на одній локації (від 250 кв. м, необхідні інвестиції – від 250 000 євро)

За франшизою можна буде відкрити заклади під брендами Білий Налив, БПШ, Chicken Kyiv, Mushlya, Varenyky Now, Oxota na Ovets, RONIN, Crab’s Burger, Philadelphia, “Шашлики, вино та друзі”, Ватра, Pinzarella, Dogs&Burgers або Коробка-бар. Компанія додатково надаватиме консультації зі сплати податків та допоможе знайти приміщення. При цьому українцям, які тікали від війни, пропонують особливі умови: 50% знижки на паушальний внесок (10 000 євро замість 20 000 євро) та звільнення від роялті на перші шість місяців.

Восени, за інформацією Дмитра Борисова, компанія продала вже сім франшиз на свої заклади Biliy Nalyv, Mushlya, BPSHA, GastroFamily Food Market. Покупці відкриватимуть їх у Польщі, Британії, Молдові, Болгарії та Румунії.

Чорноморка

До війни мережа Чорноморка налічувала 25 працюючих ресторанів, ще 26 – були у будівництві. Компанія відкривала по чотири заклади під брендами Чорноморка, Селедочна, Анчоусна, Чебуречна і мала великі плани щодо подальшого розширення всередині країни. Але війна різко змінила фокус та пріоритети компанії. За словами засновниці та CEO Чорноморки Ольги Копилової, мережа не відкриватиме нових ресторанів в Україні, а натомість розширюватиметься в Європі.

Вже наприкінці квітня Чорноморка вийшла на європейський ринок – спочатку на ринок Молдови, а згодом – Румунії. У Молдові ресторан разом з місцевим партнером відкрили всього за три тижні. З відкриттям ресторану в Румунії було більше складнощів через мовний бар’єр та відмінності у менталітеті.

Наразі мережа відкрила вже чотири заклади в Румунії та Молдові. Розглядають приміщення для нового закладу у Вільнюсі, вже орендована нерухомість під ресторан у Варшаві. В планах – відкритися в Лондоні.