Ср. Кві 24th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Успішні приклади українських ритейлерів, ресторанних мереж та бізнесів із суміжних областей, які були створені у родинному колі й продовжують розвиватись як сімейна справа.

Після здобуття незалежності в Україні з’явилось чимало сімейних бізнесів, в яких зараз працюють вже друге чи третє покоління. Зазвичай компанії, які розвиваються як сімейна справа, націлені та довготривалий розвиток, а тому дуже стійкі до різноманітних криз і потрясінь. І якщо сімейний бізнес витримує випробовування переходу управління до наступного покоління, то досягає справжнього процвітання і стає справжньою опорою для економіки країни. Огляд українських мереж, що розвиваються як сімейні бізнеси – читайте в матеріалі RAU.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Корпорація RedHead

Корпорація RedHead Family Corporation (мережа Антошка, національна дистрибуція дитячих товарів Smarty Family та департамент нерухомості) є чи не найпершою сімейною компанією, яка була заснована сім’єю Владислава Бурди в 1994 році.

Сім’я Владислава та Тетяни Бурда в 2019 році

Основними напрямками бізнесу сімейної корпорації є найбільша дитяча мережа Антошка, національна дистрибуція дитячих товарів Smarty Family та департамент нерухомості. Також RedHead є ексклюзивним імпортером 30 світових брендів на території України та постачальником дитячих товарів до 77 торгових мереж. Компанія прагне лідерства в категоріях іграшок, дитячого харчування, гігієни, меблів та аксесуарів.

Зараз роздрібна дитяча мережа Антошка нараховує близько 40 магазинів, які працюють в 18 містах України.

Хронологія розвитку сімейного бізнесу:

  • 1994 рік – Заснування корпорації RedHead.
  • 1995 рік – Знайомство Владислава Бурди з першою дружиною Ніною Галиною та започаткування розвитку сімейного бізнесу.
  • 1996 рік – Перший прорив компанії – збільшення обороту у 10 разів (до $500 000).
  • 1997 рік – Заснування дитячої мережі Антошка.
  • 2001 рік – Купівля першої будівлі для центрального офісу та старт першого сайту компанії та початок відкриття магазинів Антошка вдосконаленого формату зі збільшеною торговельною площею в Одесі, Києві та Харкові.
  • 2003 рік – Перехід компанії на нову стратегію розвитку роздрібної мережі. Також компанія започатковує мережу в сегменті Luxury — “Наследникъ”. Початковий формат бутика створювали як преміальну версію Антошка з його шістьма категоріями товарів: одяг, взуття, іграшки, меблі, дитяче харчування та аксесуари.
  • 2005 рік – Відкриття ТРЦ Мега Антошка в Одесі, що поєднував торговий і розважальний формат. 2006 рік – Перше поглинання компанії – купівля преміальної мережі Даніель та відкриття однойменних бутиків в Одесі, Києві, Львові, Харкові та Дніпрі.
  • 2007 рік – Створення сімейного протоколу бізнесу – базовий документ, що визначає місію, цінності та обов’язки власників у компанії.
  • 2008 рік – Вступ компанії до FBN International (Family Business Network) — об’єднання сімейних компаній.
  • 2010 рік – Ребрендинг корпорації.
  • 2011 рік – Пішла з життя Ніна Галина. Перехід від сімейної моделі управління до підприємницької.
  • 2012 рік – Перехід до стратегії розвитку та управління власних брендів: RedHead, Антошка, Daniel, а також створення власних брендів дитячих товарів.
  • 2016 рік – Перехід бутиків Daniel в управління Invogue Fashion Group. Повернення до сімейної моделі управління.
  • 2017 рік – Реструктуризація RedHead. В основі структури корпорації 2017 року збереглися два великі бізнеси: роздрібна мережа Антошка та дистрибуція. Робота підтримувальних служб (HR, IT, фінанси та безпека) перейшла з корпоративного рівня до внутрішньої структури кожного бізнесу. Роль фінансового директора – інтеграція ресурсів корпорації та контроль балансу між роздробом, дистрибуцією та нерухомістю.
  • 2018 рік – Поява в сімейному бізнесі другого покоління: сини Владислава Бурди Олександр Крюк і Дмитро Бурда увійшли до складу топ-менеджменту RedHead Family Corporation.
  • 2019 рік – Запуск власної торгової марки дистрибуції Смартік та святкування 25-річчя корпорації.
  • 2020 рік – Мтворення проєкту RedCube: дитячий ТРЦ Мега Антошка у Харкові перетворився на багатофункціональний торгово-офісний центр, складовою частиною якого є магазин Антошка, фітнес-клуб, кафе та простір для IT-компаній.
  • 2022 рік – Повна відмова корпорації від співпраці з росією.
Епіцентр К

Подружжя Галина та Олександра Герег у 2003 році заснували компанію Епіцентр К, що спеціалізується на роздрібній торгівлі будматеріалами, меблями, товарами для дому, саду та городу, побутовою хімією тощо.

Зараз в компанії працюють більше 25 000 співробітників, а торгова мережа Епіцентр об’єднує понад 70 будівельно-господарських гіпермаркетів.

Наразі група компаній Епіцентр К об’єднана в унікальну екосистему, куди входить не тільки ритейл, а й інші напрямки. Зокрема, великий аграрний бізнес, представлений агрохолдингом Епіцентр Агро, два власних заводи з виробництва керамічної плитки, підприємство з переробки деревини Осмолода та потужний логістичний напрямок.

На початку лютого статки подружжя Герег Forbes оцінював в $1,8 млрд, але війна в Україні завдала серйозного удару їхньому бізнесу і вже в березні їхні статки впали до відмітки $0,5 млрд. Та попри суттєві втрати бізнесу сімейна пара продовжує активно розвивати бізнес, відкривати нові торгові центри та активно допомагає ЗСУ та вимушеним переселенцям.

Хронологія розвитку сімейного бізнесу:

  • 2003 рік – Відкриття першого гіпермаркету Епіцентр у Києві.
  • 2018 рік – Продажі Епіцентру досягли 41 млрд грн. Також компанія ухвалила рішення про новий етап розвитку — оновлення концепції торговельних підрозділів та створення на їх базі магазинів формату shop-in-shop.
  • 2020 рік – Епіцентр К вперше, крім розвитку власної однойменної мережі у форматі shop-in-shop, вивела кілька своїх торговельних напрямків за межі ТЦ Епіцентр та почала відкривати окремі магазини в інших торговельно-розважальних центрах. Першопрохідцями стали магазини Галерея ДЕКО, E.PIC та Intersport. А Епіцентр-Агро увійшов до десятки найбільших латифундистів, зібравши 160 000 га землі.
  • Лютий-квітень 2022 рік – Через війну Епіцентр К повністю втратила три ТЦ Епіцентр ще 5 ТЦ тимчасово не працюють через активні бойові дії.
  • Вересень 2022 рік – Епіцентр К відкриває два ТЦ у Києві та Львові загальною площею 120 000 кв. м.
Сім’я ресторанів Діми Борисова

Попри те, що ресторанний бізнес носить ім’я тільки Дмитра Борисова, розвиває він його разом зі своєю зі своєю дружиною – Оленою Борисовою.

Історія цього бізнесу почалася у 2009 році, коли Дмитро пішов з рекламного бізнесу і відкрив свій перший заклад у Києві – гастробар Барсук. Ресторанна справа Дмитра розвивалась та поповнювалась новими закладами. Згодом до управління ресторанним бізнесом приєдналась Олена Сапунова, яка стала його другою дружиною та керує сімейним бізнесом на посаді операційного директора.

До 24 лютого мережа ресторанів GastroFamily нараховувала близько 80 закладів по всій Україні. Найбільш відомі – Канапа, БПШ, Білий налив, Остання барикада. У березні 99% усіх бізнес-процесів було призупинено — ресторани займалися лише волонтерською діяльністю. Але вже з березня заклади мережі поступово почали відновлювати свою роботу.

Хронологія розвитку сімейного бізнесу:

  • 2009 рік – Відкриття першого ресторану Барсук.
  • 2013 рік – Відкриття ресторану нової української кухні Канапа – однієї з візитних карток Києва.
  • 2015-16 роки – Відкриття Crab’s Burger, РИБАLOVE, ресторан японсько-перуанської кухні RONIN і арт-гастрономічний простір Остання Барикада.
  • 2018 рік – Відкриття першого 1 euro bar “Білий Налив” на Хрещатику, що започаткував нову категорію на українському ринку – fast casual заклади, де за невисоку ціну можна замовити делікатесні продукти. В Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова — це мережа сидерій “Білий Налив“, бургер-бари BOGZ&BURGERZ, сіфуд-заклади Mushlya Bar, БПШ (Біляші. Пончики. Шаурма) та Varenyky.Now.
  • 2020 рік – Запуск власної доставки 1 euro delivery та віткриття першого фуд-холу Gastro family food market, де в одному приміщенні працюють сім ресторанів (Білий налив, БПШ, “Охота на ovets”, PINZARELLA, Mushlya, DOGZ & BURGERZ, Шашлики, вино та друзі).
  • 2021 рік – Співпраця сім’ї ресторанів з КОЛО, WOG і ТЦ Епіцентр.
  • Червень 2022 року. Запуск франшиз  різних форматів у різних країнах світу. Наразі франшизу можна купити у Польщі, Німеччині, Великій Британії, США, Канаді та ОАЕ.
Rozetka

Із середини 90-х Владислав Чечоткін та його дружина Ірина працювали в одній фірмі. Владислав був найманим менеджером з продажів у компанії старшого брата SkyLine. Так тривало до 2004 року. Тоді вдень Чечоткін продовжував працювати на компанію брата, а вечорами та ночами працював над створенням власного інтернет-магазину.

Інтернет-магазин Rozetka.ua, який спеціалізувався на продажі парфумерії та косметики, офіційно запрацював у 2005 році. Але на початку того ж року офіційні представники парфумерних будинків помітили діяльність сайту і заборонили продавати свої товари. Тому Чечоткіни вирішили продавати через свій інтернет-магазин техніку та електроніку. Сфера відповідальності Владислава – продажі, маркетинг та стратегія, Ірини – операційне управління та логістика.

Назву Rozetka придумав Владислав, адже планувалося продавати все, що можна увімкнути в розетку. 90% прибутків компанії Чечоткіни повертали в бізнес задля розвитку інтернет-магазину і придбанння складських приміщень.

До 2021 року бізннес Чечоткіних стрімко розвивався. Окрім онлайн-напрямку Rozetka почала відкривати фізичні торгові точки через продаж франшизи, а інтернет- магазин техніки з часом перетворився на маркетплейс з величезним асортиментом товарів. У 2020 році у розпал пандемії коронавірусу компанія запустила власну торгову марку RZTK, а минулого року Rozetka вікдрила власну аптеку.

В 2021 році статки Владислава та Ірини Чечоткіних оцінювали в $470 млн, а прибуток компанії становив $110 млн. Пара зайняла 20-те місце серед найбагатших українців у рейтингу Forbes.

На жаль, російське вторгнення у лютому 2022 року мало не знищило успішний сімейний бізнес. У березні 2022 року у розпачливому листі до своїх співробітників Владислав Чечоткін написав, що бізнес на межі знищення. У перший місяць війни склади компанії поблизу Києва було заблоковано, 25 магазинів було повністю знищено, а оборот за три тижні впав з 4 млрд грн на місяць до 23 млн грн.

Але бізнесу вдалося вистояти. У серпні під час YouTube-стриму Олександра Колба Владислав Чечоткін розповів, що виторг компанії майже повернувся на довоєнний рівень. Нова стратегія маркетплейсу Rozetka  – мислити та діяти як малі підприємці, щоб бути гнучкими та миттєво перебудовуватися під зміни попиту.

Хронологія розвитку сімейного бізнесу:

  • 2005 рік – Заснування інтернет-магазину Rozetka.ua.
  • 2008 рік – Відкриття першого фізичного магазину площею 120 кв. м в Києві.
  • 2010 рік – Розширення ассортименту інтернет-магазину: відтепер на Rozetka.ua можна купити аксесуари для спорту, туристичне спорядження, парфумерію, косметике, одяг, іграшки, книги та інші товари.
  • 2015 рік – Фонд Horizon Capital купує частку бізнесу подружжя Чечоткіних і стає третім партнером у компанії.
  • 2016 рік – Rozetka.ua нарешті створює україномовну версію сайту та переходить на модель маркетплейсу.
  • 2020 рік – Rozetka запускає власну торгову марку для лінійки товарів (дрібна побутова техніка, товари для дачі, інструменти та інше) та починає активно розвивати офлайн-мережу через продаж франшиз.
  • 2021 рік – Відкриття власної аптеки.
  • 2022 рік – Адаптація до роботи в умовах війни та перехід на нову стратегію.
Родинна ковбаска

Барком (ТМ Родинна ковбаска) – львівська компанія, яка понад 20 років займається торгівлею продуктами харчування. Зараз це вертикально-інтегрована структура, що займається вирощуванням свиней, великої рогатої худоби, виготовленням і реалізацією продуктів харчування.

Понад 240 магазинів Родинна ковбаска розташовані в 60 містах на території 11 областей України. В компанії працює понад 1900 працівників.

Компанію Барком заснували в 1998 році Володимир Баран та Софія Баран. З часом родинну справу продовжили діти сім’ї Баранів – Олег Баран та Олександр Баран.

У перши рік спільного бізнесу сімейна пара мала команду з восьми людей. Спочатку подружжя займалися продажем ковбасних виробів, привезених з-за кордону, які реалізовували на львівському привокзальному та інших ринках. Але підприємці розуміли, що для створення стійкого бізнесу треба йти у виробництво, чим і зайнялися в 1999 році. Необхідне обладнання частиною імпортували з Польщі, а частково – придбали українське.

На початку нульових стало ясно, що необхідно розширювати канали збуту. Поворотним моментом у розвитку стало рішення про створення своєї мережі магазинів, оскільки робота з існуючими торговими точками вже не влаштовувала.

В 2014 році було прийняте рішення про ребрендинг роздрібної мережі, яка на той час вже була присутня в 11 областях України. Оновлену концепцію та дизайн Родинної ковбаски розробила нідерландська компанія, а її впровадженням і позиціонуванням в Україні займався Андрій Федорів. Він порекомендував використовувати як «обличчя» компанії не вигаданих персонажів, а справжню сім’ю власників. Так в нових магазинах з’явилися особи трьох поколінь сімейного бізнесу. Перший магазин нового формату з’явився через два роки підготовки – в 2016 році.

Компанія Барком (скорочено від Баран і компанія) володіє 20 фермами, обробляє 7000 гектарів земель, має власне виробництво площею 8500 гектарів та управляє власною роздрібною мережею з 240 магазинів. Компанії належать торгові марки Родинна пекарня та Хліборія.

Хронологія розвитку сімейного бізнесу:

  • 1998 рік – Заснування компанії.
  • 1999 рік – Створення власного виробництва.
  • 2003 рік – Запуск власної розбрібної мережі через франчайзі.
  • 2016 рік – Ребрендинг та оновлення роздрібної мережі Родинна ковбаска, створення наглядової ради компанії.
  • 2020 рік – Родинна ковбаска відкриває новий напрям бізнесу – Родинна пекарня.
Бренд Kochut

Юрій, Роман та Ігор Кочути – брати-ювеліри з Ужгорода. Свої перші прикраси хлопці зробили ще в школі з олова та міді. Підлітками вони захопилися історичною реконструкцією та самі клепали собі обладунки, плели кольчуги і кували мечі.

У 2011 році брати почали професійно займатись прикрасами. Інженерно-технічна освіта усіх трьох стала їм дуже в нагоді. А от секрети ювелірної справи брати опановували самостійно за допомогою книг та інтернету.

Офіційно бренд Kochut з’явився у 2013 року в Ужгороді. Назву бренду Kochut та логотип придумав і намалював старший із братів – Юрій, поки він лежав у лікарні після отриманих опіків на репетиції до фаєр-шоу.

У 2015 році брати відкрили свою першу ювелірну майстерню та згодом почали залучати до себе майстрів, менеджерів з продажу, контент-менеджерів та інших фахівців. Окрім ювелірних прикрас, брати почали виготовля дизайнерські столи з цільної деревини в поєднанні з епоксидною смолою та інші меблі.

Наприкінці 2017 року здійснюється переїзд у значно більшу майстерню, яка дала простір для створення ювелірного шоу-руму в Ужгороді. Згодом брати відкривають шоу-рум у Відні, а через рік – у Києві, де клієнти також можуть оглянути та приміряти прикраси. Зараз ужгородська компанія також представлена в Лондоні, Дюссельдорфі, Таллінні, Простейові, Алмати та Нью-Джерсі. Повсюди – різні формати, як-от шоу-рум і сайт, або офіс і сайт, у когось – тільки прикраси або тільки дерево, а хтось об’єднав.

Окрім того, нині бренд Kochut входить у двадцятку найпопулярніших інстраграм та фейсбук-сторінок українських ритейлерів.

Найдорожчі прикраси, створені братами – золоте колье з турмаліном та діамантами «Аромат Всесвіту» ($19 800) та сережки «Метіда» в білому золоті з діамантами та аквамаринами ($20 500).

Секрет успіху Кочутів – їхня єдність і наполегливість доводити розпочате до кінця. А ще – одна на трьох батьківська наука: не лінуватися працювати, бути відповідальним за свої вчинки, і за будь-яких обставин залишатися людьми.

Хронологія розвитку сімейного бізнесу:

  • 2011 рік – Брати Кочути започаткували власну ювелірну справу.
  • 2013 рік – Офіційне заснування бренду Kochut.
  • 2015 рік – Відкриття першої майстерні.
  • 2017 рік – Відкриття ювелірнуго шоуруму в Ужгороді та шоу руму у Відні.
  • 2018 рік – Прикраса від братів Кочутів «Пташка на гілочці» потрапила до музею історичних коштовностей України у Києві.
  • 2021 рік – Відкриття шоуруму у Нью-Джерсі, США.
Ювелірний дім Zarina

Ювелірний Дім Zarina створює ексклюзивні прикраси з 1998 року. Цей бізнес має по-справжньому жіноче обличчя, яким займається вже друге покоління жінок.

Засновницею бренду є Наталія Нетовкіна. Зараз також сімейною справою займаються доньки Наталії та племінниця. Старша донька Мартіна Нетовкіна керує брендом Natkina, названого на честь Наталії, вироби якого продаються в Європі. Середня донька Наталії Заріна Нетовкіна, на честь якої і названий бренд, є амбасадоркою компанії і презентує її на всіх офіційних заходах. Наймолодша донька – Софія Нетовкіна – є креативною директоркою ZIRKA Bar та сфб-бренду Zarina You. А племінниця Наталії Катерина Нетовкіна займається в компанії комунікаціями з міжнародними партнерами.

Зараз мережа Zarina нараховує 44 магазини, в яких представлені вишукані коштовності у класичному стилі та патріотичній тематиці. Бренд Zarina позиціонує себе як потужна платформа для об’єднання активних жінок, які усвідомлюють свою цінність. Zarina вже давно і постійно співпрацює з відомими українськими та закордонними дизайнерами.

У 2019 році ювелірний дім провів масштабний ребрендинг і презентував п’ять суб-брендів, кожен з яких представляє ювелірні вироби для певної аудиторії. Zarina You – яскраві прикраси для молодої аудиторії, Zarina Story – сентиментальні прикраси, Zarina Creative – коштовності для творчих натур, Zarina Jewel – вироби, що підкреслюють статус, для жінок, що підкорили вершини та насолоджуються життям, Zarina Fine –  витвори ювелірного мистецтва.

Хронологія розвитку сімейного бізнесу:

  • 1998 рік – Заснування Ювелірного Дому Zarina.
  • 2005 рік – Ювелірний Дім Zarina почав розширення мережі за рахунок франчайзингу.
  • 2014 рік – Наталія Нетовкіна на п’ять років видходить від управління бізнесом, протягом яких займалась громадською діяльністю. В цей час компанією керувала племінниця Наталії Катерина Нетовкіна.
  • 2017 рік – Кількість магазинів франчайзингової мережі Zarina сягнула 20.
  • 2018 рік – До управління компанією приєднується Заріна Нетовкіна, на честь якої названий ювелірний дім.
  • 2019 рік – Наталія Нетовкіна повертається до управління компанією, відбувається ребрендинг ювелірного бренду та створення п’яти саб-брендів: Zarina You, Zarina Story, Zarina Creative, Zarina Jewel та Zarina Fine.
Мережа ресторанів Mafia

Старт власного бізнесу подружжя Оксани та Тараса Середюків відбувся в 2004 році з покупки франшизи Potato House і Mama Maria Pizza у Харкові. Але перші спроби були не надто вдалі. У перший ресторан подружжя вклали $150 000 і насилу заробляли $2000-3000 в місяць. Тарас з Оксаною вирішили, що виною всьому відсутність досвіду, і наполегливо продовжували інвестувати в розвиток бізнесу, вважаючи, що мережа буде працювати ефективніше. Але тільки третій ресторан почав приносити хороший результат.

У 2006 році подружжя відкрило по франчайзингу свою першу Якіторію. Тарас дізнався, що Якіторія приносить дохід в $100 000 в місяць, при інвестиціях e відкриття $600 000. Розвивати бренд вирішили в Харкові: аналогічні заклади в Києві відкривали інші ресторатори. Купівля франшизи обійшлася в $250 000. З початком роботи над цим проектом життя бізнесмена змінилося. У порівнянні з попереднім проект був більш технологічний, сильніший з точки зору маркетингу, інноваційний.

В 2008 році сімейна пара відкрила власний ресторан Mafia у Харкові. Спочатку ресторан мав формат speakeasy (бар, де незаконно торгують спиртними напоями), в який можна було потрапити, назвавши пароль. Бар перебував біля харківського міськвиконкому,  співробітники якого могли потрапити до закладу без пароля, але пред’явивши посвідчення. Концепція нагадувала підпільні бари 30-х років, в меню зробили ставку на алкогольні напої, а в залі обов’язково повинен був грати джаз-бенд.

Після успіху першої Mafia подружжя прийняло рішення відкрити ресторан в Києві, який запрацював наступного року. Відзначивши інтерес українців до паназиатской кухні, Тарас і Оксана Середюк відкрили в грудні 2012 року перший ресторан паназиатской кухні Casta на Хрещатику. А 2015 року подружжя відкрило ресторан BAO, який обійшовся подружжю в 33 млн грн. Розробку меню ВАО взяв на себе Ектор Хіменес-Браво, який став партнером і співвласником проекту.

Зараз основними ресторанними напрямками сімейної пари є близько 20 закладів Mafia, чотири ресторани Casta, а також ресторан BAO та Georgia.

Хронологія розвитку сімейного бізнесу:

  • 2004 рік – Відкриття першого ресторану по франшизі.
  • 2006 рік – Відкриття ресторану Якіторія в Харкові по франшизі.
  • 2008 рік – Відкриття першого ресторану Mafia в Харкові.
  • 2012 рік – Відкриття першого ресторану паназиатской кухні CASTA на Хрещатику.
  • 2015 рік – Відкриття ресторану BAO.
Salateira

Мережу здорового фаст-фуду Salateira розвиває Олександр Савілов разом з дружиною, мамою та партнером.

Перша точка Salateira відкрилася у грудні 2011 року на фуд-корті столичного Sky Mall на місці раніше популярної кав?ярні L’Kafa Cafe. Разом із Савіловим, формат запускав фінансовий аналітик Євген Рубан, який пізніше продав свою частку в бізнесі інвестору Павлу Слободянюку. До них приєдналася дружина Савілова Ірина Добруцька. А в 2012-му як інвестор у бізнес зайшла його мати Олександра – Ірина Іванчик. Вона позичила сімейному бізнесу $70 000 на перший заклад, а також вчила управлінню фінансами.

За даними YouControl, частки в компанії розподілені наступним чином: у Олександра Савілова – 16,7%, у  Ірини Добруцької – 16,6%, у Ірини Іванчик – 33,4%, у Павла Слободянюка – 33,3%.

Концепт ресторану партнери підгледіли в португальській мережі Vitaminas. Основна страва цих закладів – салат.

Восени минулого року в мережі працювало 23 ресторани зlорової їжі Salateira: 17 – у Києві, один – в Дніпрі, ще п?ять – за франшизою в Мінську, які були закриті після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Виторг компанії у 2020-му склав майже 260 млн грн. Обсяг інвестицій в один магазин складав 1,5 млн грн із запланованою окупністю 12 місяців. А у квітні 2021 року Forbes оцінив статки Олександра Савілова в $130 млн.

Влітку цього року мережа салат-барів Salateira вирішила знову спробувати свої сили за кордоном. У липні Олександр Савілов оголосив, що шукає партнера для відкриття ресторану у Стамбулі. Інвестицію в одну локацію він оцінює в 220 000-230 000 євро, залежно від умов партнерства (міноритарій, мажоритарій або 50/50). Відомо, що раніше мережа невдало спробувала закріпитися в ОАЕ та Іспанії – обидва заклади після нетривалої роботи закрилися.

Хронологія розвитку сімейного бізнесу:

  • 2011 рік – Створення мережі Salateira.
  • 2012 рік – Сати Олександра Савілова Ірина Іванчик стала партнером компанії.
  • 2014 рік – Заради зниження собівартості мережа починає закуповувати продукти виключно в українських виробніків.
  • 2016 рік – Перша спроба підкорити закордонний ринок – Salateira відкривається в Дубаї (ОАЕ) та в курортному Аліканте (Іспанія), але вже через два роки ці заклади довелося закрити. Причина – невдале місце та невдалий час відкриття.
  • 2021 рік – На початку року компанія почала розвивати новий проект Salateira Store — магазини площею 25-100 кв. м, розроблених за подобою британської мережі сендвіч-магазинів Pret a Manger. А влітку того ж року Олександр Савілов залишив пост СЕО мережі та перейшов до стратегічного управління компанією.
  • 2022 рік – У березні Salateira відкликала всі франшиз в Мінську та закрила заклади, а влітку оголосила про свої плани виходу на турецький ринок.