Чт. Кві 25th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Із більш ніж 240 торговельних центрів, які працюють на початок листопада 2022 року, є чимало й тих, що буквально піднялися з руїн. Серед них: Retroville, Nikolsky, Lavina Mall, Riviera тощо. Чекаємо на херсонський ТРЦ Fabrika!

За даними Української ради торгових центрів, станом на 1 листопада в Україні відновили роботу 88% ТЦ та ТРЦ. Всього на листопад функціонували вже 241 торгові центри орендною площею 4,4 млн кв. м з 326 всіх торгових центрів України. Деякі з них раніше зазнали значних ушкоджень внаслідок ворожих обстрілів. RAU пропонує ознайомитися з найбільш знаковими об’єктами.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

ТРЦ і БЦ Retroville

Дворівневий багатофункціональний комплекс, який розташований в Києві за адресою проспект Правди, 47, став одним із перших ТРЦ, що зазнали масштабних руйнувань. Нагадаємо, загальна площа об’єкта становить 120 334 кв. м, серед яких 9450 кв. м займає бізнес-центр класу «B». Орендна площа – 86 283 кв. м, де розміщувалося понад 250 магазинів, серед яких  якірні орендарі: Novus, LC Waikiki, DeFacto, Всі.Свої, Cropp, House, Sinsay, Multiplex, Sport Life.

В ніч на 21 березня російська ракета потрапила у ТРЦ Retroville, влучивши прямісінько у спортивний комплекс SportLife, який був повністю зруйнований. В керуючій компанії не обіцяють швидко відновить роботу БЦ та SportLife, оскільки в бізнес-центрі немає вікон і знищено всі внутрішні комунікації, а у спортклубі немає більше басейну. Внаслідок обстрілу, восьмеро людей загинуло, одну особу було поранено. На території паркінгу сталася пожежа, загорілись також два поверхи ТРЦ, будівлям і приміщенням було завдано значної шкоди. Було пошкоджено фасади з південно-східного боку й один із восьми входів ТРЦ, розбито частину вітрин і завдано шкоди оздобленню всередині будівлі.

Проте вже з 15 червня київський ТРЦ Retroville почав частково відновлювати роботу. Першими відкрилися понад 15 орендарів, серед яких Terranova, JYSK, New Balance, Famo, Duna, Vovk, CallagHan, Formenti, Skechers, Athletics та інші. 22 липня відновив роботу флагманський магазин Novus.

Загалом, станом на вересень 2022 року, відновили і ввели в експлуатацію близько 75% ТРЦ. Залишаються закритими будівля БЦ, територія спортклубу SportLife та магазини Leroy Merlin і Eldorado. За словами CEO ТРЦ і БЦ Retroville Ренати Якубченієне, при умові своєчасних поставок будматеріалів (це зараз теж серйозна проблема), Leroy Merlin і Eldorado будуть відкриті у грудні 2022-го. Решту об’єктів ТРЦ планують запустити вже в березні наступного року.

ТРЦ Nikolsky

Харківський ТРЦ Nikolsky було відкрито лише у травні 2021 року, а вже 9 березня 2022 року він постраждав від удару російської ракети з реактивної системи залпового вогню «Смерч». Було пошкоджено купол ТРЦ з подальшим обвалом конструкцій та пожежею всередині. Але споруда встояла. На четвертому й технічному поверхах ТРЦ, а також на даху горіли елементи конструкції та оздоблення.

Починаючи з 17 червня ТРЦ частково відновив роботу. На той час вже працювало близько 30 операторів на мінус першому поверсі, серед яких супермаркет Сільпо площею 2700 кв. м у стилі «дизель-панку», а також Фокстрот, Акварель, Мастер Zоо, EVA та інші, загальною площею біля 8500 кв. м, що складало 85% всіх площ підземного поверху.

Наприкінці вересня 2022 року було відкрито перший та другий поверхи, а наприкінці жовтня – і третій поверх ТРЦ. У листопаді планується відкриття четвертого поверху разом з кінотеатром Multiplex, ДРЦ, боулінгом та фуд-кортом. Станом на 1 листопада в ТРЦ працює більше 80 торгових точок. Це 32% торгових площ та 50% вітрин. Після відкриття четвертого поверху площа вже відкритих орендарів збільшиться до 55%.

ТРЦ Lavina Mall

Ще один столичний торговельно-розважальний центр Lavina Mall, розташований у Святошинському районі біля селища Берковець на північно-західній околиці Києва, зазнав авіаудару увечері понеділка 14 березня. Це суперрегіональний двоповерховий торгово-розважальний центр, один із найбільших українських мегамоллів загальною площею близько 145 000 кв.м (орендна площа – 114 500 кв. м).

Снаряд упав у районі парку розваг Galaxy, також, щонайменше, була ушкоджена фасадна частина будівлі. Втім ці ушкодження досить швидко вдалося усунути і вже 10 травня ТРЦ Lavina Mall знову відкрив свої двері. До роботи повернулися Intertop, DeFacto, Алло, Nike, JYSK, VOVK, Eldorado, Фокстрот, Calzedonia, Антошка, Золотий Вік, Bosch, магазин зброї Постріл та ще багато інших. В той же час, поки залишаються закритими Brocard, H&M, магазини Inditex (Zara, Pull&Bear, Bershka, Zara Home, Stradivarius, Missimo Dutti, Oysho) та деякі інші оператори. Слідом за торговельною частиною сімейний парк розваг Galaxy площею 19 000 кв. м відновив свою роботу з 15 липня.

ТЦ Retail Park Bucha

Буча – одне з міст-сателітів Києва, що найбільше постраждало від російської окупації. Незадовго до вторгнення, у грудні 2021 року тут відкрився ТЦ Retail Park Bucha (Нове Шосе, 52). Як розповідав засновник компанії Building Development Роман Курицький, до 10 березня там була охорона, поки працівники не змогли евакуюватися, а вже потім мародери винесли все з магазинів JYSK, Rozetka, Фокстрот, Comfy, MasterZoo, ЛеоКераміка та багатьох інших торгових точок і кафе. Частково побили вітрини та значних пошкоджень зазнав магазин Sinsay.

Одразу після вибиття російських військ, з 10 квітня почалися відновлювальні роботи, коли ще не було електрики й води. Це дозволило швидко відновити фасади та вітрини, й вже 5 травня відкрити перший магазин – це була Rozetka. Потім один за одним почали облаштування магазинів всі інші орендарі й 27 травня відбулося повноцінне відкриття ТЦ. Зокрема, відчинили двері магазини Фокстрот та Comfy, а мережа виномаркетів OKWINE відкрила тут свій перший новий магазин мережі з початку повномасштабного вторгнення.

Одним із символів відродження міста Бучі стало відкриття спортивного клубу SportLife у Retail Park Bucha. Поступово додаються й нові магазини.

ТРЦ Riviera Shopping City

В притаманній рф концепції «побєдобесія» через влучання ворожих ракет 9 травня спалахнула пожежа у одеському ТРЦ Riviera Shopping City у селі Фонтанка Одеського району. Пожежу на площі 1000 кв. м рятувальники ліквідували три години. Ракета пробила дах у задній частині ТРЦ, частина будівлі була зруйнована вщент. Максимальних руйнувань зазнали магазини Ашан і Decathlon, а також споруди генераторної і котельної. Нагадаємо, цей об’єкт має загальну площу 82 000 кв. м, орендну – 67 000 кв. До війни в ТРЦ Riviera розміщувалось понад 230 магазинів відомих міжнародних та українських марок, серед яких якірні орендарі: Ашан, Zara, Multiplex, JYSK, Comfy, McDonald’s, Decathlon, Leroy Merlin, LC Waikiki.

А також 9-зальний кінотеатр Multiplex, затишні кафе і ресторани, боулінг на 16 доріжок, розважальний комплекс для дітей, розважальний комплекс “Южный парк”, найбільший в Одесі картинг, гіпермаркет меблів і багато іншого.

Досить швидко тут почалися відновлювальні роботи які тривають і досі. 18 листопада торговий центр частково повернувся до роботи. Запрацювати в повному обсязі Riviera має з березня 2023 року. Після шести місяців відновлювальних робіт відкрилися магазини, кафе та кінотеатр, розташовані на третьому вході. За даними директора ТРЦ Riviera Shopping City Андрія Бринзило, загалом почали роботу 30 орендарів, а впродовж грудня-січня планується відкриття основної частини магазинів торгової галереї (80% від загальної кількості).

ТЦ Восторг

У ніч на 8 червня російські війська вкотре обстріляли цивільну інфраструктуру в Харкові: зокрема, внаслідок обстрілу обвалився фасад та перекриття двох поверхів супермаркету Восторг, який знаходився в будівлі однойменного ТЦ Восторг що на пр. Героїв Харкова 274 В. Ракета влучила у вхід до супермаркету. Як повідомила директор магазину Світлана Діуліна, це був єдиний працюючий супермаркет у районі.

Але тут все вдалося досить швидко відновити, і вже 25 серпня знову відкрив свої двері магазин JYSK. Його було відкрито 16 грудня 2021 року і він встиг попрацювати менше ніж два місяці.

ТРЦ Дафі

25 червня у Харкові також почав працювати торговельний центр Дафі, що розташований на Салтівці. Він частково відновив свою роботу, почавши з відкриття гіпермаркету Fozzy. Нагадаємо, ТРЦ Дафі в результаті обстрілу в березні та квітні 2022 року зазнав руйнувань. Це територія кінотеатру Multiplex, частково була зруйнована покрівля над гіпермаркетом та льодовою ареною Айс Хол, крім того, є пошкодження фасадної частини ТРЦ, зруйновано частину вітрин і завдано шкоди оздобленню та комунікаціям всередині торговельного центру. Поки в Дафі працюють магазини товарів гострої потреби — гіпермаркет, аптека та магазин взуття. Адаптуючись до умов воєнного стану, ТРЦ змінив звичний графік роботи на графік з 8:00 до 18:00. По мірі повернення мешканців Салтівки та відбудови Харкова, ТРЦ Дафі має намір нарощувати об’єм послуг, що представляються в ТРЦ.

Французський бульвар

11 липня снаряди з реактивної системи залпового вогню «Ураган» влучили по житловим будинкам мирних мешканців міста Харкова та торговельному центру що знаходиться на вулиці Академіка Павлова, 44 Б. Снаряд пробив дах центру. Рятувальники за допомогою крану зняли бетонні перекриття, які могли обвалитися. Вже за чотири дні, 15 липня відновив роботу супермаркет Сільпо, а згодом й інші ритейлери. За словами Директора ТРЦ Олександра Чупилко у торговельному центрі в середині літа працювало близько 30% підприємців. Актуальний перелік магазинів тут.