Чт. Кві 25th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Через віялові відключення світла бізнес змушений сам забезпечувати себе електроенергією за допомогою генераторів. Деякі компанії побачили в цьому нові комерційні можливості: ресторани, магазини і навіть АЗС переоблаштовують свій простір під коворкінги, пише RAU.

Наше світло – твоє світло

З 3 листопада мережа АЗК KLO почала облаштовувати на території своїх автозаправних станцій умови для коворкінгів. Регулярні відключення світла стали проблемою для тих людей, чия робота пов’язана з інтернетом. У пошуках місць, які можуть поділитися електроенергією і Wi-Fi, вони опиняються в самих незвичних для роботи просторах. В KLO швидко зметикували і стали таких робітників запрошувати приходити працювати до себе. “Наше світло — твоє світло. Наш інтернет — твій інтернет. Наша кава — твоя кава. Тепер в українців все спільне, бо тільки разом ми зможемо подолати усі перешкоди”, – заявили в компанії.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Мережа АЗС WOG закупила генератори ще до першого масованого удару росіян по українській енергосистемі. Наразі ними забезпечено понад 90% всіх заправок WOG, решта отримають генератори до кінця листопада. Таким самим шляхом пішли в ОККО, які оголосили про запуск на своїх АЗС “ОККОворкінгів”. Мережа автозаправних станцій забезпечила свої заправки генераторами, але попереджають, що інколи все ж таки можуть бути “трабли зі зв’язком”. Це впливає як на наявність Wi-Fi у залі, так і на можливість безготівкового розрахунку.

“Так, не все залежить від генератора. Але зараз всім непросто, тож давайте з розумінням ставитися до таких моментів з боку операторів. У цьому випадку просто майте запас готівки при собі, щоб розрахуватись. Відсутність останнього – Wi-Fi – можна «заповнити» смачним обідом”, – пропонують на ОККО. Оскільки не всі АЗС досі мають генератор, для тих, хто шукає місце, де попрацювати з мінімальним ризиком залишитися без зв’язку, створили окрему карту і Telegram-бот, за допомогою якого можна знайти примітки щодо наявності на АЗК генератора.

Гра в рулетку

Поки мер Києва Віталій Кличко попереджає, що у столиці можливий найгірший сценарій, коли взагалі не буде електроенергії, водо- та теплопостачання, і розгортає близько 1000 пунктів обігріву для мешканців міста, подібну локальну роботу роблять заклади харчування. Food-ритейлери обіцяють не лише світло, тепло і Wi-Fi, але й смачно нагодувати. «У нас завжди є стабільний Wi-Fi, світло й затишний камін. Працює бар і гардероб. Уся територія нашого осіннього артпарку відкрита, щоби ви могли прогулятися й спіймати свіжі ідеї», – запевняють у Kureni, які за відсутності світла працюють на генераторі і забезпечують електроенергією відвідувачів. Але є нюанс – перебування в закладі тепер не безкоштовно, за вхід беруть 100 грн.

Заклади йдуть на такі кроки, адже їх робота зараз нагадує гру в рулетку. Навіть за наявності генераторів виручка залежить від кількості повітряних тривог, наявності води і стабільності Wi-Fi. У київській кав’ярні First Point попри придбаний генератор просадка виручки на початку листопада склала близько 20% у порівнянні із жовтнем. Втім ситуація по ринку різна. За даними Poster, якщо 10 жовтня, у перший день масованих обстрілів інфраструктури, виручка закладів харчування України впала на 22% у порівнянні із тим же днем попереднього тижня, а в Києві цей показник сягнув -27%, то вже на початку листопада ситуація покращала. Так, виручка закладів Києва зросла на 6% у порівнянні із початком жовтня, Дніпра – на 5%, Львова – на 15%, Одеси на 30%. В цілому по країні зростання виручки на початку листопада становило 7%, на що, безумовно, й надалі продовжать впливати обстріли росіян об’єктів інфраструктури.

Самозабезпечення електроенергію серед закладів харчування стає трендом, який дозволяє зазивати й утримати аудиторію. Ресторан сучасної української кухні Barvy придбав генератор і запрошує до себе на сніданки з 10 години, а на ланчі – з 12-ї. “Як ставимось до гостей з ноутбуками? Допомагаємо, саджаємо у зону, де багато розеток”, – розповідає команда.

Проте першість за “компліментом від шеф-кухаря” у вигляді безперебійної подачі електроенергії в ноутбуки і гаджети відвідувачів наразі за невеликими кав’ярнями, яким легше забезпечити свою роботу і гостей електроенергією.

На підзарядку

Запрошення на підзарядку – ще один новий тренд в умовах блекаутів. В мережі Епіцентр по всій країні встановили станції підзарядки гаджетів “Заряджайзери”. “ТЦ мереж Епіцентр та Нова Лінія обладнані автономними генераторами, які дозволяють нам підтримувати роботу торгових об’єктів за відсутності централізованого електропостачання. В умовах енергетичної кризи ми вирішили надати відвідувачам торгових центрів можливість підзарядити свої гаджети, щоб вони могли залишатися на зв’язку зі своїми рідними, а також отримувати інформацію про ситуацію в країні”, – коментує в.о. директора з роздрібної торгівлі мережі Епіцентр Дмитро Танько.

Перші “Заряджайзери” почали роботу в Києві та Броварах, а найближчим часом вони будуть обладнані й в інших містах України. Карти розміщення “Заряджайзерів” знаходяться на вході в торговельні центри.

Станції підзарядки пропонують також в Сільпо. Супермаркет поряд із ЖК «Комфорт Таун» у Києві залишається «світлим» та працює, навіть коли вимикають світло. Для покупців пропонують безкоштовну коворкінг-зону на кілька столиків, де можна перекусити, випити каву та попрацювати. Рішення для цього обрали найпростіше – встановили два подовжувачі, до яких можуть під’єднатися усі охочі.

Безперебійно на генераторах працюють також окремі оператори деяких ТРЦ, наприклад столичного Lavina Mall. Проте фуд-зона до них поки не під’єднана, за виключенням кав’ярні K.A.V-a, тож про послуги коворкінга в торгово-розважальному центрі мова поки не йде.

Starlink в поміч

Адаптовуються під ситуацію й традиційні коворкінги. Вперше ідея коворкінгу з’явилася у 2005 року, коли молодий програміст Бред Ньюсберг з Сан-Франциско шукав для себе офіс в оренду. Він виявив, що офіси у бізнес-центрах коштують задорого. Це його засмутило, тож він орендував велике офісне приміщення і почав здавати робочі місця для інших фрілансерів. Вже за рік система коворкінгу (з англ. «collaboration working», що означає «спільна робота») стала популярною у всьому світі й, хто б міг подумати, стане в нагоді українцям в умовах терористичної агресії північних сусідів – росіян.

В одному лише Києві нараховується кілька десятків коворкінгів. Щоб заманити до себе аудиторію, яка страждає через відсутність електроенергії, крім генераторів, вони встановлюють собі Starlink. Так, супутникові станції компанії SpaceX вже встановили у Workit Space — коворкінгу у парку на Нивках у Києві. Крім класичних зручностей open space, тут є meeting room та skype-room, власний ресторан, велопарковка і навіть душ.

Вартість перебування в такому просторі – 400 грн на добу. В середньому ж ціна перебування в традиційних коворкінгах в столиці від 250 до 600 грн на добу. Такі пропозиції діють в коворкінгах Creative States, Peremoga, Kooperativ, Platforma, Сад, Bee Working, TheSpace, HUB 4.0. Правда частина з них повідомляє, що всі місця на місяць вже заброньовані.

Підключитися до мережі Starlink вже можна в коворкінгу Sense It Global у Хмельницькому, Infinity Space у Сумах та Generator у Києві. Коворкінг із символічною назвою “генератор” пропонує безкоштовно працювати в open space на другому поверсі, а також у лаундж-зоні на третьому поверсі за умови, що клієнт замовить каву або їжу в Generator Bistro. Забронювати за собою фіксоване місце в open space на вул. Грушевського коштує 4000 грн на місяць.

Мережа коворкінгів Creative Quartes пішла ще далі. Кожна локація поєднана з датацентрами оптоволокном двома незалежними маршрутами, які не залежать від електрики, а в самих датацентрах все працює безперебійно на дизель-генераторах. Також інтернет агрегується від 10 різних інтернет-провайдерів, тому перебоїв не буває.

На думку генерального директора компанії-постачальника енергоресурсів Yasno Сергія Коваленко, відключення електроенергії в Україні триватимуть щонайменше до кінця березня. “Енергетики, попри погану погоду, зараз максимально стараються завершити відновлення до ще більших холодів. І хоча зараз відключень стало менше, я хочу, щоб всі розуміли: швидше за все жити у режимі відключень українцям доведеться щонайменше до кінця березня”, – написав він у Facebook.

Продовження блекаутів буде вимагати від компаній пошуку все нових рішень для виживання, тож час коворкінгів, у тому чи іншому вигляді, може тільки починатися.