Пт. Мар 29th, 2024

Фокстрот, Епіцентр, Varus, Rozetka та інші: хто з ритейлерів попри війну зміг збільшити виробничі та фінансові показники, а також уберегти те, що напрацьовувалося роками до російської повномасштабної агресії.

Замість щорічного рейтингу “100 найбільших приватних компаній України” цього року Forbes Україна визначили компанії, які виявилися стійкішими за інших, змогли зберегти, а часом і примножити бізнес у воєнний рік. RAU обрала з них компанії, пов’язані з роздрібною торгівлею.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Згідно з дослідженням Forbes, на початок осені лише кожне п’яте підприємство зуміло відновитися до минулорічного рівня. Найбільше місць у списку стійкості зайняли компанії з IT-галузі, паливно-енергетичного сектору та ритейлу. У виданні зауважують, що стійкість компаній сьогодні залежить не тільки від вправного кризового управління, але й сліпою вдачі. «Нам пощастило – по нас не прилетіло», – констатує співвласник фармкомпанії Дарниця Гліб Загорій, яка увійшла до топ-10 списку.

Компанії, які за родом діяльності можуть здійснити швидку релокацію або розташовані далеко від фронту, також мали кращі умови для виживання порівняно з бізнесами, ключові активи яких опинилися на тимчасово окупованих територіях чи були зруйновані.

Список не претендує на абсолютну точність, адже під час війни компанії звільнені від оприлюднення фінансової звітності. Forbes доклав значних зусиль, аби зібрати дані, які б об’єктивно діагностували стан ринку. Це не завжди вдавалося: значна частина бізнесів відмовилася надавати інформацію щодо результатів діяльності у 2022 році. Обережність відчувалася як з боку істотно постраждалого від війни бізнесу, так і з боку компаній, яким пощастило. Тому список стійкості розраховувався як за інформацією від компаній, так і будь-якою іншою доступною інформацією: чисельністю працівників, фізичними обсягами виробництва, обсягом сплачених податків, динамікою розвитку мережі тощо.

Два перші місця серед тих, хто залучений у роздрібну торгівлю, зайняли мережі АЗС OKKO та WOG. Перша з них показала динаміку виторгу 63,6% відносно минулого року, друга – 18%. Значною мірою це пояснюється паливною кризою та голопуючими цінами на бензин. Щодо фізичних, а не грошових обсягів продаж, то цю інформацію знайти не вдалося.

Третє місце серед ритейлерів посів Епіцентр, виторг якого хоча й дещо впав, але компанія змогла продемонструвати міцність бренду за шкалою рейтингу стійкості, сформованою Forbes. Серед FMCG-ритейлерів до рейтингу потрапила лише одна мережа супермаркетів – Varus, яка набрала 7,1 балів згідно шкали стійкості. Також до списку потрапили Нова пошта, Rozetka та Фокстрот.

До переліку аналізованих бізнесів потрапили IT-компанії із кількістю працівників від 2500, банки з активами від 10 млрд грн, підприємства інших галузей із фактичним або оціночним піврічним виторгом більше 2 млрд грн.

Шкала рейтингу стійкості:

  • 10 – компанія значно збільшила виробничі, фінансові показники та штат;
  • 9 – компанія збільшила виробничі та фінансові показники та штат;
  • 8 – компанія зберегла ключові виробничі показники та штат, збільшила ключові фінансові показники в гривневому вимірі, зберегла їх у валютному еквіваленті;
  • 7 – компанія зберегла ключові фінансові показники в гривневому еквіваленті, помірно скоротила виробничі показники та штат;
  • 6 – компанія помірно скоротила ключові фінансові показники у гривневому еквіваленті та відчутно скоротила виробничі показники та штат;
  • 2–5 – компанія значно (на 25–90%) скоротила ключові показники;
  • 1 – компанія припинила діяльність;
  • 0 – компанію ліквідовано.