Пт. Кві 26th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

22 листопада ТРЦ Ocean Plaza планує відновити свою роботу після закриття у липні. Один із найбільших торговельно-розважальних центрів країни закрили через розслідування діяльності його кінцевих бенефіціарів. Колишніх власників контрольного пакета акцій ТРЦ підозрюють у тому, що вони віддавали отримані від бізнесу кошти на фінансування російської агресії проти України, пише The page.

Про відкриття Ocean Plaza представники керівної компанії повідомили орендарям ще 8 листопада і це вже третя дата ймовірного відновлення роботи ТРЦ. Перед цим її призначали на серпень, потім на жовтень.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Російський слід в Ocean Plaza

Від початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого ТРЦ Ocean Plaza працював лише частково. На нульовому поверсі був відкритий гіпермаркет «Ашан», магазини «Алло Max» та Master Zoo. 25 липня «Ашан» повідомив, що їхній магазин в Ocean Plaza тимчасово закривається. Але згодом власники ТРЦ заявили про довгострокове закриття.

Найбільш імовірною причиною цього експерти називали належність росіянам контрольного пакета активів Ocean Plaza.

Радник глави МВС Антон Геращенко ще 28 лютого анонсував конфіскацію розташованого в Україні майна російських бізнесменів. «Почнемо з ТРЦ Ocean Plaza, що належить дружбанам путіна — братам Ротенбергам», — пообіцяв він.

Але офіційної інформації від держави про те, кому саме належав об’єкт, не оприлюднили досі.

9 серпня генеральний прокурор України Андрій Костін в офіційному зверненні розповів про арештовані корпоративні права товариств на понад 350 млн грн. Йшлося «зокрема про один із найбільших торговельно-розважальних центрів, серед кінцевих бенефіціарів якого були громадяни росії з близького оточення очільника країни-агресора».

За словами генпрокурора, гроші, отримані від цього бізнесу, передавалися до рф, де «їх використовували для фінансування виробництва та постачання боєприпасів для збройних сил» росії.

У зверненні генпрокурора у серпні ТРЦ не названо, але у кількох документах Реєстру судових рішень України описано такий самий ланцюжок і вже вказано назву — Ocean Plaza. Проти кількох осіб, що є власниками та менеджерами ТРЦ, розпочали кримінальне провадження. Їх підозрюють у відмиванні доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванні тероризму, розповсюдженні зброї.

Довгий шлях до відкриття Ocean Plaza

Спочатку відновити роботу Ocean Plaza планувалося 11 серпня. Про це 5 серпня повідомила Асоціація ритейлерів України. Її представники зазначили, що на той момент склад власників ТРЦ зазнав змін і російських громадян серед них немає. Але у серпні ТРЦ не відкрився. Тоді ще тривав процес передавання активів торговельного центра під контроль Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

14 вересня на своїй сторінці у Фейсбуці Ocean Plaza повідомляв, що планує відновити роботу вже у жовтні — без зазначення конкретної дати. Тоді пресслужба української компанії UDP, що є міноритарним акціонером ТРЦ (33%), повідомила про розблокування її частки активів.

Представники UDP наголосили, що це дає їм змогу вести господарську діяльність і «замість збитків генерувати державі як новому керівнику (в особі АРМА) доходи». Вони також заявили, що 67% активів передано в управління АРМА для подальшого продажу на аукціоні. Прибуток від частки АРМА, як утримувача контрольного пакета активів, UDP буде спрямовувати до держбюджету. Наразі немає інформації, чи виставили комплекс на аукціон.

Ocean Plaza втрачає вартість

Після закриття Ocean Plaza фахівці в один голос заявляли, що ТРЦ має працювати, бо його простій буде зменшувати ринкову вартість об’єкта.

Керівник напряму консультативних послуг у сфері нерухомості EY Ростислав Хома називав два шляхи вирішення питання: націоналізація та управління державою або націоналізація з подальшим продажем. При цьому він був упевнений, що під час війни ціна ТРЦ буде меншою за ринкову, що не піде на користь держави.

Схоже, ринкова вартість ТРЦ вже знижується. Якщо торік ТРЦ Ocean Plaza оцінювали у $300 млн, то, за інформацією джерела Forbes, актуальна ціна натепер уже $180 млн. У 2012 році вартість комплексу становила $270 млн, коли його придбала російська група ТПС «Нерухомість» (серед співвласників — Ліля Ротенберг, донька Аркадія Ротенберга, друга та партнера путіна).

Що являє собою Ocean Plaza

ТРЦ Ocean Plaza побудували 2012 року. Це проєкт українських девелоперських компаній UDP та KAN Development. У 2012 році контрольний пакет активів у них придбала ТПС «Нерухомість».

ТРЦ — один із найбільших в Європі та один із найпопулярніших в Україні за кількістю відвідувачів та обсягом продажів. Його площа — 165 тис. кв. м. До 24 лютого у ньому працювало понад 300 магазинів, майже 30 ресторанів, кінотеатр, паркінг на 1400 місць.