Пт. Кві 19th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Незважаючи на постійну загрозу обстрілів Харкова, у місті продовжують працювати ринки, супермаркети й торговельні центри. За даними Харківської міської ради, у місті відновили роботу 70% супермаркетів та 68% ринків.

Як повідомляється на сайті Української ради торгових центрів, із 1,4 млн мешканців, за оцінками Харківської ВЦА, зараз в місті проживає 700-800 тисяч людей. За час війни, яку росія розв’язала проти України, у Харкові було частково зруйновано або знищено близько половини ринків та торговельних майданчиків. Однак попри це, у місті вже працює більша частина від довоєнної кількості маленьких магазинів та мереж магазинів, пише RAU.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Продуктовий ритейл

Дедалі більше магазинів у Харкові поновлюють роботу. Зокрема, Посад (145 об’єктів), Кулиничі (137 об’єктів), Салтівський м’ясокомбінат (74 об’єкти) тощо. Працюють всі супермаркети мережі Рост, Чудо маркет, Десяточка, а також 13 з 14 супермаркетів Класс, 9 з 13 супермаркетів Сільпо, 53 з 66 АТБ, 6 з 13 супермаркетів Баскет та ін.

«ТЦ та супермаркети Класс працюють щодня протягом всього періоду дії військового стану. В мережі постраждав один супермаркет, що розташований на Північній Салтівці, зараз ми відновлюємо його та готуємо до відкриття. В 13 працюючих ТЦ відновили роботу 90% орендарів. Щомісяця спостерігається приріст покупців, — говорить директор департаменту оренди мережі Класс Тетяна Кайнова.

На найбільшому торговельному майданчику міста Барабашово відновили роботу більше третини підприємців, зважаючи на те, що від загальної площі постраждало близько 15% ринку, а якщо брати по торговельних об’єктах, то постраждало 25-30%. В адміністрації зазначають, що з кожним днем роботу на своїх об’єктах поновлюють все більше підприємців.

Також відновили прийом відвідувачів деякі заклади громадського харчування, зокрема, Япошка, Маранелло, Париж, Навруз, Пробка та інші. У місті працюють деякі салони краси та заклади побутового обслуговування населення.

Аптеки та зоотовари

Також відкрито понад 255 (64%) аптек таких мереж, як Копійка, 911, АНЦ, Шара, Славутич, Класна аптека, Леда, КП Муніципальна аптека і т. д. Працюють ветеринарні клініки Лідер, Довіра, Кузя, Белый клык, Друг та інші, а також зоомагазини Шиншилка, Master Zoo, Зооточка, EuroZoo, Vetastar та ін.

Зокрема мережа Master Zoo докладає зусилля для повного відновлення діяльності всіх магазинів у Харкові. «Для нас це має особливе значення, адже саме тут наша мережа і народилася. На жаль, через ряд причин не всюди це можна зробити. Шість магазинів зараз нами оцінені як такі, що відновити сьогодні нереально. По них ми проводимо максимум підготовчих заходів, направлених на якнайшвидший старт роботи. Всі інші — працюють», — коментує, керівник департаменту розвитку Master Zoo Валентин Заріцький.

Непродовольчий ритейл

Продовжують відновлювати роботу й магазини непродовольчих товарів, побутової та електротехніки, будівельних матеріалів та косметичних товарів. Так, зараз у Харкові працюють 47 магазинів мережі EVA та 25 магазинів мережі Prostor, а також шість супермаркетів Comfy, три магазини Фокстрот та один Епіцентр.

«По Харкову у нас працюють два магазини: в ТРЦ Nikolsky та ТЦ Україна, ще один магазин на Олексіївці функціонує як точка видачі інтернет-замовлень. До війни у нас було вісім магазинів, але у зв’язку з обстрілами ми були вимушені скоротити їх кількість, зокрема у двох точках: по вул. Вернадського та ТРЦ Караван, де було пряме попадання», – коментує директор з розвитку мережі Фокстрот Василь Шургот.

За його словами, є падіння трафіку відносно минулого року на 70-75%, але конверсія виросла, оскільки люди заходять цілеспрямовано за покупками. Якщо ситуація в місті стабілізується, в мережі планують відновити частину магазинів та приступити до реконструкції. В інших прифронтових містах роботу практично по усім торговим точкам відновили.

Робота ТРЦ

За підрахунками УРТЦ, станом на вересень у Харкові працюють більше половини торговельних центрів (55%), при чому у червні працювала третина ТЦ/ТРЦ. З початку воєнних дій було пошкоджено шість великих торговельних об’єктів, троє з них відновили свою роботу.

Харківський ТРЦ Nikolsky зазнав ракетного удару на початку березня, внаслідок чого були пошкоджені обладнання, внутрішнє оздоблення та елементи фасаду. Вже у червні девелопер проєкту Budhouse Group відкрив мінус перший поверх. У середині вересня після відновлювальних робіт для відвідувачів відкрився перший та другий поверх ТРЦ Nikolsky, а у середині жовтня планується відкриття третього поверху.

«В ТРЦ Nikolsky працює 92% площ мінус першого поверху. Відвідувачі часто питають, коли відкриються магазини одягу, адже треба готуватися до зими. Сьогодні із 100% людей, які приходять у ТРЦ, 100% йдуть за покупками. Найбільшим попитом користуються ювелірні товари і побутова техніка. Також деякі орендарі зазначають, що змінилася поведінка покупців: люди легше розлучаються з грошима і обирають максимально якісний товар», — розповідає молл-менджер ТРЦ Nikolsky Аліна Ярова. Кожні вихідні у паркінгу ТРЦ проводить кінопокази. Такий захід збирає приблизно 400-500 відвідувачів. Людям не вистачає активностей, про що постійно говорять відвідувачі.

Торговельно-розважальний центр Дафі, що розташований на Салтівці, в результаті обстрілу в березні та квітні 2022 року зазнав руйнувань. Це територія кінотеатру Multiplex, частково зруйнована покрівля над гіпермаркетом та льодовою ареною Айс Хол, крім того, є пошкодження фасадної частини ТРЦ, зруйновано частину вітрин і завдано шкоди оздобленню та комунікаціям всередині торговельного центру.

У червні ТРЦ Дафі частково відновив свою роботу, щодня ТРЦ відвідує від 1200 до 1600 мешканців Салтівки. Поки в Дафі працюють магазини товарів гострої потреби — гіпермаркет, аптека та магазин взуття. Адаптуючись до умов воєнного стану, ТРЦ змінив звичний графік роботи на графік з 8:00 до 18:00. По мірі повернення мешканців Салтівки та відбудови Харкова, ТРЦ Дафі має намір нарощувати об’єм послуг, що представляються в ТРЦ.

Як зазначає генеральний директор мережі ТРЦ Дафі Ігор Скляренко, відновлення роботи ТРЦ у Харкові було складним рішенням для керуючої компанії: «Ми постійно отримували запити від мешканців Салтівки на відкриття гіпермаркету Fozzу».

Після перемовин із ритейлером відновили 400 кв. м покрівлі над гіпермаркетом. Fozzy в свою чергу відновив торгове обладнання та ліквідував внутрішні руйнації по території магазину. Також організували сповіщення відвідувачів про початок повітряної тривоги, хоча музичне обладнання ТРЦ також зазнало значних руйнацій. Розміщено друковані плакати, де зазначено найближчі укриття і як до них дістатися, а також організовано тимчасове укриття на території ТРЦ.

ТРЦ Французький бульвар також зазнав ушкоджень від окупантів — у липні в об’єкт поцілив російський снаряд, який пробив дах будівлі. Того ж місяця, після демонтажу пошкодженої частини даху, торговельний центр знову відкрився для відвідувачів. Наразі в ТРЦ працюють близько половини орендарів.