Чт. Кві 25th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Незважаючи на глобальні зрушення у торгівлі, досі стратегії бізнесу в рамках ритейлу, e-commerce і навіть омніканальності рідко виходять за межі звичних сценаріїв взаємодії зі споживачем. Проте нові підходи потрібні. Операційний контроль, формати ритейлу, робота з персоналом, логістика і навіть початок роботи в новому незвичному середовищі метавсесвітів – все це активно змінюватиметься і розвиватиметься в наступні 5-7 років.

Ритейл одним із перших реагує на будь-які зміни, що відбуваються у зовнішньому середовищі, і намагається виробити нові підходи. На New Retail зібрали кілька трендів. RAU публікує ключове з матеріалу.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

  • Забудьте про магазини, зосередьтеся на просторі

EY пропонує революційно широко подивитися на ритейл та на взаємодію зі споживачем. Щоб ритейлери могли орієнтуватися у світі, який швидко і часто несподівано змінюється, їм необхідно перестати обмежувати свої стратегії збуту магазинами та електронною комерцією. Натомість вони мають комплексно формувати стратегії роботи з каналами навколо «просторів». «Простори» можуть включати фізичні, цифрові, віртуальні або змішані елементи, які об’єднаються, щоб забезпечити перспективу «метаканалу».

І, дійсно, ритейлери багато говорять про омніканальність, one retail, але всі ці поняття не виходять за межі вже звичних взаємодій зі споживачем. Але ринок вже стоїть на порозі перетікання споживачів у метавсесвіти та гібридні канали, де цифровий образ продукту може бути нерозривно пов’язаний із фізичним товаром. Таке доповнення підштовхне ритейл до створення концепцій, що включають віртуальне середовище.

Наприклад, продаж може відбуватися в оцифрованому будинку якоїсь знаменитості – мало того, що це не схоже на звичайний магазин, але це й емоційно зовсім інша атмосфера. Ритейлери повинні поступово переходити від омніканальності до метаканалів.

  • Переосмисліть, для чого існує ритейл

Ритейлери купують товари у виробників, брендів і продають їх покупцям. У цьому ланцюжку утворення вартості вони не більше, ніж транзакційні посередники. Можливо, це працювало сотні років, але не тепер. Один із варіантів для ритейлерів завтрашнього дня може полягати в тому, щоб продавати свої експертизу та знання споживача виробникам та брендам.

Уявіть, що ритейл зараз – це в першу чергу компанія, яка є розподільником товару, а в майбутньому вона стане творцем товару. При дедалі точніші персоналізації товарної пропозиції тільки ритейлер може знати все про споживача. Саме ритейлер зможе надати виробнику інформацію про те, який потрібен продукт у режимі реального часу. По суті, ритейл стає збирачем інформації про споживача для того, щоб виробник зміг зробити не серійний товар, а товар дрібними партіями, під вузьку групу клієнтів.

Вже зараз це робить гігант fashion індустрії Shein, що запускає щодня у продаж 5000 нових моделей одягу. Випускаючи все це дрібними партіями, він прагне задоволення майже індивідуального попиту кожного споживача.

  • Платформний ритейл або еко-системи

Виходячи за рамки простого продажу товару, ритейл неминуче стикається з моделлю, яку прийнято називати еко-системою або платформним ритейлом. Такі моделі ритейлу полегшують обмін інформацією про споживача між різними елементами еко-системи. Ритейлу необхідно знати якомога більше про споживача та утримувати його у своїй сфері якомога довше. Саме на ці дві функції націлено створення платформи та еко-системи. Платформа часто конкурує з еко-системою, але іноді її доповнює.

Яскраві приклади платформ – універсальні маркетплейси. Створити чергову платформу зараз вже не є економічно доцільним, тому багато компаній намагаються побудувати еко-систему, насичуючи її безліччю сервісів, які утримують споживача у межах еко-системи. У цьому сенсі варто відзначити Leroy Merlin, який вибудовує еко-систему навколо цілісного продукту “ремонт” – споживач може купити товар і за допомогою сервісів ритейлера виконати всі роботи з його монтажу.

  • Жорсткі дискаунтери

Це відповідь на доступну інформацію про товар і падіння купівельної спроможності населення. Якщо з купівельною спроможністю все зрозуміло, і очевидно, що люди з низьким рівнем доходу переходять в економ-магазини в пошуках низьких цін, то як інформація про продукт може сприяти розвитку жорстких дискусій? Споживач звик до того, щоб знайти інформацію про продукт стало легко для багатьох основних продуктів, для багатьох базових продуктів спадає наліт брендовості. Жорсткі дискотеки продають основні товари за низькими цінами, пропонуючи їх споживачам, яких можна віднести до категорії «раціональних».

Для багатьох раціональних покупців важливий сам продукт, і де він його придбає і який бренд він матиме, не так важливо. Наявність основних продуктів середньої якості є причиною розвитку жорстких дискаунтерів та захоплення аудиторії не тільки людей з низьким рівнем доходу, але й раціональних споживачів, які не готові переплачувати.

  • Процвітатимуть бренди з високими значеннями

За даними дослідження Euromonitor, 32% цифрових споживачів будуть купувати у брендів, які відповідають їх цінностям, і 27% підуть так далеко, що вони будуть бойкотувати бренди, соціальні та політичні переконання яких не збігаються з їхніми уявленнями про “добро і зло”.

  • Змінюйтеся швидше, ніж зовнішнє середовище

Аналітики McKinsey вважають, що не можна дотримуватися змін, потрібно бути готовим до того, що персонал та компанія змінюють свої робочі навички швидше, ніж змінюється навколишнє середовище. 87% опитаних роздрібних торговців передбачали відсутність нових навичок у персоналу, і лише третина вважає, що їхні плани навчання та найму є досить надійними.

Уявіть, що DIY-ритейлер поставив завдання зростання на наступні п’ять років з глибокою трансформацією бізнес-процесів, наприклад, створення нових цифрових каналів та запуску нової концепції офлайн-магазину. Такі масштабні перетворення можуть бути успішними лише за умови, що є амбітні плани перепідготовки та набір персоналу, яким під силу створювати і оперувати компанією з новими бізнес-процесами.