Пт. Мар 29th, 2024

Бургер-прес від Burger King, діловий булінг від eBay, чоловік, який покидає сім’ю через розчинну каву Jacobs, бюстгалтер, що притягує чоловіків від Wonderbra, танок з “Кримінального чтива” для реклами щасливої пенсії та інші рекламні “шедеври” зі світової практики.

Як не крути, а поняття про зроблено «тупо» відрізняється від зроблено «погано». На це звернув увагу американський експерт Марк Даффі. “Коли я бачу погану рекламу, я кажу: «Боже, це жахливо». Коли я бачу тупу рекламу, то кажу: «Боже, це довбана дурість». Я бачив так багато і того й того за останні 20 років, що вийшла ціла колекція, яка не включає місцеву або аматорську рекламу. Усі ці оголошення були створені «професійними» «креативниками» з рекламних агенцій”, – пише він. RAU приводить найцікавіші приклади, зібрані рекламним дослідником.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Pert Plus

Країна: США

Може здатися, що ця сексистська реклама – пародія, проте це не так. Чоловік з головою собаки сидить у собачій будці і скаржиться сусідові, що не вгодив дружині з подарунком. Він не може второпати, чому сусід не потрапляє у такі ситуації. Сусід розповідає, що уважний до деталей, дарує завжди квіти та стежить за чистотою волосся. Кінець. Хто не зрозумів, то це була реклама шампунів та кондиціонерів для волосся. Виробник – рекламне агентство Sigma Group з Нью-Джерсі.

eBay

Країна: США

Як показати, що сучасні технології – це добре й круто? Звичайно ж, почати знущатися над колегою, який ними не користується. Ще краще, щоб це робив керівник, визиваючи сміх у інших підлеглих. Саме це відбувається в рекламі маркетплейса eBay, де під час наради всі співробітники роблять позначки в електронному планшеті, крім одного – він сидить із ручкою та аркушем паперу. За це його дружно висміюють. Коли ролик у 2011 році виклали на Youtube, дизлайки накопичувалися так швидко, що eBay спочатку зробив його як приватний, а потім видалив. Проте інтернет усе пам’ятає.

Jacobs

Країна: Ізраіль

«Якщо немає Якобс, не варто залишатися», – гласить реклама виробника кави, створена в Тель-Авіві. Батько йде з родини через те, що вдома немає розчинної кави Jacobs. Зверніть увагу на фальшиву сльозу на обличчі чоловіка. Схоже він тільки й чекав, щоб піти і тепер наказує донці: «Скажи мамі, що я буду в тель-авівському Шератоні пити свою розчинну каву і чекати на дзвінок, щоб обговорити розлучення». За “креативом” стоїть рекламне агентство JWT.

Burger King

Країна: Німеччина

На наступному постері представлений великий неперетравлений бургер, який формує контури накачаного преса. Заголовок за зображенні перекладається, як “прислухайтесь до своїх відчуттів”. Даффі цікавиться: “А в пупку це мабуть насіння кунжуту?” Це була справжня реклама, розміщена в німецькому виданні King Magazine, яке Burger King роздавав у своїх ресторанах. Автори “шедевру” – рекламне агентство Interone.

Книгарня Saida De Emergencia

Країна: Португалія

Імовірно творці наступного шедевру надихалися популярними ідеями про те, що читання прокачує мозок. Ніби й слоган придумали пристойний «Читай і розвивайся», але на цьому усе хороше в рекламі агенції Fuel з Лісабону закінчується і починається треш – від потворного фотошопу до поливних установок, які зрошують мозок “знаннями”. Як це тепер розвидіти – невідомо.

Wonderbra

Країна: Греція

Наступний шедевр реклами переконує, що бюстгальтери Wonderbra притягують чоловіків, як магніт залізо. Усе через особливе магнітне поле логотипа бренду. І, ніби, що тут такого – метафізичні фантазії рекламщиків та й усе. Проте при уважному погляді на зображення виявляються, що магнітні поля – це чоловічі імена. Бренд із гордістю повідомляє, що на ньому немає двох однакових імен, і загалом їх понад 3500 імен. Цю неймовірну за своїм масштабом дурницю розробило рекламне агентство XL з Афін.

Kurl-on

Країна: Індія

Індія ненавидить Пакистан, і навпаки. Чому б за допомогою ненависті та насилля не показати, як добре відпружинює матрас? Саме це зробила індійська компанія Kurl-on, яка намалювала пакистанську правозахисницю Малалу Юсуфзай на своєму рекламному постері. У 2012 році жінка отримала від бойовиків кулю в обличчя, а в 2014-му – її нагородили Нобелівською премією миру. Індусам це не сподобалося, і за допомогою, на хвилиночку, комерційної реклами вони показали, як дівчина після пострілу, падає на матрац і «відпружинює» вгору за нагородою. Кров також намалювали. IKEA курить нервово в сторонці.

Samsonite

Країна: Південна Корея

З усіх способів показати багаж міцним та легким, мабуть найдурніший спосіб в історії обрав виробник валіз Cosmolite. Щоб продемонструвати їх легкість, бренд запропонував використовувати валізу як хокейну ключку, якою можна відбити шайбу і (неймовірно) чемодану нічого не буде. Постер, з яким сміливо можна ставати спонсором якоїсь олімпійської збірної з хокею, створило рекламне агентство Comma Communications Creative Boutique з Сеулу.

Nordea Bank

Країна: Латвія

Танцювальна сцена з фільму «Кримінальне чтиво» Квентіна Тарантіно настільки крута, що вже третій десяток років її не втомлюються відтворювати у самий різний спосіб. Далі за всіх пішов латвійський банк Nordea Bank, який через тривіальну пародію на танок, намагається показати, наскільки відкладені гроші у цьому банку є найкращим рішенням, коли заощаджуєш на пенсію.  Приблизний переклад слогана кампанії: «Це відчуття, коли пенсія є безпечним місцем».