Чт. Кві 18th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Оплата криптовалютою вже близько п’яти років розвивається на українському ринку ритейлу. Наразі вона набирає нових обертів. У кого вже можна платити криптовалютою та як цей напрямок розвивається, пише RAU.

У серпні мережі магазинів електроніки ТехноЇжак та Stylus для оплати за товари почали приймати криптовалюту. Як розповідає Forbes, ритейлери інтегрували в свою роботу український криптопроцесинг WhitePay і вже на старті кожна 13–15 оплата у них відбувається в криптовалюті. Проте вони не першопрохідники – наприкінці травня Фокстрот інтегрував інструмент для оплат від найбільшої у світі криптобіржі Binance. Вже за перший місяць Фокстрот прийняв понад 1000 оплат у крипті. Але тренд на оплату криптовалютою існує ще довше, хоча масовими оплати досі не стали. Чому так сталося і через що зараз відбувається другий бум на оплату цим платіжним засобом.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Шлях у п’ять років

WOG дав клієнтам можливість придбати пальне за біткоїни ще у 2017 році, однак відчутним бізнесом це не стало. Причина – в низькій обізнаності людей. «Люди робили такі розрахунки радше з цікавості. Сьогодні, враховуючи кількість бірж та доступність, обмін крипти на товари став в рази актуальнішим», – вважає директор дирекції цифрової трансформації мережі АЗК WOG Олег Кушіль.

За п’ять років можливості для оплати криптою стали більш доступними. Наприклад, в Україні запрацювала найбільша у світі криптобіржа Binance, яка допомагає приймати платежі від покупця. Можливості оплати з’явилися також в української криптобіржі Whitebit. «П’ять років тому усі хотіли зробити оплату криптою, але не розуміли, як і що», – розповідає CEO WhitePay Гліб Удовиченко. Нині для офлайн точок WhitePay розробили платіжний термінал, а BinancePay ввів оплату в магазинах через QR-код.

Зелене світло для розвитку крипто оплат дав також закон «Про віртуальні активи», який президент підписав у березні 2022 року. «Такі слова як криптовалюта і блокчейн уперше з’явилися в законодавчому полі, і це стало прецедентом для розвитку індустрії», – говорить Удовиченко.

Повноцінний напрям

Згідно зі звітом ООН у серпні 2022 року, Україна займає перше місце в світі за рівнем використання крипти. Зараз криптовалютою користуються щонайменше 12,7% українців. Бізнес не міг не помітити готовність українців платити в крипті. «Зміни на ринку підштовхують до того, щоб давати можливість купувати за рахунок криптовалюти різні товари на місці. Це вже не тренд, а повноцінний напрям», – говорить Олег Кушіль з WOG.

Криптовалютою користуються щонайменше 12,7% українців. Інфографіка: ООН

“Український ритейл досить неквапливий, втім практично вже ні в кого не залишилося сумнівів у тому, що крипта справді відбулася не тільки як модне явище, але і як реальний інструмент оплати», – вважає e-commerce-директор мережі магазинів Фокстрот Кирило Попов-Черкасов. Співпрацю з Binance компанія почала у жовтні 2021 року. Спочатку розглядали можливість знайти застосування NFT-технологіям в роздробі. Потім визначили більш актуальний запит – підключити спосіб оплати цифровими активами, як в онлайні, так і в офлайні. До інновацій компанії штовхає конкуренція.

Продуктовий кошик криптоаудиторії Фокстрот – це гаджети для зв’язку та аксесуари, дрібна побутова техніка, телевізори тощо. Один із найдорожчих товарів – iPhone 13 на 256Gb вартістю майже 40 000 грн. При цьому 85% оплат були онлайн, решта – в магазинах.

«Через значні коливання на ринку віртуальних активів у липні кількість транзакцій скоротилася у півтора раза порівняно з червнем, але середній чек виріс. У липні найдорожчий товар, придбаний за криптовалюту у Фокстрот, – ноутбук преміум-класу вже за 78 000 грн», – розповідає e-commerce-директор мережі.

Нині Binance готує інтеграцію з 10 ритейлерами. «Плануємо оголошувати нове партнерство кожного місяця», – каже директор українського офісу Binance Кирило Хом’яков. Конкурент по ринку – WhitePay – веде перемовини про інтеграцію із 45 компаніями.