Чт. Кві 25th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Після війни чимало українських ритейлерів гідні потрапити в підручники з бізнесу про те, як слід діяти в умовах, коли завтра може не настати: як підтримувати споживачів, колектив, свою країну. І мова не тільки про такі мережі як АТБ або Сільпо, які працюють в прямому сенсі під бомбами. Мова й про тих, що ризикнули й відновили інвестиції у відкриття нових торгівельних точок і створення нових робочих місць. Попри те, що будь-якої миті все це може бути знищено країною-терористом.

Якби українські ритейлери пішли шляхом більшості міжнародних мереж та припинили свою роботу після вторгнення росії, країна б зіштовхнулася з жахливою гуманітарною катастрофою. Саме вітчизняний роздрібний бізнес взяв на себе обов’язок годувати, одягати, забезпечувати ліками, засобами зв’язку та гігієни українців навіть в умовах повної невизначеності. Попри небезпеку, провідні мережі магазинів України продовжили інвестувати в економіку країни та відкривати нові торговельні точки там, де вони необхідні українцям. Хто вони, де і як розвивалися у перші п’ять місяців війни – в матеріалі RAU.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Нові напрямки розвитку

Найбільша українська продуктова мережа АТБ відкрила перший новий магазин під час активної фази війни ще 31 березня. Він знаходиться за 55 км від Львова – у місті Буськ, населення якого складає менше 10 000 осіб. Вочевидь, з нової фази війни з росіянами воно збільшилося через появу вимушено переміщених громадян. Тільки за перший день новий магазин відвідали 1700 покупців. Всього з 24 лютого по 14 липня 2022 року мережа АТБ відкрила 12 нових маркетів, шість з яких розмістилися у Львівській, два – у Київській і по одному в Тернопільській, Закарпатській, Волинській та Чернівецькій областях. І, таким чином, АТБ досяг 1141 маркетів, що працюють.

В іншому сегменті ритейлу – продаж товарів техніки та електроніки – також попри війну шукали нові напрямки зростання. В нові для себе міста продовжила експансію ВМ Техніка, яка відкрила по магазину в Славуті Хмельницької області та Снятині Івано-Франківської області. Зараз в мережі працює 28 з 29 локацій. На початок війни мережа MOYO охоплювала 58 магазинів по всій Україні. 24 лютого компанія прийняла рішення про тимчасове призупинення роботи заради безпеки співробітників. Згодом почали відновлювати роботу там, де це можливо. Починаючи з першої декади березня і станом на 1 серпня працює вже 51 магазин мережі MOYO, при чому чотири з них відкрилися вперше. Так, 10 червня почав роботу другий магазин мережі у Тернополі, слідом за яким відкрили магазини в Червонограді та Самборі, посиливши присутність MOYO у Львівській області, а 1 серпня MOYO відкрив свої двері у Броварах.

Серед ритейлерів одягу нові напрямки розвитку в Україні знайшла для себе польська група LPP – перший міжнародний fashion-оператор, який позбавився свого російського бізнесу. Один з брендів групи – Sinsay – чи не єдина закордонна мережа магазинів одягу, яка відкриває нові об’єкти в Україні навіть зараз. Так, новенькі Sinsay з’явилися у ТРЦ Ужгорода і Львова – Pannonia та Fabrik.

Південно-східний рубіж

Станом на липень, попри загрози, у мережі Varus працює 98 супермаркетів. З початку року ритейлер встиг відкрити чотири нові магазини – у Покровську та Краматорську Донецької області, Кам’янську Дніпропетровської області та власне Дніпрі. Зараз вони законсервовані, як і ще 10 магазинів, більшість з яких опинилася в зоні активних бойових дій та на окупованих територіях. В компанії розглядають можливість подальшого розвитку свого продовольчого напрямку бізнесу навіть в умовах воєнного стану.

Інший ритейлер – drogerie-мережа EVA – відкрив за час війни дев’ять нових магазинів у різних регіонах, в тому числі один в Дніпропетровській області.

Південь – друга частина України за рівнем небезпеки. Причин для цього вдосталь – близькість тимчасово окупованих Криму та Херсону, висока частота ракетної загрози та активні воєнні дії. Проте навіть в таких умовах частина системних гравців роздробу шукають шляхи для забезпечення українців продуктами харчування та товарами першої необхідності не лише в давно відкритих магазинах, але й в нових локаціях. Так, Таврія В відкрила три нові магазини в Одесі, а ще через місяць – перший для одеситів супермаркет ПЮРЕ, площею понад 1990 кв. м. Крім того, нові об’єкти мережі почали роботу в Котовському Одеської області та Хмельницькому.

Одеська Копійка за цей період не відкривала нових магазинів, проте зараз готує одразу два відкриття і ще один – в планах на осінь. Зараз в мережі продовжує працювати 90 маркетів.

Центральні гравці

Тим часом у київському регіоні продовжили свій розвиток Ашан та Novus. Новий магазин у форматі Pick up Point Ашан почав роботу в Ірпені на вул. Соборна 118/12. Ще дві точки були відкриті напередодні війни –  у ЖК Сирецькі сади (вул. Івана Виговського, 10-М) та ЖК Республіка (бульвар Тадея Рильського, 3). Попри воєнний стан, 40 маркетів Ашан продовжують працювати. Щодо Novus, то новий супермаркет литовської мережі площею 4000 кв. м зустрів покупців у Києві 1 липня на Керченській площі, 7.

Продовжив розвиток магазинів формату «біля дому» у Черкаській та Кіровоградській областях Файно Маркет. Нові точки продажу продуктів харчування відкрили свої двері покупцям у Кропивницькому, Черкасах та селі Сагунівка Черкаської області, що збільшило мережу до 135 локацій. У Пчілка Маркет в зазначений період був відкритий один магазин – у Боярці по вул. Бульварна, 2/50. Він став 33-м у мережі, яка охоплює Київ, Київську область, а також Чернігів і Житомир (по одному маркету).

Високу планку нових відкриттів демонструє OnePrice. Поки інші ритейлери з сегмента товарів для дому здебільшого скорочують свою діяльність, мережа освоює нові для себе локації у Києві, Чернігові, Ірпені та Одесі. За один лише червень OnePrice розширився на вісім магазинів. По новій точці продажів в сегменті DIY відкрили Агромат (у Києві на просп. Героїв Сталінграда 8 А) та Лео Кераміка – (у Черкасах).

Нові магазини у Конотопі та Червонограді відкрила група компаній Алло. Ще один об’єкт мережі почав роботу 12 червня на місці зруйнованого магазину в Нетішині у ТК Лаванда. Наразі в групі Алло працюють 274 магазини.

У той же час, жоден з великих ритейлерів техніки та електроніки не став відкривати нові локації у центральних областях, поки лише відновлювали ті, що працювали до 24 лютого. Але це продовжили робити представники інших сегментів торгівлі. Usupso відкрили новий мінімаркет у столичному ТРЦ River Mall. Також 25 квітня у Києві почав роботу новий об’єкт Територія min – в районі станції метро Академмістечко. А в кінці травня Територія min запустила точку продажів в Івано-Франківську – першу для мережі на заході Україні.

Зі сходу на захід

Харківська мережа MasterZoo 4 квітня відкрила новий зоомаркет у Полтаві, пізніше почала активно освоювати найзахідніші міста – вперше магазини MasterZoo з’явилися в Івано-Франківську та Тернополі. Нові зоомагазини відкрилися також у Києві, Львові, Хмельницькому та Луцьку.

У свою чергу Fozzy Group повністю переорієнтували експансію у бік заходу. Так, у квітні-червні нові магазини Сільпо почали свою роботу в Ужгороді, Львові та Червонограді. Усі вони відкриті в нових торговельних центрах – Pannonia, Fabrik та Майдан. Ще один FMCG-ритейлер Fozzy Group – мережа магазинів Thrash! ТРАШ! – почала роботу у містах Новояворівськ (вул. Степана Бандери, 36), Івано-Франківськ (вул. Вовчинецька, 34) Трускавець (вул. Скоропадського, 14) та Рівне (вул. Макарова, 32). Зараз в Сільпо працює 297 магазинів, у Thrash! ТРАШ! – 90.

Направилися на захід й чимало інших компаній. Перший новий Комп’ютерний всесвіт з’явився у селищі Дубове на Закарпатті, а у Фокстрот – вже дев’ятий і перший з початку війни у Львові. У мережі салонів-магазинів Люксоптика відкрилося по магазину у Львові, Трускавці, Червонограді та Новоград-Волинському. Знайшлося місце для розвитку на заході України і ювелірному сегменту. Свій перший і поки єдиний новий магазин з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну в рівненському ТРЦ Злата Плаза відкрила SOVA. Мережа магазинів базового одягу Famo відкрила у квітні нову точку продажів в Ужгороді, а італійський косметичний бренд Kiko Milano – у львівському ТРЦ Forum Lviv. VOVK відкрили новий магазин у Мукачево, Marathon – у Чернівцях і цей список можна продовжувати. Вочевидь потік нових операторів у західному регіоні тільки почався, але вже набирає обертів.

Західноукраїнські ґазда

Продовжили розширення й західноукраїнські мережі, адже опинилися в дещо вигідніших позиціях за інших колег по цеху. Відновила розширення у Львові Рукавичка, яка за останні п’ять місяців запустила торгівлю в чотирьох нових локаціях “міста лева”. Наразі мережа налічує вже 191 маркет. Зосереджені на своєму розвитку також SPAR. Відкриття перших супермаркетів луцької компанії VolWest Retail з початку війни відбулися у селі Великий Кучурів Чернівецької області,  Калуші Івано-Франківської області та в Ужгороді. SPAR в Україні вже налічує 58 магазинів і, окрім розвитку, встигає продовжувати завозити гуманітарну допомогу українцям від своїх партнерів SPAR з усього світу.

Повномасштабне вторгнення росіян серйозно вплинуло на плани мережі маркетів Сім23, яка працює в форматі convenience store. Проте вже у квітні ритейлер знайшов спосіб збільшити підтримку економіку нашої країни, створюючи нові робочі місця. Зайти за покупками можна у вісім нових маркетів Сім23, розташованих у містах Івано-Франківськ, Львів, Луцьк, Нововолинськ, Стрий та Ковель. 20 квітня новий магазин формату convenience store у Белзі відкрила львівська мережа Свій Маркет. Найбільший за кількістю торговельних об’єктів продуктовий ритейлер Львова Близенько відновив розширення у травні. Магазин з’явився на вул. Миколайчука, 20.

Безперечно, цей список нових об’єктів не можна вважати вичерпним, проте він демонструє повільну, але рішучу готовність ритейлу так чи інакше шукати нові шляхи для розвитку, що б там не було.