Ср. Кві 24th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

McDonald’s, Starbucks, KFC та Pizza Hut продають свої заклади в росії, фінська мережа ресторанів швидкого харчування Hesburger відновила роботу в Україні на прохання працівників, Чорноморка та SmileFood вже підкорюють європейський ринок, а Salateira збирається відкривати свої ресторани в турецьких ТРЦ, повідомляє RAU.

McDonald’s

На початку травня McDonald’s розкрила фінансові показники за підсумками роботи в першому кварталі 2022 року. Прибуток транснаціональної корпорації скоротився на 28% рік до року — із $1,54 млрд ($2,05 на акцію) до $1,1 млрд ($1,48 на акцію). У McDonald’s зазначили, що падіння прибутків пов’язане із закриттям ресторанів у росії та в Україні, при цьому витрати компанії на оплату оренди приміщень, виплату зарплат співробітникам закритих закладів, а також на виплати постачальникам склали $27 млн. Також мережа списала запаси продуктів на $100 млн — їх постачали для ресторанів на росії та в Україні. Компанія очікує на збільшення цієї статті витрат. Проте виручка McDonald’s за перші три місяці зросла на 11,8%, до $5,67 млрд, хоча аналітики очікували на зниження показника до $5,57 млрд.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Щодо російських закладів мережі, то в травні також стало відомо, що McDonald’s у росії купив нафтовик та місцевий франчайзі Олександр Говор. Раніше у компанію Олександра Говора входило 25 франчайзингових ресторанів McDonald’s. Мережа поповниться ще 850 ресторанами. Усі вони розвиватимуться під новою назвою “Вкусно и точка”. Сума угоди не розголошується.

Нагадаємо, в Україні ресторани мережі закрилися з міркувань безпеки після початку початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого. У червні НВ з посиланням міністра закордонних справ Дмитра Кулеба повідомило, що український уряд веде переговори з керівництвом мережі McDonald’s про відновлення роботи в Україні. CEO McDonald’s в Україні Юлія Бадрітдінова в інтерв’ю виданню Forbes.ua від 22 червня розповіла, що зараз компанія працює над оновленням протоколів безпеки, відновленням мережі поставок та тренуванням, а також над тренінгами для відновлення знань і навичок людей. Проте вона не назвала строки відкриттів ресторанів і відмовилася коментувати перемовини з МЗС.

Hesburger

У липні фінська мережа ресторанів швидкого харчування Hesburger відновила роботу чотирьох з семи закладів у Києві. Всі сім ресторанів Hesburger в Україні були закриті навесні, коли розпочалося військове вторгнення рф. Чотири ресторани вже почали роботу, а решта три почнуть працювати пізніше.

“Рішення відкрити наші ресторани ми прийняли на прохання менеджерів ресторанів. За словами співробітників, наші клієнти сподівалися, що ресторани відкриються”, – сказала генеральний директор Hesburger Карі Салмела. У Hesburger зазначають, що українці хочуть повернутися до нормального повсякденного життя, попри війну. У компанії зазначили, що не припиняли платити зарплатню працівникам в Україні протягом усього часу, коли ресторани були закриті.

Нагадаємо, усі 38 ресторанів Hesburger в рф і 4 в білорусі припинили свою роботу у квітні. «Ми чудово розуміємо, що повільний відхід з російського та білоруського ринків викликав обговорення. Ресторани слід закрити. Ми зробимо все можливе, щоб якнайшвидше закрити двері ресторанів у росії», – прокоментував тоді Карі Салмела рішення компанії.

Чорноморка

У червні в інтерв’ю кишинівському виданню Pavelzingan.md Ольга Копилова розповіла, що через війну в Україні закрили одну “Селедочну” та одну Чорноморку в Києві. Але попри ці втрати вже заплановані нові відкриття. Також мережа почала активно підкорювати закордонні ринки. Зокрема, наприкінці квітня Чорноморка вийшла на європейський ринок – спочатку на ринок Молдови, а згодом – Румунії. “До війни ми активно розвивалися в Україні, але до вичерпання потенціалу ринку було далеко. Над реалізацією нашого девізу: «Нагодуємо всю Україну рибою» можна було ще працювати та працювати. Але війна провела межу. Це не означає, що ми не відкриватимемо в Україні нових ресторанів. Але тепер ми хочемо нагодувати рибою весь світ, а спочатку – всю Європу”, – розповіла Ольга.

Найближчим часом дві Чорноморки відкриються у Польщі (у Варшаві та Кракові), дві у Румунії (одна на березі, недалеко від Болгарії, друга у Брашові). Також у планах компанії два ресторани у Німеччині, один у Празі (Чехія), один у Цюріху (Швейцарія).

Попри амбіційні плани щодо європейського ринку Чорноморка також продовжує розширення і в Україні. Зокрема, 15 липня новий заклад мережі відкрився в Бучі за адресою: Нове Шосе, 10Б. Ця Чорноморка мала відкритися ще 4 березня, але через початок повномасштабного вторгнення будівництво призупинили. Будівля, у якій розташований ресторан, уціліла після бойових дій на території Бучі.

Формат нового закладу такий самий, як й у всіх Чорноморках Києва. Свіжі морепродукти з Чорного моря готують у різних інтерпретаціях.

Emily Brooklyn Pizza

21 червня у львівському ТРЦ Victoria Gardens відкрився найбільший ресторан бруклінської піци – Emily Brooklyn Pizza. Це вже п’ятий заклад засновників мережі сім’ї ресторанів NOA, Tomatina, UNA PINSA та Poke Lulu Андрія Калітовського і Віталія Каленика у цьому ТРЦ. Окрім піци в меню ресторану є пасти та равіолі власного виробництва, закуски, сніданки, десерти, бургери та великий асортимент барного меню.

«Серед львівських торгових центрів, мабуть, саме у Victoria Gardens заклади харчування представлені найкраще. У нас працюють 9 ресторанів, 10 операторів фуд-корту та 7 кав’ярень. Кухня –  різноманітна, із середнім ціновим діапазоном, то ж кожен відвідувач знайде для себе найвідповідніший варіант. Ми з нетерпінням чекали відкриття ресторану Emily Brooklyn Pizza площею 550 кв. м та щиро радіємо, що власники закладу наважились на старт проекту у такий нелегкий час. До того ж, такий крок – гарний приклад підтримки економіки країни, стимул для конкурентів, та, що найважливіше, спосіб залучити нову аудиторію у торговий центр»,  –  каже директор ТРЦ Victoria Gardens Ярослав Тимочко.

«Відкриття ресторану ми планували на початку року, однак, через усім відомі причини перенесли дату запуску, і, якби не підтримка торгового центру то, навряд би наважилися. Майже три роки ми працювали над втіленням ідеї в життя. Перемогли дух свободи, налаштованість команди та величезне бажання приносити користь країні тут і зараз. В найменших деталях ресторану від кухні до інтер’єру залу ми намагались показати перевагу незалежності та самостійності. Відвідувач нібито потрапляє у сучасну квартиру такої собі дівчини Емілі, але почувається як вдома – сидячи за обіднім столом чи розслабившись на дивані та обираючи піцу, з якою так легко експериментувати. До слова, меблі у закладі ми знаходили ледь не по всій Європі, деякі з них вінтажні, що підкреслює виразність інтер’єру», – розповів Віталій Каленик.

Starbucks

Американська мережа Starbucks продасть 130 своїх кав’ярень у росії засновнику компанії Pinskiy&Co Антону Пінському. Після закриття угоди новий власник має провести ребрендинг. Про це написали росзмі з посиланням на близьких до компанії консультантів. Угода мола бути закрита вже в 20-х числах липня, до неї увійшли права оренди на всі площі кав’ярень Starbucks з ремонтом (але без можливості використання продукції та технологій Starbucks), а також приміщення в торговому центрі Пушкіно Парк, яке знаходиться у компанії у власності.

До групи Pinskiy&Co входять такі російські ресторани, як Avocado Queen, Сироварня Medusa, Магадан, Simach, «Висота 5642» та інші. Власник компанії Антон Пінський зможе використати отримані ним приміщення для створення власної мережі кав’ярень.

KFC та Pizza Hut

У липні також стало відомо, що американська компанія Yum! Brands Inc., яка володіє мережами KFC та Pizza Hut, продає своє майно в росії та повністю залишає ринок країни-агресора. У рф працювало понад 1100 закладів KFC та близько 500 ресторанів Pizza Hut.

У червні компанія завершила передачу права власності на всі активи франшизи Pizza Hut місцевому оператору, який ініціював процес ребрендингу локацій. Компанія також знаходиться на стадії передачі місцевому оператору права власності на свої ресторани KFC, на операційну систему та права на основну франшизу, включаючи мережу франчайзингових ресторанів. Раніше компанія вже закрила всі російські ресторани, які перебували у її власності, припинила інвестиції та зусилля з будівництва ресторанів, а також перенаправила усі доходи від діяльності в росії на гуманітарні потреби. “По завершенні транзакції KFC має намір повністю вийти з Росії”, – йдеться у повідомленні компанії.

М’ясторія

У липні на Софійській площі в Києві відкрилась перша М’ясторія у форматі Meat Bar. Заклад розташований на вулиці Володимирській, на місці колишньої кав’ярні BaoBab. Формат підходить для тих, хто хоче взяти їжу на виніс або швидко поїсти на місці. Тут немає офіціантів, готові страви й напої можна брати з вітрин і полиць.

У меню закладу томлене м’ясо, гарніри, м’ясні бокси, бургери, шашлик, «М’ясторіс» (м’ясо з овочами та соусом у тонкому лаваші, підсмаженому на грилі).

SmileFood

Через війну одеський оператор dark kitchen SmileFood втратив бізнес у Херсоні та через падіння попиту закрив одне з трьох виробництв у Києві та три з семи в Одесі. Виручка компанії впала в шість–вісім разів.

Виходити за кордон SmileFood, який співпрацював, зокрема, зі службою доставки Glovo, у найближчому майбутньому не планував. Компанія за допомогою франчайзингової моделі спочатку збиралася підкорити Україну. Коли почалася війна, власник SmileFood Олександр Соколов погодився на пропозицію одного зі своїх партнерів відкритися у Казахстані. Також вів перемовини з потенційними партнерами в Болгарії, Іспанії та Польщі.

27 липня Соколов повідомив про відкриття онлайн-ресторану SmileFood у столиці Болгарії Софії. У закладі працюють виключно українські повари. У меню страви японської кухні: роли, японський рис, локшина з м’ясом та морепродуктами, боули, салати, закуски та багато іншого. Згодом в меню також з’явиться піца. Компанія зберегла всю унікальну рецептуру та технологію приготування фірмових страв. SmileFood Bulgaria працює за японською технологією управління Kaizen. Ключове завдання закладу – смачна їжа, приготована за сучасними стандартами безпеки у найкоротший термін.

Salateira

Мережа салат-барів Salateira шукає партнерів для виходу на ринок Туреччини, повідомив співзасновник Salateira Олександр Савілов агентству Інтерфакс-Україна. “Ми шукаємо партнера в Туреччині серед компаній зі сфери HoReCa, які бажано мають власну мережу закладів харчування”, – заявив ресторатор. Інвестицію в одну локацію він оцінює в 220 000-230 000 євро, залежно від умов партнерства (міноритарій, мажоритарій або 50/50). В першу чергу для самих закладів цікавлять локації в Стамбулі.

“Для нашого формату, здорового фаст-фуду, оптимальним є приміщення на фуд-корті торговельних центрів. Я дивився п’ятірку найкращих ТРЦ Стамбула – один із них і буде стартовим для розвитку мережі”, – розповів Савілов.

Це не перша спроба Salateira вийти на закордонні ринки. Раніше мережа невдало спробувала закріпитися в ОАЕ та Іспанії – обидва заклади після нетривалої роботи закрилися. Єдиний успішний приклад експансії компанії – відкриття ресторанів у Біларусіі, де станом на 24 лютого 2022 року працювало п’ять торгівельних точок. Однак після початку повномасштабної агресії росії проти України франшиза на заклади була відкликана, а самі ресторани – закриті. На даний час мережа нараховує 20 ресторанів у Києві, Дніпрі та Одесі.

Queen та Eshak

Бюро економічної безпеки (БЕБ) заарештувало частину майна Bulldozer Group в Україні. До власності російського ресторатора належали ресторани та клуби Queen, Eshak, Not Only Fish, Virgin Izakaya Bar, Риба пила й інші заклади преміум-класу у Києві, Одесі та Харкові. Про це повідомила прес-служба Бюро економічної безпеки. Слідчі встановили, що мільйонер намагався уникнути санкцій та вилучення прав власності, тому за фіктивними угодами спробував вивести активи зі своєї власності. Рішення про арешт майна росіянина виніс слідчий суддя. Зокрема, заарештовано заклад громадського харчування, земельні ділянки, багатофункціональний розважально-оздоровчий комплекс із закладом громадського харчування. Орієнтовна загальна вартість арештованого майна становить понад 400 млн грн.

Арешт відбувся попри те, що у березні 2022 року український підрозділ холдингу Buldozer Group повідомив про припинення співпраці з материнською компанією в росії. У самого бізнесмена, в коментарі Forbes, заявили, що його компанія “лише управляла ресторанами”. Проте, за даними БЕБ, Орлов через офшорні компанії та підставних осіб усе ж продовжив володіти нерухомим майном в Україні.

Які саме заклади потрапили під арешт, в БЕБ не уточнюють. Ймовірно, що частина ресторанів і клубів українського підрозділу Buldozer Group продовжить працювати під керівництвом інших співвласників.

В Україні заклади харчування Bulldozer Group є у Києві, Харкові та Одесі. Так, до холдингу відносяться MaMatcha на Арсеналі, Frou Frou на Печерську, мережеві ресторани Eshak, «Желтое море», Fish Fetish, Тануки та Virgin Izakaya Bar. У Києві також є одіозний ресторанний комплекс Queen Kyiv, розташований біля мосту Метро на Набережному шосе, ??а в Одесі – ресторан Queen Odessa. Власністю Bulldozer Group є також кафе Риба пила на Великій Васильківській та заклад Not Only Fish поблизу станції метро «Олімпійська». Доставка їжі «Люди та котлети» також є частиною холдингу, як і заміський комплекс Queen Country Club, розташований на Обухівському шосе під Києвом (ймовірно про його арешт ідеться в повідомленні БЕБ).