Пт. Мар 29th, 2024

Сучасний мультимедійний монітор має функціональність та параметри, які виводять його у розряд основного елемента домашніх розважально-інформаційних центрів. Фахівці інтернет-магазину Stylus підготували статтю про те, на що звертати увагу при виборі подібних моніторів. Потенціал, який виробники закладають у пристрої, дозволяє використовувати їх для відтворення фільмів, фото, відеороликів, графіки, ігор, монтажу відео, редагування знімків.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Мультимедійні монітори: різноманітність пропозицій, особливості

Ринок моделей подібних виробів із пласким та увігнутим екраном постійно розширюється. Виробники додають до комплектації моніторів вузли та компоненти, які спроможні взаємодіяти з великим колом домашніх та персональних девайсів. Важливою вимогою до функціонування виробів є забезпечення високоякісного відтворення зображення, звукового супроводу. У торговельній мережі представлені високотехнологічні мультимедійні монітори популярних брендів: Xiaomi, LG, Dell, Samsung, AOC, Lenovo, ASUS, HP, MSI, Phillips. Виробники таких пристроїв забезпечують:

  • відтворення цілісної деталізованої картинки;
  • розширений діапазон кольорових тонів;
  • взаємодію з ноутбуками, ПК, смартфонами;
  • підвищену швидкодію;
  • широкий сектор нагляду;
  • високі яскравість та контрастність;
  • багато варіантів підключення.

Тому подібні монітори укомплектовані компонентами та програмами, які підвищують їхню вартість у порівнянні з моделями для ігор та дизайнерів.

Вибираємо мультимедійний монітор

Під час пошуку пристрою зверніть увагу на основні відмінності в оснащенні монітора для мультимедіа використання від інших гаджетів.

Діагональ, роздільна здатність

Виробники представляють монітори з дисплеями 16-55″, що мають діапазон роздільної здатності від FHD 1920х1080 до UHD 4K 3840х2160 і Dual WQHD 5120х1440 пікселів. Серед них є вироби з відношенням довжин сторін дисплейного поля від 16:9 до 32:9. При однакових величинах діагоналі якість зображення вища у девайсів зі збільшеною роздільною здатністю.

Типи матриць, яскравість, контрастність

Орієнтація виробів на прийом медіафайлів з різних джерел визначає, що монітори комплектують РК-матрицями типів IPS, VA. Вони забезпечують широкі кути огляду та багатство колірних відтінків, створюють низьке запізнення відгуку. Показник контрастності, що показує співвідношення рівнів яскравості у темній та світлій ділянках дисплея, повинен бути більшим ніж 400:1. Він визначає ширину діапазону кольорових градацій картинки. Чим вище власна контрастність, тим більш природним і узгодженим за тонами є зображення. Краще, якщо величина контрастності становить – 1000:1 або 3000:1. Яскравість моніторів 200-450 кд/м2 є достатньою для зручного перегляду мультимедіафайлів.

Сектор огляду

Комфортні для перегляду картинки кути огляду повинні бути не менше 178° по вертикалі та горизонталі. Тоді 3-4 людини, що сидять перед монітором, бачитимуть яскраву із соковитими кольорами картинку, яка має природні відтінки, що не мають «колірного зсуву».

Час відгуку, частота оновлення

Затримка відгуку визначає тривалість зміни кольору пікселів матриці. Характеристика GTG – Gray-to-Gray визначена для кожної моделі. Розвиток технологій виробництва матриць призвів до того, що навіть вироби торгових марок з дисплеями IPS і VA мають мінімальне запізненням реакції – 1 мс, що дає переваги у геймплеях. Допустимий діапазон подібної затримки для моніторів, що використовуються для геймінгу, становить 2-8 мс. Додатковий ігровий комфорт та переваги створює підвищена частота оновлення екрана – 60-165 Гц.

Додаткові можливості

Мультимедійний монітор рекомендується підключати за допомогою цифрових інтерфейсів HDMI та DVI, які передають дані безпосередньо, без аналогово-цифрових перетворень. Це гарантує якість відображення відеоконтенту. Пристрої, які не мають потужної відеокарти, підключають, наприклад, через аналоговий порт D-Sub. Подібні монітори відрізняє оснащення:

  • стереоакустикою;
  • USB-хабом;
  • сабвуфером;
  • мікрофоном;
  • вебкамерою.

Роз’єми VGA, mini-Jask (3,5 мм), DisplayPort, а також підключення клавіатури та миші розширюють функціональність та керованість таких моніторів. Дедалі більше моделей одержують комп’ютерне програмне оснащення.

Де вибрати мультимедійні монітори?

Якщо залишилися запитання щодо вибору покупки, завітайте на сайт інтернет-магазину Stylus. У каталозі представлений широкий асортимент мультимедійних моніторів, а також моделей для дизайнерів та геймерів, офісних, домашніх, захищених із детальним описом параметрів, які можна порівняти. Це допоможе придбати пристрій з розширеним спектром високоякісного відтворення відеоконтенту, який формують та передають різні типи девайсів.