Сб. Кві 20th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Який вклад роблять продуктові мережі в західних регіонах України в перемогу над ворогом.

За останні чотири місяці західні регіони України стали прихистком для мільйонів українців, які змушені були залишити свої домівки та поїхати у безпечніші місця через воєнну агресію росії. Західний регіон, де не ведуться воєнні дії та значно безпечніше ніж в інших регіонах, став справжнім тилом для всієї України. RAU зібрав інформацію про те, як західні торгові мережі допомагають наблизити перемогу України над російським агресором.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Об’єднати колег з усього світу

Найбільший ритейл-гравець західного регіону України інвестиційна група VolWest Retail, до якої входять мережі SPAR і Наш край, заручився підтримкою партнерів зі SPAR International та організували для України велику системну роботу з гуманітарної допомоги тим, хто її потребує.

Ритейлер реалізовує наступні волонтерські проєкти:

  • Центр вимушеним переселенцям у Луцьку в КРЦ Адреналін Сіті. На цей проєкт мережа інвестувала понад 1,2 млн грн власних коштів, а також отримала від благодійних фондів фінансування на суму 667 000 грн. За час існування проєкту понад 6000 осіб вже отримали прихисток;
  • Благодійна допомога жителям міст України через фонд підтримки, організований SPAR International. Український SPAR вже отримав від SPAR з інших країн світу 331 тонну гуманітарної допомоги на суму 13,06 млн грн (435 000 євро).  Поставки допомоги продовжуються та направляються у Харківську, Черкаську, Чернігівську, Львівську область та інші регіони;
  • Допомога притулкам для тварин. Наразі зусиллями ритейлера 5000 чотирилапих вже забезпечено 31 тонною кормів;
  • Сухпайки для ЗСУ. Зусиллями працівників усіх інвестиційних проєктів VolWes сформовано 23 470 сухих пайків для військових Збройних Сил України, тероборони, спецпризначенців, які перебувають у найгарячіших точках бойових дій, щоб забезпечити їм повноцінне харчування. У цей проєкт ритейлер залучив понад 1,7 млн грн власних інвестицій та майже 3 млн грн допомоги від благодійників;
  • Медичні аптечки та тактичні медичні наплічники. За кошти мережі SPAR, а також за допомогою аптечних мереж та благодійників було закуплено усі необхідні ліки та складові для тактичних аптечок. Наразі вже сформовано понад 7500 аптечок. В проєкт вкладено майже 2,2 млн грн власних коштів та надано понад 3,8 млн грн від благодійників;
  • Курс “Тактична медицина і бойова підготовка”. Ритейлер підтримує проведення здійснює одноденний курс з тактичної медицини та бойової підготовки, а також  випустив книгу “Тактична медицина” під редакцією Корсака В.І. тиражем 2000 екз.
  • Виробництво турнікетів. Налагодили виробництво турнікетів на базі ГО “Технопарк “Центр медичних інновацій”. Розробили дослідні зразки, отримали майже 2 км спеціальної стрічки від SPAR International, інвестували 850 000 грн власних коштів. Уже виготовили та передали для формування аптечок для військових 7800 турнікетів.
  • АРТ-батальйон. Музей сучасного українського мистецтва Корсаків започаткував мистецький марафон, який триватиме аж до перемоги України. Музей вже провів 56 заходів та зустрів 1300 відвідувачів.

Загалом до гуманітарних проєкт SPAR Україна долучились такі міжнародні партнери ритейлера: SPAR International, SPAR Іспанія, SPAR Нідерланди, SPAR Польща, SPAR Великобританія, SPAR Грузія, SPAR Данія, SPAR Гран-Канарія, SPAR Албанія, SPAR Норвегія, SPAR Німеччина, SPAR Угорщина, SPAR Швейцарія, SPAR Австрія, SPAR Ірландія, SPAR Італія та SPAR Бельгія.

Робота та бонуси

Львівська торгова мережа Близенько допомагає працевлаштуванням тим, хто переїхав у місто з інших регіонів та змушений починати життя спочатку. Переселенці мали змогу отримати офіційне працевлаштування на посаду керуючого магазином, адміністратора залу, касира, продавця торгового залу або прибиральника.

А мережа Рукавичка, яка має понад 180 магазинів у західних областях України (Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Волинська, Рівненська, Хмельницька та Тернопільська), створила можливість для своїх клієнтів переводити на потребу ЗСУ отримані бонуси під час покупок.

Кава захисникам

Західні мережі Сім23 та Лечо безкоштовно пригощають військовослужбовців, поліцію, прикордонників, працівників ДСНС та медиків. Мережа Сім23 вже витратила понад мільйон на каву захисникам. Окрім того, наприкінці травня ритейлер передав батальйону оперативного реагування «Луцьк» тепловізори, похідні ліжка та намети. А на початку червня у Волонтерський штаб гуманітарної допомоги «Ангар» – форму для військових.

Патріотичні наліпки та постільна білизна

Мережа Zina вирішила допомогти ЗСУ у креативний спосіб та створила серію патріотичних наліпок, які можна придбати за 5 грн в усіх магазинах Zina, 1Minute та Кефір. Отримані кошти від продажу наліпок направляються на підтримку ужгородських захисників та захисниць 15-ого окремого гірсько-штурмового батальйону.

Bulka Market разом з Благодійним Фондом “Добрі Серця” закуповувала постільну білизну для дитячого медичного закладу на Хмельниччині.

Продуктові набори та підтримка воєнних

Мережа супермаркетів ALMA разом з фондом “Гідність” об’єднались для надання продуктової допомоги переселенцям. Також ритейлер готував безкоштовні обіди в своїх магазинах в Ужгороді, Мукачево та місті Хуст. А також пригощає безкоштовною кавою поліцейських.

Західна мережа Tor-baза за підтримки фонду Unchain активно допомагає продуктовими наборами пенсіонерам та інвалідам.

Продуктові набори для українських міст також збирає мережа Арсен. У кожному наборі – найнеобхідніші товари, яких вистачить на кілька днів для невеличкої сім’ї. Продукцію для наборів надають партнери з Литви, ритейлер спільно з Meest доправляє їх у Львів, а потім сортує набори та відправляє у місце призначення. Наразі вже сформовано понад 1000 наборів і робота триває.

Мережа Cвій маркет сконцентрувала свої зусилля з гуманітарної та волонтерської допомоги на трьох основних напрямках:

  • Допомога переміщеним з окупованих територій дітям з дитячих будинків, сиротам та інвалідам (через гуманітарні організації, які ними опікуються);
  • Забезпечення військових ЗСУ;
  • Допомога громадянам нашої країни, які опинились в зоні бойових дій.

Свій Маркет через студентську організацію УКУ «Україна єдина» відправляла продукти харчування в Київ і Харків, де ведуться бойові дії. Для забезпечення ЗСУ, компанія закупляє продукти харчування довготривалого зберігання і комплектує їх силами власного розподільчого центру у вигляді сухих пайків. Компанія також проводить закупки медикаментів для забезпечення медичної роти необхідними засобами у разі необхідності надання першої невідкладної допомоги та наповнення тактичних аптечок військовослужбовців. Також надає продукти харчування для військоматів та територіальної оборони Львова.

Крім того, компанія забезпечує продуктами харчування благодійний фонд «Горіховий дім», який готує їжу для навчально-реабілітаційного центру «Мрія», що прийняв дітей сиріт та дітей інвалідів, переміщених з зони бойових дій. Також, забезпечує продуктами харчування центр соціальної підтримки дітей «Рідні» та громадську організацію «Львівський центр піклування про дітей», які годують дітей переміщених з дитячих будинків, сиріт та інвалідів. Серед співробітників компанії організований збір теплих речей та одягу для забезпечення гуманітарних центрів, які надають притулок переселенцям та евакуйованим з зони військових дій.