Чт. Мар 28th, 2024

Мережа супермаркетів «Сільпо» вирішила змінити своє цінове позиціювання: постачання дорогих імпортних продуктів скорочуватимуться, і «Сільпо» стане більш демократичним супермаркетом. Одночасно на Заході дослідження показують, що покупці переходять на дешеві сорти товарів, стали більше ганятися за знижками, оскільки відчувають важке навантаження на гаманці, пише The page.

Споживчі вподобання в Україні

Представник власника мережі «Сільпо» — Fozzy Group — Дмитро Циганков в інтерв’ю на початку липня повідомив, що після 24 лютого загальна кількість покупок у мережі знизилася приблизно на 20%. Водночас вартість товарів зросла, а платоспроможність покупців знизилася. Це змушує переглянути ціновий діапазон і асортимент товарів, щоб супермаркети не втрачали покупців.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Головні причини таких змін — зниження доходів населення та зростання цін через інфляцію.

Надійних статистичних даних про нинішні доходи українців немає, але кожен розуміє, що з ними відбувається, оцінюючи стан свого гаманця.

Щодо інфляції офіційні дані є. У червні споживча інфляція в річному обчисленні прискорилася до 21,5% (з 18% у травні). У місячному обчисленні ціни зросли на 3,1%, повідомив Держстат. На кінець року, за оцінкою НБУ, інфляція сягне 30%.

tseny-v-ukr.jpg

Тому на зміни в споживчих уподобаннях реагуватиме не лише «Сільпо», а й інші ритейлери. Багато хто з них уже робить це без публічних заяв. Так, на полицях багатьох супермаркетів можна побачити дорогі імпортні товари, завезені в перші тижні війни, що не мали попиту й зараз продаються з великою знижкою.

Як змінюються споживчі вподобання на Заході

Споживчі ціни в США зросли в червні на 9,1% у річному обчисленні, що є рекордом за майже 41 рік. В опитуванні, проведеному Національною федерацією роздрібної торгівлі, майже половина споживачів заявили, що через зростання цін на предмети першої необхідності вони переходять на дешевші альтернативи.

izmenenie-roznichnykh-prodazh.jpg

Ритейлери говорять, що споживачі стали частіше купувати пиво в одній банці замість пакування, збільшився попит на дешевші марки цигарок.

За даними дослідників Nielsen, за чотири тижні, що закінчилися 2 липня, роздрібний продаж пива економмарок зріс на 5,4% проти аналогічного періоду минулого року. Водночас торік продаж такого пива впав на 10,9%.

Дослідники зазначають, що продажі імпортного та суперпреміального пива зараз також зростають. Це свідчить про те, що інфляція більше впливає на споживачів із низькими доходами, а заможні люди й далі витрачають гроші вільніше.

Інфляція стала благом для дешевих цигарок. За даними Morgan Stanley, Marlboro — бренд сигарет, що лідирує на ринку, — втрачає частку США, оскільки конкуренти – виробники дисконтних сигарет – набирають силу.

«Споживачі стали набагато розумнішими, ніж були раніше, вони уважніше ставляться до цін», – зазначають аналітики.

Ще одна тенденція – зростання інтересу споживачів до товарів під власними марками ритейлерів (приватних торгових марок). Ця тенденція набирає обертів і у Європі. За словами аналітиків Jefferies, за останні чотири тижні приватні торгові марки збільшили частку ринку по всій Європі на 1,1 відсоткового пункту на відміну від постійного помірного зниження частки ринку раніше.

doli-chastnykh-torgovykh-marok.jpg

За даними IRI, за чотири тижні, що закінчилися 10 липня, частка ринку харчових продуктів і напоїв, що випускаються під приватними марками, збільшилася на 1 відсотковий пункт у доларовому вираженні.

Це зрушення, що почалося в березні з початком зростання світових цін на газ, знаменує собою поворот назад, як порівняти з минулими двома роками, коли великі виробники, як-от Kraft Heinz і General Mills, наростили постачання, оскільки виробники приватних торгових марок у цей час боролися з проблемами ланцюжків постачання.

Зараз зростанню продажів приватних марок сприяє те, що супермаркети пропонують на них високі знижки, а також швидко поповнюють запаси на полицях магазинів. Для самих продавців товари під приватними марками коштують дешевше, ніж брендовані. Це тому, що в ціні немає витрат на маркетинг (такі товари його практично не потребують). Також товари цієї категорії мають вузький асортимент пакування та смаків, що знижує їхню собівартість.