Пт. Мар 29th, 2024

Експерти виділили основні зміни у сегменті роздрібної торгівлі, які відбуваються прямо зараз, і які спричинені наслідками пандемії, а також російсько-українською війною. Серед ключових тенденцій: зниження попиту, помітне скорочення зростання онлайн-продажів, логістичні труднощі та посилення конкуренції з боку розваг.

На початок другого півріччя 2022-го багато аналітичних центрів спробували оцінити розвиток роздрібної торгівлі в умовах, коли на зміну світовій пандемії коронавірусу прийшла війна, яку вже називають третьою світовою. Зокрема, фахівці міжнародної консалтингової компанії Deloitte у своєму дослідженні виокремили шість тенденцій розвитку ритейлу, а також оцінили зміни в поведінці споживачів у першому кварталі поточного року. В результаті, за словами аналітиків, 2022 рік обіцяє бути цікавим для роздрібної торгівлі, оскільки сектор прагне позбутися проблем останніх двох років і зробити великий крок уперед, визначаючи, як виглядатиме майбутній шопінг. RAU пропонує ознайомитись з основними висновками.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Шість тенденцій

З одного боку, нові технології, що отримали сильний імпульс у розвитку під час пандемії, прокладають шлях до більш захоплюючого онлайн-досвіду, нова поведінка споживачів стимулює інновації як у продуктах, так і бізнес-моделях, а найбільші світові бренди готові відмовитися від конкуренції на локальному рівні для вирішення найсерйозніших проблем, що стоять перед суспільством та планетою.

Однак, з іншого боку, 2022 рік не буде для всіх безхмарним. Можлива поява нових варіантів коронавірусу, проблеми з ланцюжками поставок 2021 року, особливо викликані нестачею напівпровідників, не повністю вирішені, а вартість життя, що росте, у багатьох країнах світу знижує здатність споживачів витрачати. На це накладається і викликана війною продовольча криза, ознаки якої вже можна виявити.

Аналітики Deloitte виділяють шість основних тенденцій, на які ритейлерам слід звернути увагу у 2022 році:

  1. Покоління Z починає розкидатися грошима. Ті, що народилося між 1995 і 2010 роками, тепер стали робочою силою. У них не тільки є власна купівельна спроможність, а також свої сильні особливі бажання та потреби, які мають задовольняти ритейлери та бренди.
  2. Імперія роздрібної торгівлі завдає удару у відповідь. Великі усталені підприємства роздрібної торгівлі активно впроваджують цифрові технології, адаптуючи під них ядро ??свого бізнесу, вивчаючи нові цифрові продукти та досвід, а також досліджують можливості метавсесвіту.
  3. Зручність покупок зростає. Оскільки споживачі вимагають безперебійної та часто безконтактної роздрібної торгівлі, магазини без кас, надшвидка та автономна доставка швидко стають мейнстримом.
  4. Ритейлери диверсифікують власний бізнес. Усвідомлене споживання та складний ринок спонукають ритейлерів до диверсифікації та переходу до абсолютно нових видів діяльності, щоб краще використовувати свої активи та знаходити нові джерела зростання.
  5. Циклічність використання та відстежуваність товарів. Повторне використання знаходиться на фантастичній траєкторії зростання, і очікується, що сектор вживаного одягу буде зростати швидше, ніж швидка мода. Тим часом перевірка товару щодо мінімізації шкоди планеті (при його виробництві та продажу) стала критично важливою можливістю для споживача.
  6. Колаборація ритейлерів та брендів. Цього року ритейлери та бренди співпрацюватимуть, щоб створити відмінні риси бренду та вирішити найсерйозніші проблеми у суспільстві, такі як зміна клімату.
Рекомендації на найближчий рік

У зв’язку з цим аналітики рекомендують вивчити можливості стимулювати соціальну комерцію та залучити клієнтів покоління Z. Використовувати існуючі активи та силу бренду для отримання нових можливостей із високим прибутком. Для боротьби з інфляцією приділити особливу увагу всім операційним витратам, одночасно масштабуючи автоматизацію у всій компанії. Так, супермаркети відкривають більше кас самообслуговування, щоб зменшити витрати на персонал та обробку готівки. Також сектор виграв від деякої економії, одержаної за рахунок скорочення витрат, пов’язаних із COVID-19.

Можна вивчити можливості застосування принципів циклічності в контексті вашого бізнесу і те, як вона може підвищити залучення клієнтів до, під час та в кінці терміну служби продукту. Також має сенс поекспериментувати з метавсесвітом, щоб дізнатися, як він може покращити якість обслуговування клієнтів та підвищити цінність бізнесу.

Активно співпрацювати з колегами в галузі, щоб спільно створювати перетворюючі рішення для вирішення основних соціальних проблем, таких як зміна клімату.

Трекінг споживача

Як зазначається у британському дослідженні поведінки споживачів The Deloitte Consumer Tracker Q1 2022, індекс довіри споживачів Deloitte (враховує шість показників на кшталт рівня доходу, боргів, стану здоров’я та іншого) у першому кварталі цього року знизився на п’ять процентних пунктів до мінус 17% порівняно з четвертим кварталом 2021 року, що є найбільшим падінням з першого кварталу 2020 року, коли Великобританія вперше ввела карантин на початку пандемії.

Падіння індексу третій квартал поспіль продиктоване інфляцією, що випереджає зростання доходів, що у поєднанні з впливом пандемії та вторгненням росії в Україну призвело до значного погіршення споживчої довіри. Найбільш промовиста цифра – падіння оцінки чистого доходу домогосподарства відразу на 23% (до -49%).

В результаті роздрібна торгівля зіткнулася зі зниженням попиту та конкуренцією з боку дозвілля. Кожен другий (54%) купує менше товарів чи послуг, свідомо намагаючись заощадити гроші. З них третина (35%) вибирає дешевші бренди чи магазини, а чверть (25%) користуються розпродажами чи знижками. У результаті дискаунтери збільшили свою частку ринку у Великій Британії до 30% у першому кварталі 2022 року.

Одночасно ритейлери стикаються з посиленням конкуренції через відродження туризму, громадського харчування, спортивних та музичних заходів. Так, продаж продуктів харчування знизився на 2,8% у першому кварталі 2022 року і це зниження триває майже рік. Почасти цей тренд експерти пояснюють тим, що люди стали менше їсти вдома в міру відкриття офісів та ресторанів.

Важливо відзначити, що покупка продуктів онлайн (частка 24%) знижується другий квартал поспіль, але все ще на 5% вище, ніж у той же період два роки тому, коли почалася пандемія та підштовхнула розвиток e-commerce.

Онлайн-канал постраждав більше

Дані державної статистики показали, що онлайн-продаж у березні 2022-го впав на 6% порівняно з попереднім місяцем, оскільки цей канал особливо сильно постраждав від скорочення покупок, які не пов’язані із життєво необхідними товарами. В результаті частка онлайн-продажів у загальному обсязі роздрібних продажів знизилася у березні (до 26%) з пікового значення у лютому 2021 року (37%). Це ставить перед ритейлерами питання: чи потрібно їм скорочувати деякі з великих інвестицій, зроблених у їхні онлайн-канали під час пандемії коронавірусу, щоб не залишитися з надто великими надмірними потужностями.

За даними Tracker, у середньому 35% споживачів здійснили свою останню покупку в інтернеті у всіх категоріях непродовольчих товарів у першому кварталі 2022 року. Рік тому таких було 40%. Примітно, що купівля квитків на заходи, подорожі чи інші цифрові послуги практично не змінилися. У той же час онлайн-продажі одягу та взуття, косметики та засобів особистої гігієни різко скоротилися в порівнянні з тим же періодом рік тому.

Це може підірвати уявлення про те, що пандемія назавжди змінила звички купівлі у бік онлайн. Тут ритейлеру важливо зрозуміти та визначити, яка поведінка споживачів викликана зняттям обмежень, а яка – проявляється, коли зростають ціни і, відповідно, витрати.

Погляд за океан

Такі тенденції виявляються й у США. За даними компанії з вивчення кон’юнктури NPD Group, 80% споживачів планують скоротити свої витрати на продукти в найближчі три-шість місяців. Хоча загальний виторг від роздрібного продажу товарів до середини травня знизився лише на 1% порівняно з аналогічним періодом минулого року і на 19% вищий до пандемічного рівня в 2019 році, споживачі вже почали купувати менше, ніж рік тому.

Так, за перші три місяці 2022 року споживачі купили у роздробі на 6% менше товарів, ніж у першому кварталі 2021 року. Падіння частоти покупок на 5% ще більше сприяє уповільненню роздрібного продажу.

Ці зміни у купівельній поведінці означають скорочення імпульсивних покупок, які мають вирішальне значення зростання роздрібної торгівлі. Споживачі в США також шукають акційні товари, вибирають дешевші бренди та магазини.

“Споживачі відмовляються від дорогих товарів, таких як електроніка, побутова техніка та одяг”, – говорить Джонатан Сільвер, засновник і президент компанії Affinity Solutions, яка відстежує витрати роздрібних клієнтів. Крім того, у компанії помітили, як люди відклали плани ремонту будинку, відмовившись від будівельних матеріалів та товарів для садівництва.

Тепер важливу роль відіграватиме можлива відмова споживачів від літніх поїздок та витрат, не пов’язаних із щоденним споживанням.