Чт. Мар 28th, 2024

Комерційний директор ЦУМ Чернігів Ольга Муцька ділиться тим, як торговельний центр пережив найжахливіші дні в історії незалежної України, як відновлює роботу, і кого з нових орендарів планує залучити у місто.

ЦУМ Чернігів розташований за адресою проспект Миру, 49 на перетині ключових магістралей. У комплекс входять три поверхи загальною площею 18 328,4 кв. м, а орендо придатна площа становить 15 000 кв. м. Цей торговий об’єкт знайомий корінним мешканцям міста ще з 1975 року під назвою універсаму «Дружба», а з 2005-го — як ТЦ Мегацентр. Кінець 2019 року став новим етапом розвитку ЦУМ Чернігів. Після прийняття рішення про масштабне оновлення об’єкта було розроблено план реконцепції та проведено ребрендинг — знаменитий ТЦ Мегацентр перейменований на ЦУМ Чернігів. В інтерв’ю RAU Ольга Муцька, комерційний директор ЦУМ Чернігів, розповіла, що і як змінилося для мешканців Чернігова з початком відкритого вторгнення російських окупантів до України, і як місто поступово повертається до нормального життя в умовах війни. 

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

У центрі подій: як ЦУМ Чернігів працював під час штурму міста і як відновлює роботу зараз

– Як пережив ЦУМ Чернігів обстріли, коли окупанти були на відстані декількох кілометрів від Чернігова? Які були найбільше виклики та як їх долали?

– Чернігів потрапив під обстріл російських військ у перші дні війни. В ЦУМ Чернігів працювали декілька сегментів ритейлу – продуктовий супермаркет, аптека, поки взагалі не пропало опалення, світло, вода та зв’язок у місті.

Але й тут ЦУМ Чернігів не зупинився. Були проведені заходи щодо цілодобової охорони ТЦ та збереження майна орендаторів. Завдяки зусиллям охоронної фірми не постраждав жоден орендар. Організовано постійне перебування робітників технічного персоналу та клінінгу, які відповідали за збереження інженерних систем та обладнання і прибирання у ТЦ.

На подвір’ї ресторану щодня готували для військових, поліції та ТрО на вогнищі, бо електрики в закладі не було. Персонал ресторану жив на території ТЦ. Бо хтось жив на околиці міста, і не встигав повернутися додому до комендантського часу, а у когось російські снаряди зруйнували його дім. А загалом в підвальних приміщеннях будівлі на постійному проживанні було понад 20 осіб.

– Чи зазнав ТРЦ пошкодження? Наскільки сильно пошкоджена інфраструктура міста та як це відбилося на вашому ТРЦ?

– 17 березня ТЦ був у зоні обстрілу касетними боєприпасами, отримав пошкодження. У центральній частині (з боку проспекту Миру) осколками пробито скло в ресторанному комплексі MAFIA, CASTA, незначні пошкодження фасаду, вибуховою хвилею пошкоджено LED-телевізор

Вхід з боку автопарковки (вул. П’ятницька) – розбиті вітрини та значно пошкоджено фасад будівлі, пошкоджено МАФ паркувальників. На той момент біля ТЦ знаходилось декілька перехожих, загинуло двоє та поранено одного. Дах будівлі: пошкодження покриття покрівлі у двох місцях, пошкодження ліній інтернет та відеокомунікацій; В інших місцях – пробиті касетами покриття стін ТЦ, розбито вікно.

– Коли і як ви відновили роботу: хто з орендарів і коли відкривався?

– Відновили роботу 20 квітня з графіком роботи з 10 до 16. Почали працювати такі магазини: зоотовари, східні солодощі, квіти, косметика та парфумерія, аксесуари, техніка та мобільні телефони, кав’ярні, канцтовари, книгарня, товари для дому, одяг та взуття

Продуктовий супермаркет відновив роботу з 28 квітня.

– Яка зараз ситуація зі споживчим попитом: що купують відвідувачі ЦУМ Чернігів?

– Перш за все – це продуктові набори, із техніки – бойлери, електросамокати, ювелірні вироби. А взагалі життя продовжується, тому хтось йде за новою  сукнею та парфумами, а хтось купує меблі

– Які зараз показники відвідуваності, наскільки впав трафік, які тенденції спостерігаються?

– Спочатку відкриття трафік знизився 20% від трафіку довоєнного часу. Але ситуація з кожним днем змінюється, бо люди повертаються до Чернігова, громадський транспорт відновив роботу 19 травня, відновлюють роботу інші магазини.

– Що у вас в планах для залучення чернігівчан до ТРЦ?

– Проведення дитячих вихідних у ТЦ, велика розмальовка «це моє місто», соціальні проєкти, такі як збір коштів на відбудову Чернігова, фотовиставка «героїв Чернігова» – хто попри все не «зламався» та продовжував допомагати.

– Наскільки впали обороти орендарів?

– На наш подив, у більшості орендарів обороти впали всього на декілька відсотків, в орендарів техніки обороти взагалі не впали.

– Чи всі орендарі відновили роботу, або деякі вирішили закрити свій бізнес?

– Так, є орендарі, які ще не відновили роботу. Орендар з банківської сфери. Один магазин  з причин переформатування магазину, бо працювали з товарами з білорусії.

Закрилися декілька магазинів з одягом. Один з причин переїзду до іншої країни, а інший  – загинули власники.

– Яка зараз вакантність у ТРЦ, і кого намагаєтеся залучити для заповнення вільних площ?

– Наразі вакантність на рівні 9,43%. Хотіли б залучити орендарів зі сфери одягу та взуття, шкіргалантереї, аксесуарів, посуду, декору та подарунків, побутової техніки.