Чт. Кві 25th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Кабінет міністрів виділив Міністерству економіки 16 млрд грн із резервного фонду держбюджету на нову бюджетну програму «Надання грантів на створення бізнесу», пише The page.

Програма передбачатиме гранти та мікрогранти у формі державної безповоротної допомоги.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

«Сьогодні ми затвердили три програми грантового фінансування і ще три програми буде схвалено найближчим часом», – сказав 21 червня прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Важливим акцентом усіх цих програм є створення нових робочих місць.

Передбачено можливість формування в онлайн заяви на отримання гранту. “Тому ми об’єднали всі ці програми під загальною назвою “еРобота”, – додав прем’єр.

Кабмін планує видавати 20 тис. таких грантів на рік на створення нових бізнесів, річний бюджет програми – 5 млрд грн.

Грант може отримати будь-який українець, який не працює на інших підприємствах та не веде іншого бізнесу.

Подати заявку на отримання гранту можна буде у «Діі» або у відділенні Ощадбанку, додавши до неї бізнес-план.

Протягом 10 робочих днів експерти Ощадбанку та Державного центру зайнятості виконають оцінку заявки, і якщо вона відповідатиме критеріям програми, грантові кошти будуть перераховані на рахунок заявника, запевнив прем’єр.

Держава надаватиме грант не готівкою, а на окремий банківський рахунок. З нього можна буде придбати обладнання, сировину, матеріали, інструменти, частково сплатити за оренду.

«Додатково нові підприємці можуть отримати дешевий кредит за програмою «5-7-9%» розміром до 2,5 млн грн. Це кошти на будівництво або реконструкцію приміщень, придбання додаткового обладнання, фінансування оборотного капіталу», — повідомив прем’єр-міністр.

За даними Мінекономіки, наразі затверджено три програми мікрогрантів.

Перша програма передбачає допомогу до 150-250 тис. грн для кожного українця, який хоче завести першу власну справу або розвинути вже існуюче підприємство: до 150 тис. грн при створенні одного робочого місця, до 250 тис. грн – двох місць.

Уповноваженим банком програми є державний Ощадбанк, заявки на отримання грантів можна подавати через «Дію» або у будь-якому відділенні банку.

Друга програма спрямована на створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства: держава співфінансує закладку саду спільно з підприємцем (загалом плануємо підтримати створення 10 тис. га садів). Держава надає грант розміром 70% від вартості проєкту (без ПДВ).

Держава надаватиме від 300 до 400 тисяч грн на 1 гектар садів.

Очікувана кількість грантів залежить не від кількості підприємств, як від площі насаджень. Наразі уряд говоримо про гранти для висадки у 10 тисяч гектарів нових садів. Загальний бюджет програми – 4 млрд грн. Одержувачі грантів повинні мати власну землю, або землю в користуванні щонайменше на 25 років. Проєкт саду може бути від 1 до 25 га.

Третя програма – гранти на створення чи розвиток тепличного господарства. У її рамках кожен інвестор може побудувати легкий тепличний модуль розміром близько 2 га для ведення овочівництва.

Розмір гранту – від 5 до 7 млн грн. Очікувана кількість грантів – 3 тисячі на рік. Загальний бюджет програми – 7 млрд грн. Учасниками програми можуть бути як приватні підприємці, так і аграрні компанії та фермерські господарства, які мають у власності або оренді землю строком не менше 25 років.

Ключова вимога — працевлаштування робітників та сплата податків.

«Один заявник може побудувати один тепличний модуль. Для перших 1000 заявників держава надає грант розміром 70% вартості проєкту (без ПДВ), але не більше 7 млн грн, 30% – за рахунок коштів отримувача. Усі наступні заявники одержують грант на 50 % вартості проєкту (без ПДВ), але не більше ніж 5 млн грн», – повідомило Мінекономіки.

«В умовах війни перехід до економічної моделі, коли великий внесок у ВВП роблять мікро, малі та середні підприємства дуже важливий. Тому новою національною ідеєю для українців має стати підприємництво. Функціонування економіки за таким принципом стимулюватиме створення міцного середнього класу і дасть поштовх до появи нових робочих місць у воєнний час», – вважає міністр економіки Юлія Свириденко.

Найближчим часом уряд обіцяє затвердити програми безповоротної грантової підтримки у сфері переробки та IT-сфері.