Чт. Мар 28th, 2024

У травні споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 18% із 16,4% у квітні, 13,7% – за підсумками березня, 10,7% – за підсумками лютого та 10% – за підсумками січня. Такі дані наводить Держстат, пише The page.

За травень (у місячному вимірі) ціни зросли на 2,7%, тоді як у квітні зростання було 3,1%, у березні – 4,5%, у лютому – 1,6% і в січні – 1,3%.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

image.jpg

З початку цього року інфляція становить 13,9%.

Нагадаємо: Держстат оцінює інфляцію на підставі аналізу цін товарів і послуг, перелік яких визначено урядом як споживчий кошик.

Нинішнє прискорення інфляції зумовлено як загальносвітовими тенденціями, зокрема високими цінами на енергоресурси, так і внутрішніми чинниками, пов’язаними насамперед із війною, вважають у Нацбанку. Це:

  • порушення ланцюжків постачання;
  • знищення активів підприємств;
  • зростання виробничих витрат;
  • підвищений попит населення на окремі товари на тлі недостатньої пропозиції.

Як дорожчають окремі категорії товарів

Подорожчання оброблених продовольчих товарів прискорилося до 20,1% у річному вимірі. Вищими темпами зростали ціни на молочні та рибні продукти, а також безалкогольні напої. Водночас уповільнювалося подорожчання олії, зокрема через обмежені можливості експорту. Повільніше зростали ціни на м’ясні продукти внаслідок скорочення ринків збуту та здешевлення сировини.

Темпи зростання цін на непродовольчі товари збільшилися до 7,3%. Насамперед дорожчали товари для дому (посуд, меблі та побутова техніка), електроніка, автомобілі й товари для особистого догляду. Це може пояснюватися обмеженою пропозицією цих товарів з огляду на складнощі з їхнім постачанням і фізичне знищення складів, а також збільшення попиту на них на тлі повернення громадян до місць свого проживання та необхідності відновлення будинків.

Зростання цін на фармацевтичні товари тимчасово зупинилося завдяки частковому налагодженню постачання.

Динаміка цін у порівнянні з попереднім місяцем, %

dinamika-tsen.jpg

Оренда житла та проживання в готелях дорожчали на тлі збереження високого попиту в безпечних західних регіонах. Підвищилася вартість послуг із ремонту житла через часткове відновлення житлового будівництва та необхідність відновлювати житло на звільнених територіях, а також унаслідок збереження дефіциту деяких матеріалів.

Під впливом відновлення попиту дорожчали послуги салонів краси, кінотеатрів, спортивних закладів і закладів громадського харчування. Вартість послуг таксі зросла через подорожчання палива та його дефіцит.

Подорожчання овочів, зокрема, огірків, помідорів, кабачків і баклажанів, пов’язане з окупацією південних регіонів України, порушенням ланцюжків постачання та подорожчанням енергоносіїв. Зростання цін на інші овочі та фрукти сповільнилося, але їхня вартість залишалася вищою, ніж торік, через нижчі обсяги надходжень ранньої продукції.

Значно подорожчали крупи, зокрема гречка та рис, унаслідок вичерпання запасів і скорочення постачання. Прискорилося зростання вартості солі — насамперед через руйнування основного видобувного підприємства та обмежене імпортне постачання.

Водночас ціни на яйця знижувалися завдяки значній пропозиції на внутрішньому ринку. Через надлишок агросировини дешевшали корми, що уповільнювало подорожчання м’яса. Нижчими темпами дорожчало й молоко.

Темпи зростання цін на пальне стрімко збільшилися до 57,5%. Це пояснюється насамперед високими цінами на нафту, дефіцитом пального та зростанням витрат на логістику.

Що буде з інфляцією далі

Динаміка споживчої інфляції в травні говорить про подальше посилення цінового тиску, вважають у НБУ. Інфляційні ризики залишаються значними в умовах продовження війни та цілеспрямованого знищення Росією українських продовольчих складів, торговельних закладів, блокування портів і транспортної інфраструктури.

З огляду на це Національний банк із 3 червня підвищив облікову ставку з 10% до 25% річних. Вважається, що це дасть змогу регулятору підтримувати курсову стабільність, яка з-поміж іншого стримуватиме зростання цін на товари, що імпортуються, і сприятиме уповільненню інфляції.

Зростання ставки також може призвести до зростання прибутковості депозитів і державних облігацій (ОВДП), тому люди охочіше віднесуть гроші до банку або придбають ОВДП, ніж витратять їх на купівлю товарів не першої необхідності. Зниження попиту на товари також позитивно вплине на інфляцію.

Прогнозуючи рівень інфляції, перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова сказала: «Ми, як Національний банк, говоримо про наше оцінкове бачення того, якою буде інфляція. Цього року вона може перевищити 20%».

Інфляція в більшості країн зараз перевищує цільовий рівень

287739184-397779085723074-9205524786229744252-n.jpg

Джерело: МВФ, Світовий банк