Чт. Мар 28th, 2024

Загальні втрати української економіки внаслідок війни на кінець квітня 2022 року сягають приблизно $600 млрд, свідчить дослідження Київської школи економіки. Значну частину втрат становлять недоотримані інвестиції.

Утім, багато бізнесів, які продовжують працювати в Україні, не припиняють інвестувати, хоча фокус і змістився на надання допомоги нашій країні. The page опитало декілька компаній із різних сфер щодо їхніх поточних вкладень і планів на 2022 рік.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Інвестиції «Альфа-Банку Україна» під час війни

Під час повномасштабної війни «Альфа-Банк Україна» зосередився на кредитуванні бізнесу. Насамперед йдеться про забезпечення критичного імпорту індустрій, що задовольняють запити населення щодо товарів першої потреби, а саме: фармацевтику, ритейл, харчові продукти, імпортерів паливно-мастильних матеріалів тощо. Також банк кредитує сільське господарство та первинне перероблення його продуктів (тваринництво, молочні продукти, олія тощо), щоб аграрії мали кошти для посівної, перероблення продукції та іншого.

«Якщо говорити про післявоєнну відбудову, то додатково до названих вище сфер пріоритетними для інвестицій стануть інфраструктурні проєкти та локальне виробництво», — зазначили в «Альфа-Банку».

Інвестиції TECHIIA в Україні у 2022 році

Холдинг TECHIIA планує інвестувати в будівництво нерухомості, розповіла Chief Public Engagement Officer TECHIIA Маріанна Коніна. Найближчим часом холдинг запустить нову компанію, що займатиметься девелопментом. TECHIIA також інвестуватиме в розвиток нових будівельних технологій.

«TECHIIA — це міжнародний холдинг із глибокою диверсифікацією бізнесів і ринків присутності. Тому ми й надалі розвиватимемо наші бізнеси на різних континентах: продуктові IT-компанії, виробництво преміального мерчу, фінансовий консалтинг, девелопмент, каршеринг, сервіси на основі даних із безпілотників тощо. Паралельно перевіряємо гіпотези кількох інноваційних стартапів», — говорить Коніна й додає, що війна має викликати інтерес інвесторів до відновлюваної енергетики, кібербезпеки та агротехнологій.

Як інвестує TA Ventures у 2022 році

За словами інвестиційної директорки венчурної компанії TA Ventures Елі Чеченєвої, фонд і далі інвестує в стартапи на початкових стадіях, а також зосереджується на допомозі портфельним компаніям.

TA Ventures вкладається у фінансові технології, цифрове здоров’я, мобільність і логістику, корпоративне програмне забезпечення, Web 3.0. Фокус змістився з бізнес-моделей B2C на B2B, які є прогнозованішими в умовах макроекономічної нестабільності.

«Після закінчення активної фази війни найгарячішими вважаємо такі вертикалі: будівельні технології, логістику, агротехнології, освіту, цифрове здоров’я, фінансові технології, кібербезпеку та військові технології», — додає Чеченєва.

Інвестиції «Київстару» під час війни

Українська телекомунікаційна компанія «Київстар» від початку повномасштабної війни зосередила свої зусилля на будівництві нових об’єктів зв’язку та захисті телеком-мережі, інвестувавши в це в першому кварталі 2022 року 659 млн грн.

«Попри труднощі воєнного часу «Київстар» реалізовуватиме свої плани з будівництва нових телеком-об’єктів у 2022 році. Це будівництво нових базових станцій, збільшення ємності мережі, підключення до безплатного інтернету модульних містечок для переселенців тощо. Тож інвестиційний процес триватиме», — зазначили в компанії.

У що планує вкладати Group DF

За словами директора з корпоративних комунікацій Group DF Олега Арестархова, війна дуже вплинула на пріоритети інвестування групи. Натепер головним завданням стало відновлення частково зруйнованих активів («Сєвєродонецький «Азот», миколаївський порт «Ніка-Тера»). «Зрозуміло, що ми й далі інвестуватимемо в азотну хімію, адже забезпечення продовольчої незалежності України — це пріоритет. Йдеться про термінове відновлення цілих галузей і тисяч робочих місць. Сема хімія, певен, стане драйвером відновлення української економіки», — говорить він.

Group DF також і далі інвестуватиме в проєкти, що посилюють її профільні активи в хімії, логістиці, газовій інфраструктурі, титановій і портовій галузях, а також в агропроєкти.

«Група шукатиме синергію — проєкти, коли нові бізнеси вбудовуються в наявні. Їх поєднує те, що під час запуску ми орієнтувалися на запити клієнтів. Гадаю, цей принцип реалізації інвестпроєктів залишатиметься незмінним», — заявив Арестархов. Він додав, що група сфокусована на наданні допомоги державі, відтак оборотний капітал знизився й деякі інвестпроєкти Group DF почне трохи згодом.

Інвестиції Roosh Ventures під час війни

Натомість український венчурний фонд Roosh Ventures заявляє, що повномасштабна війна суттєво не вплинула на ресурс, у який інвестує фонд. Він і далі вкладає відповідно до стратегії, яку мав до війни, а саме в технологічні компанії Європи та США на стадіях Seed-Series C. Компанія розглядає всі технологічні сектори, але з легким фокусом на fintech, gaming, AI. Зокрема, нещодавно Roosh Ventures узяв участь у раунді фінансування серії C американського фінтех-стартапу TheGuarantors, в результаті якого останньому вдалося залучили $50 млн.

Roosh Ventures почав активно розглядати й інвестиції в українські бізнеси. «Це стане важливою й необхідною підтримкою для українських технологічних проєктів, які опинилися в скрутному становищі внаслідок війни», — додають у компанії.

Вкладення Mastercard в Україні у 2022 році

Mastercard в Україні зосередилася на інвестиціях у проєкти, які допомагатимуть українцям. За словами генеральної директорки Mastercard в Україні та Молдові Інги Андреєвої, компанія й далі інвестує в інноваційні технології та досвід для розвитку цифрової економіки й подальшого зростання країни.

За час повномасштабної війни Mastercard інвестувала в збільшення кількості торговельних мереж із доступною послугою «Готівка на касі» (з 13 до 45), а ліміти на зняття готівки збільшилися у 12 разів. Ще одна програма, у яку компанія й далі активно інвестує для допомоги українцям — Digital First, завдяки якій можна випускати картку через мобільний застосунок у цифровому вигляді. Також Mastercard у партнерстві з PayPal та іншими організаціями спрощує P2P-перекази, підтримує малий та середній бізнес, стартапи та МСБ, наприклад, скасувавши на два місяці міжбанківську комісію за безготівкові розрахунки в Україні. Ба більше, Mastercard і Мінцифри в травні відкрили у Варшаві центр «Дія.Бізнес», де українці можуть отримати всю необхідну інформацію та професійні консультації для старту чи підтримки їхнього бізнесу.

Вкладення Glovo в Україні

За словами регіонального генерального менеджера Glovo в Східній Європі та Центральній Азії Дмитра Расновського, продовження роботи сервісу означає продовження інвестицій Glovo в український ринок доставки.

Інвестуючи в благодійні проєкти (наприклад, бабл «Допоможи Україні!» у застосунку, який планують розвивати й після війни), компанія повертається й до базових речей: активує нові ресторани в містах присутності, підключає кур’єрів, інвестує в безпеку своїх співробітників.

Glovo й надалі розвиватиме власні інноваційні проєкти: доставку останньої милі b2b, розвиток вертикалі Q-Commerce і дарксторів, а також Cook Room (хмарних кухонь).

«Glovo й далі реалізує свою стратегію розвитку в Україні — змінився лише контекст і горизонти для її досягнення», – Дмитро Расновський (генеральний менеджер Glovo в Східній Європі та Центральній Азії)