Чт. Мар 28th, 2024

Два нових заклади шеф-кухора Євгена Клопотенко, розширення Чорноморки, японські традиції при інноваційному хабі у Львові, гриль-бар з пекарнею на Обухівському шосе у Києві та інші нові цікаві заклади, які ризикнули почати працювати під час війни.

За даними дослідження Poster, виручка малих і середніх закладів громадського харчування на заході України та в деяких центральних областях вже сягнула довоєнних показників. Найкращі показники виручки у закладів Закарпатської області: за тиждень 16-22 травня їх виручка у середньому досягла 152%, як порівняти з тижнем до війни 14-20 лютого. У Волинській та Чернівецькій областях виручка становить 124% та 119% від довоєнної. Не дивно, що мережі ресторанів активно відновлюють роботу в більшості регіонів країни. Проте запускати нові заклади через зрозумілі причини поки ризикують далеко не всі. RAU дізналася, де саме культура харчування та пиття пересилює небезпеку війни та що це за нові заклади харчування.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Sakae Ramen Bar

10 червня у Львові відкрили новий японський ресторан з традиційним раменом – Sakae Ramen Bar. Заклад знаходиться на вул. Кульпарківська 200 А в Futura Hub. Сучасний формат класичної раменної поєднали із традиційними стравами японської кухні. У закладі два поверхи, на яких є можливість створити рамен за власним рецептом, обравши інгредієнти до смаку, а також скуштувати гьодза, локшину, рис, японські сендвічі, боули, десерти на основі чаю матча, моті, японське крафтове пиво та інше. Працює рамен-бар із 10.00 до 22.00 години. Є можливість замовлення із собою та опція доставки через Glovo та інші сервіси.

«Sakae – японське жіноче ім’я, яке означає «процвітання». Наша мадам Sakae – господиня закладу і його ключова фігура. Вона гейша. Справжніх гейш у нас в Sakae Ramen Bar немає, але ми намагаємось створити відповідний настрій та атмосферу за допомогою нашої чудової гостинної команди», – розповіла  засновниця рамен-бару Олена Якубовська.

Адреса: Львів, вул. Кульпарківська 200 А.

Sakae Ramen Bar

Інші

Український шеф-кухар Євген Клопотенко разом з Інною Поперешнюк запустили весною нову мережу бістро “Інші”. Перший з них знаходиться у центрі Львова, другий – в Івано-Франківську. Якщо у львівському закладі пропонуються повсякденні страви українського фаст-фуду, то в другому меню поєдналося з рецептами світової вуличної їжі. Так, у закладі є суп Том Ям, пампушкобургери, крильця з гострим соусом Верещака, паляниці, локшина з яловичиною та інше.

У планах ресторатора продавати франшизу нової мережі. “Так ми розповсюдимо українські смаки та сенси, але зайдемо через їжу, яку люди з різних країн вже звикли сприймати як фаст-фуд”, — заявив шеф-кухар.

Адреса: Львів, Соборна площа; Івано-Франківськ, вул. Чорновола, парк ім. Т. Шевченка.

інші

Vano Ivano

17 червня Київ поповнився новим рестораном грузинської кухні. В новому закладі Vano Ivano на гостей чекають великі зали, оформлені масивними люстрами та великою кількістю деревини. В меню пропонують традиційні грузинські страви, більш адаптовані до європейського формату, багато закусок до вина, стартери, страви на мангалі, хінкалі, хачапурі та інше.

Адреса: Київ, вул. Лятошинського, 18б.

VANO IVANO

Franco

В кінці травня в столиці розпочав роботу гриль-бар з пекарнею Franco. Як розповідає Posteat, заклад знаходиться на вул. Обухівське шосе, 43 В. Меню Franco складається з сендвічів, супів, салатів, гарячих страв, печива, тортів та морозива. Також тут готують декілька видів хліба та випічку у власній пекарні. У барній карті пропонують коктейлі, шампанське, червоне, рожеве та біле вино. Є великий вибір безалкогольних напоїв. Заклад працює щодня з 09:00 до 20:00.

“Друзі, більше року ми готувались, будували команду, пропрацьовували меню та інтер’єр аби відкрити двері до нового ресторану. Відкриття Franco у мальовничому місці по Обухівському шосе було заплановано на кінець лютого, та через війну, що прийшла на нашу землю, нам довелося починати все з початку. І ми це зробили! Бо хочемо радувати вас, смачно годувати, допомагати і не здаватись”, – йдеться у повідомленні закладу.

Адреса: Київ, Обухівське шосе, 43 В.

Franco

Чорноморка

Мережа гастролавок Чорноморка з початку червня запустила одразу два абсолютно нові заклади.  Перший почав роботу 3 червня у м. Кам’янець-Подільський на вул. Князів Коріатовичів, 11, другий – 17 червня в Чернівцях на вул. Тараса Шевченко, 23. Заклади працюють у форматі магазину й ресторану, де можна купити в сирому вигляді власний улов закладу з Чорного моря, а також імпортні морепродукти.

Компанія Чорноморка заснована у 2013 році в Києві, поставляє рибу й морепродукти в ресторани та великі маркети Києва, а також в інші міста України. У 2019 році відкрили монопродуктовий формат Анчоусна.

Адреса: Кам’янець-Подільський, вул. Князів Коріатовичів, 11; Чернівці, вул. тараса Шевченко, 23.

Чорноморка

Haim Telavivian Food & Mood

Haim Telavivian Food & Mood створила команда Sowa Cafe та Atelier19. Як пише The Village, новий заклад із кухнею сучасного Тель-Авіва почав роботу в центрі Львова на місці ресторану Delizia. «У перекладі з івриту haim означає життя. Добрі друзі забігають сюди на фалафель та обмінятися новинами. А за келихом ігристого зароджуються нові знайомства», – коментують у закладі.

Кухню розробляв ізраїльський шеф-кухар Олексій Краковський, який має досвід співпраці з Mimosa Family та «Ресторанами Гусовських». Серед фірмових страв – хумуси (класичний, з фалафелем, буряковий, зелений з авокадо та креветками), фалафель, хала-бургер з подвійною котлетою. У барі закладу – натуральні вина. Згодом обіцяють додати авторську коктейльну карту.

Фrankly

Нова кав’ярня на Золотих воротах є втіленням сучасного Києва: творчого, сміливого та трохи скаженого. «Чому така назва? А як ще можна було назвати кафе на перетині вулиць Франка та Липинського? Ці двоє навіть не підозрювали, як круто колись їхні прізвища поєднаються в одне слово. Також у перекладі з англійської «farnkly» означає «щиро, відверто» і це максимально про нас», — розповідають у закладі.

Меню Фrankly – сніданки цілий день, власна випічка, кава та авторські коктейлі. Головна фуд-фішка закладу – хот-дог у булочки з листкового тесту. В основі ідеї – любов власників до французьких круасанів та київської Перепічки. На одній зі стін кав’ярні – мозаїка від анонімного київського колективу Pomme de boue. Іншу стіну прикрашає ковер ручної роботи від майстерні ЗV’YAZANI із зображенням фірмового патерну Фrankly. Майже всі меблі в кафе вінтажні.

Адреса: Київ, вул. Івана Франка, 9.

Фrankly

Кііт

На початку квітня переселенці з Ірпеня та Бородянки відкрили у Львові “віконце” з кавою та пирогами. Завдяки соцмережам точка, в якій готують каву, галети та пироги, миттєво стала популярною. «Коли ми сюди приїхали, то шукали роботу, але нічого не могли знайти. Мали при собі деякі гроші. Могли жити у Львові кілька місяців, нічого не роблячи або щось собі придумати. Вдома ми втратили все, що могли. Чому б не ризикнути – вирішили почати свою справу», – розповідає Іван.

Заклад «Кііт» отримав назву на честь кота одного з власників, якого також привезти до Львова. Підприємці орендували віконце на вулиці Руській.

Адреса: Львів, вул. Руська, 3.