Пт. Мар 29th, 2024

На найбільшому ринку країни Барабашово (Харків), який постраждав від російських обстрілів і спричинених ними пожеж, торгівлю відновили більше 30% підприємців. Проте підприємці можуть виходити на ринок не кожного дня, пише RAU.

Як повідомив агентству Укрінформ речник Барабашово Сергій Зайцев, за період війни трохи більше 30% підприємців відновили свою роботу. Це ті люди, які за останній місяць неодноразово відкривали свої торгові об’єкти. “За спостереженнями, підприємець, який двічі відкрив магазин, уже й далі продовжує роботу”, – зазначив він.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Проте з огляду на поточну ситуацію в місті, обстріли та особисті обставини підприємці можуть виходити на ринок не кожного дня. Хтось працює через день, хтось – двічі на тиждень.

По ринку Барабашово ворог гатив неодноразово. Найпотужніший обстріл стався 17 березня, після чого в шести осередках спалахнули масштабні пожежі. За оцінками ДСНС, горіння відбувалося на площі 7 га. «Якщо брати від загальної площі, то постраждало близько 15% ринку.

Якщо брати по торгових об’єктах, то постраждало 25-30%. Точну цифру ми й досі не можемо назвати, бо є магазини, що знаходяться впритул до вигорілих, але візуально начебто цілі, і частину з них ще не відкривали. Там знаходиться товар. Тож остаточні масштаби ми зрозуміємо, коли підприємці власноруч відкриють ці об’єкти», – зазначив Зайцев.

Він наголосив, що потужності ринку дозволяють надати підприємцям, об’єкти яких постраждали чи повністю знищені, інші магазини в оренду. Для цього відкривають резервні площі, переобладнують деякі складські приміщення. Також для підприємців роблять знижки в орендній платі.

«Ми розглядаємо окремо ситуацію кожного. Коли в підприємця 50 магазинів – а в нас є й такі, і в них постраждали лише три об’єкти, а інші відкрилися й працюють, то просити знижку на всі – це нонсенс. А коли в людини один магазин, який був єдиним джерелом доходу, то, зрозуміло, що ставлення до таких орендарів максимально лояльне», – говорить Зайцев.

Речник ринку зазначає, що кількість покупців на ринку поступово збільшується. На Барабашово очікують, що за наступний місяць роботи підприємці зможуть вийти на беззбиткову торгівлю за валовими продажами.

Барабашово – це найбільший промислово-речовий ринок України, що має площу більше 75 га, є найбільшим у Східній Європі. Станом на 20 червня, за даними міськради, у Харкові працюють 35 із 53 ринків. Також відкрилося 210 супермаркетів (майже 68% від їх загальної кількості), мережі невеликих магазинів з реалізації продовольчих товарів зокрема Посад (70 об’єктів), Салтівський м’ясокомбінат (64 об’єкти), Кулиничі (130 об’єктів).

Як повідомлялося, Державна екологічна інспекція України підрахувала, що збитки довкіллю через пожежі на Барабашово, спричинені ворожими обстрілами, становлять майже 2 млрд грн. Під час горіння відбулося забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та засмічення відходами пластику, металу, скла, тканини та деревини земельної ділянки загальною площею 32 388 кв. м.