Пт. Мар 29th, 2024

У травні всі українські сайти новин втратили в охопленні. Українці перестали уважно стежити за новинами та соцмережами, переключившись на онлайн-покупки та навчання. Про це свідчать дані Kantar CMeter, пише Mc.today.

За словами Ірини Ворон, керівниці проєкту Kantar CMeter, результати дослідження свідчать, що українці поступово адаптуються до життя в умовах війни та повертаються до своєї звичної активності в інтернеті.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Українці стали частіше купувати онлайн та менше стежити за новинами: ТОП 25 сайтів за травень

Всі популярні ресурси новин, соцмережі та месенджери змістилися нижче в рейтингу, поступившись сайтам найбільших інтернет-магазинів. У травні середня частота заходів на сайти новин впала наполовину в порівнянні з початком російського повномасштабного вторгнення.

За даними Kantar, раніше середньостатистичний користувач приділяв Telegram 5 хвилин на день. З лютого цей показник зріс до 40 хвилин на день, але поступово залученість падає.

«Після аномального стрибка у березні, коли українці не розуміли, що відбудеться в наступні кілька годин, зараз інтерес до новин скоротився. Дещо стабілізувалося використання Telegram, який також сприймається населенням як джерело отримання новин. Наразі українці повільно повертаються до звичної активності в інтернеті — онлайн-шопінгу, перевірки погоди, дистанційного навчання та пошуку роботи», — зазначила Ірина Ворон.

Сайти Rozetka.com.ua, Olx.ua, Prom.ua та Epicentrk.ua покращили показники охоплення, піднявшись майже на третину у порівнянні з квітнем. А лідер Rozetka.com.ua знову увійшла до топу 5 найпопулярніших сайтів України. Також у топ входять Google, YouTube, Wikipedia та Facebook, але навіть вони втратили в охопленні.

Найбільше падіння спостерігається у сайтів новин: Tsn.ua спустилося на 11-е місце, Pravda.com.ua на 16-е місце, Unian.net на 18-е місце, News.obozrevatel.com на 20-е місце, а Ukrinform .ua взагалі ризикує залишити топ – 25 місце.

Відновлення онлайн-навчання у школах та університетах повернуло в топ одразу три навчальні ресурси. Naurok.com.ua потрапив на 13-е місце, Znanija.com – на 17-те та Vseosvita.ua на 21-те.

Активізувався пошук роботи. Українці стали частіше заходити на Work.ua, дозволивши посісти йому 24 місце у рейтингу.

Зненацька добре пройшов місяць для сайту «Укрпошти». Через ажіотаж з приводу марок охоплення аудиторії зросло вдвічі. Хоча цього мало, щоб потрапити в топ, але він зміг за місяць піднятися зі 109 місця на 35-те.