Ср. Кві 24th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Виробник крабових паличок VICI, який займає понад 30% українського ринку сурімі, продовжує працювати на російському ринку і не планує зупиняти свої потужності у рф. 

Про це йдеться у статті на сайті Delo.ua. 

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Вісвалдас Матійошайтіс,
мер міста Каунас і власник компанії Viciunai Group (бренд Vici)

Власник “Вічунай груп” – мер литовського міста Каунас Вісвалдас Матіошайтіс. У 2002 році він відкрив завод у місті Совєтськ Калінінградської області росії. Попри високу конкурентність та корумпованість російського рибного ринку, литовська компанія швидко стала одним з лідерів та у 2016 році опинилася у п’ятірці найбільших виробників готових морепродуктів, а до 2020 року стала головним імпортером риби та морепродуктів у росії. 

Як зазначає автор, одним із чинників стрімкого успіху компанії стало її входження до елітарного галузевого лобістського об’єднання “Рибна Рада росії”. Її куратор – заступник голови комітету Держдуми із закордонних справ Олексій Чепа – полковник ФСБ, людина, близька до пітерських силовиків, торгівець зброєю, власник телеканалу «Русский мир». 

«Вічунай груп була однією з компаній, які заснували Раду наприкінці 2011 року. А вже у наступному, 2012 році, до Ради увійшла компанія “Руське море” Генадія Тимченка, близького друга путіна і одного з найбагатших людей росії. Зрозуміло, що після входження такої фігури “Рибна Рада” була приречена на величезний вплив», – йдеться у публікації. 

У 2017 році “Вічунай груп” через дочірню фірму “Балтко” стала постачальником до пулу компаній так званого «кремлівського буфету», які входять до складу Управління справами президента росії і забезпечують харчування російську верхівку. 

Чимало питань щодо діяльності “Вічунай груп” і в Україні. Зокрема, після початку війни з росією у 2014 році Україна заборонила імпорт продукції із заводу крабових паличок у Совєтську. Проте “Вічунай груп” почала поставляти палички із маркуванням “Зроблено в Європі”, запевняючи, що до України йде продукція з литовських заводів. При цьому ввезенням продукції займалися ті ж транспортні компанії, що возили продукцію з росії, а обсяги виробництва  російського заводу не впали, а навпаки – зросли. 

Після початку війни 2022 року компанія не покинула російський ринок, попри заклики громадян Литви. А президент країни Ґітанас Науседа заявив, що у нього «не вміщається в голові», як Вісвалдас Матіошайтіс може продовжувати вести бізнес в росії. 

Проте виробник крабових паличок не поспішав покидати російський ринок. Відреагувавши на війну в Україні лише через три тижні після її початку, у компанії заявили, що підуть з російського ринку, але лише за “3-4 місяці”. А російський завод працює «на сировині, яка начебто була куплена до війни в Україні». 

Автор зауважує, що з боку України теж немає жодних санкцій з боку України, хоча компанія офіційно оголосила, що буде працювати у росії під час війни щонайменше півроку. І неофіційно, але як неодноразово зафіксовано українськими і литовськими журналістами, продовжує поставляти продукцію до окупованого Криму та Донбасу. 

“Вічунай груп” – один з найбільших у Європі  виробників крабових паличок та інших продуктів із сурімі та риби. Група має ще 9 заводів, крім російського, один з яких в Іспанії, інші у Прибалтиці. У групі працює 9000 працівників. Власник Вічунай Вісвалдас Матіошайтіс – найбагатший мер країни і один найзаможніших її громадян, статок якого сягає 120 мільйонів євро.