Чт. Кві 25th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Українські виробники товарів для тварин об’єдналися в Pet Alliance з метою збільшити експорт продукції, повідомив CEO Animal ID Corporation та один із ініціаторів Pet Alliance Василь Дуб агентству “Інтерфакс-Україна”.

“В умовах війни особливо важливим є не лише утримання, а й посилення економічної спроможності нашої країни в усіх галузях. Зокрема, в сегменті товарів для тварин є низка українських брендів, які успішно діють на міжнародних ринках. Ми об’єднуємо зусилля найактивніших гравців ринку України для того, щоб допомогти підприємствам розширювати торгівлю на міжнародному рівні”, – сказав Дуб.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

На сьогодні до Pet Alliance увійшли вісім компаній: Kormotech (Optimeal, CLUB 4 PAWS), COLLAR Company, Animal ID, Harley&Cho, Bark&Go, Mr. Snoopy, VETonline.pro, SPOKK. Збір анкет для прийому до об’єднання триває (https://ukrpetalliance.com/members-en/).

Експерт також повідомив, що галузь товарів для тварин сьогодні активно зростає у всьому світі. Згідно з дослідженням Американської асоціації товарів для домашніх тварин (APPA), за 2021 рік рівень продажів сягнув $261 млрд – це максимум за весь час розвитку сегмента. Лише в США обсяг ринку становив $123,6 млрд, близько 40% продажів – корм для тварин.

В Україні цей сегмент також активно розвивався останніми роками. Але, як і інші сфери економіки, галузь під час війни зазнає значних випробувань, тому саме розширення експорту може стати вектором розвитку.

Наприклад, Animal ID почали працювати на ринку США наприкінці 2019 року. “США – наш основний стратегічний експортний ринок. За 2020 рік частка експорту в цю країну становила 10% нашої продукції. У 2021 році ми зросли в 3,5 рази за доходами, а частка експорту сягнула 50%. Наша мета на цей рік – зрости в експорті ще на 20%”, – повідомив Дуб.

Лідер українського ринку, який виробляє інноваційні товари для домашніх улюбленців, COLLAR (collarglobal.com) за 2021 рік експортував 120 млн товарів, повідомив агентству керівник департаменту маркетингу компанії Костянтин Бондаренко.

Український виробник кормів для котів і собак Kormotech (kormotech.com) здійснює експорт до 35 країн світу.

“Ми експортуємо 23% з усього, що пропонує Kormotech. У грошах частка експорту за 2021 рік становила 19,4%, що, у свою чергу, на 4% більше, ніж 2020-го”, – повідомив СЕО Kormotech Ростислав Вовк.

За його словами, стратегічними для експорту є п’ять країн (США, Литва, Латвія, Румунія, Молдова). Продукцію компанії під власними брендами та private label можна придбати у 35 країнах.

“Важливу роль у розвитку на міжнародній арені відігравали власні виробничі потужності в Литві та виробництво продукту на майданчиках партнерів. Із початком війни – тим паче. Ми розвиваємо ці напрямки ще інтенсивніше, продовжуємо інвестиції у бренди та посилюємо комунікації з усіма стейкхолдерами”, – повідомив Вовк.

Він переконаний, що поєднання сильних українських брендів в асоціацію означає посилення на міжнародній арені.

Дуб у коментарі агентству наголосив, що в рамках діяльності альянсу компанії з великим досвідом допомагатимуть початківцям у всьому ланцюжку: консультуватимуть щодо ринків, знаходитимуть та розвиватимуть мережу дистриб’юторів, проводитимуть маркетингові акції.

“Великі “підтягнуть” середніх, середні – невеликі компанії. На національному рівні ці дії допомагають налагодженню ефективної зовнішньої торгівлі та сприяють продуктивній роботі всієї економіки”, – каже він.

Одним із векторів діяльності Pet Alliance Дуб бачить виставкову діяльність.

“Як об’єднання 24 березня ми були вперше представлені на Global Pet EXPO 2022 в Орландо (США). Це одна з наймасштабніших подій у сфері товарів для тварин у світі, щороку її відвідує понад 15 тис. учасників. Готуємося найближчим часом до виставок у Європі”, – повідомив він.

Pet Alliance створено за фінансової та інформаційної підтримки Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України”. Залучення такого партнера дало змогу підвищити світовий рівень довіри до українських компаній.

“Наша мета – підтримувати малий і середній бізнес України для підвищення конкурентоспроможності на внутрішньому ринку та за кордоном. Така підтримка вкрай необхідна особливо зараз, під час війни. Ми працюємо з українськими компаніями та підприємствами, зокрема з індустрії для тварин, останні три роки; знаємо їхній рівень і впевнені, що разом вони зможуть утримати операційну здатність і досягти успіхів”, – сказала заступниця директора Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України” Олеся Залуська.