Пт. Кві 19th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Справа не стільки в обмеженій купівельній спроможності українців, скільки у зміні моделі поведінки покупців та високій конкуренції в інших сегментах ринку.

Як повідомляє журнал НВ, в Україні швидко зростає ринок національних мереж магазинів формату dollar store. Одна з таких мереж – Аврора – за оцінкою консалтингової компанії Colliers Ukraine, опинилася у топ-3 найбільших непродовольчих дискаунтерів Центральної та Східної Європи. Мережа Аврора у липні 2021-го налічувала 650 магазинів, а вже у грудні відкрила 800-й, плануючи не менш активну динаміку у 2022 році. RAU пропонує адаптовану версію матеріалу, де викладаються основні фактори, що сприяють успіху в Україні торгових точок саме такого формату.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

У трійці найкращих

Створений у 2011 році ритейлер Аврора серед непродовольчих дискаунтерів ЦСЄ знаходиться на третьому місці за кількістю торгових точок. Його випереджають лише польська Pepco з її більш ніж 2600 локацій у різних країнах та німецька KiK з приблизно 1000 магазинів лише у даному регіоні. Загалом у цій частині Старого Світу, що охоплює 16 країн та 159 млн жителів, Colliers Ukraine нарахувала понад 45 великих непродовольчих мереж формату dollar store.

Один із засновників мережі Аврора Тарас Панасенко підглянув формат торгівлі «dollar store» або «все по $1» у США, де ще побував студентом за програмою Work&Travel. До речі, аналогічна мережа американських магазинів Dollar General наприкінці минулого року розрослася до 18 000 торгових точок. Її річний прибуток $33,7 млрд, а капіталізація перевищує $50 млрд — акції Dollar General торгуються на Нью-Йоркській фондовій біржі.

На такий самий успіх (з поправкою на українські реалії) розраховують і в Аврора, плануючи покрити магазинами кожен населений пункт країни, де понад 10 000 мешканців. Вже цього року, як очікується, буде відкрито перший магазин за межами України. Крім того, у найближчі п’ять років компанія має бути готова до публічного розміщення акцій на одній із бірж.

Зрозумілий формат

Успіх цієї моделі торгівлі продиктований відносною простотою. Як пояснює провідний експерт у сегменті торгової нерухомості Colliers Ukraine Ігор Заболоцький, дискаунтер — дуже чітка бізнес-модель: зрозумілі, стандартизовані магазини зі стабільним набором товарів. Дискаунтери орієнтовані на максимальне зниження собівартості відкриття нових локацій у порівнянні з іншими операторами, обсяг інвестицій на відкриття нижче на 20-30%, а іноді і на 50%.

Це дозволяє таким мережам щільніше покривати райони житлової забудови, щоб бути ближчими до кінцевого споживача. Вони орендують старі приміщення, часто на місці колишніх гастрономів та галантерей, куди звикли ходити за покупками кілька поколінь городян.

Як зазначає голова Асоціації ритейлерів України Андрій Жук, їх типовий розмір – 200 кв. м, переважно у стріт-ритейлі. Асортимент налічує в середньому 7000 SKU. Це зазвичай товари повсякденного попиту (засоби гігієни, миючі та засоби для чищення тощо), але на полицях часто присутні також іграшки для дітей, канцелярія, а також снеки, приправи, недорогі марки чаю та кави. І як прогнозує Андрій Жук, частка продуктів харчування у таких магазинах зростатиме. Також вони добре працюють із сезонністю, торгуючи новорічним декором напередодні свят або збільшуючи пропозицію товарів для школи у серпні.

Українські конкуренти

Втім, приклад Аврора не є унікальним. У цьому сегменті з 2010 року працює мережа Копійочка, чия мережа налічує близько 300 локацій, переважно у Західній Україні. В асортименті представлено понад 4000 SKU: кухонне приладдя, посуд, прилади для домашнього користування, електротовари, побутова хімія та засоби гігієни, іграшки та товари для дітей, канцтовари, косметика, біжутерія, сумки та гаманці.

На цьому ж полі працює Червоний маркет, помітний гравець у столиці. Ця мережа має понад 170 локацій часом біля периферійних станцій метро, де часто здійснюються швидкі недорогі покупки. У схожому форматі працює і OnePrice, яка розвивається останні чотири роки та налічує понад 50 точок. Втім, мережа дещо відрізняється асортиментом (більше 10 000 позицій товарів від харчової плівки до текстилю) та цінами, які дещо вищі, ніж у конкурентів. Є ще магазини Півціни, Bonus та інші.

Ціна та швидкість як вирішальний фактор

У всіх перерахованих мережах на полицях чимало китайського імпорту, часто такого, що зустрічається лише у подібних магазинах. Вітчизняний виробник також присутній із товаром, який можна знайти у звичайних продуктових мережах, але за рахунок оборотів та налагоджених процесів ціна на них у дискаунтерах може бути дещо нижчою.

Оскільки сегмент магазинів dollar store працює за рахунок масштабу, ритейлерам постійно доводиться розширювати мережу, щоб стати дуже великим гравцем, інакше є ризик піти з ринку.

За словами Тараса Панасенка, у Аврора приблизно 5000 SKU, середня площа торгового залу – 120 кв. м. Раніше було 80 кв. м, тепер уже є магазини на 300 кв. м. Проте як показало вивчення оборотності товарних залишків та активні експерименти, 120 квадратів – найефективніший розмір. Інвестиції у відкриття однієї точки під брендом Аврора коливаються в межах від 1,2 до 2 млн грн, але буває більше, коли потрібний ремонт.

При невеликій націнці вирішальний вплив має підвищення ефективності роботи кожної торгової точки. Так, за словами співвласника Аврора, компанії вдалося за два роки подвоїти швидкість обслуговування на касі. Також тут готові прийняти куплений товар назад протягом 30 днів, якщо з ним щось не так. Це заспокоює клієнтів.

У 2022 році Аврора планує відкрити ще 300-350 нових точок, роблячи акцент на Західній Україні. Хоча, як зізнаються в компанії, у столиці середній чек вищий у півтора рази, ніж у регіонах.

Вдалий момент

Найбільш активно мережі формату dollar store розвиваються останні три-чотири роки. Причина не лише в низькій купівельній спроможності більшості населення країни. За словами Андрія Жука, розвиток дискаунтерів пов’язаний з невеликою кількістю гравців у цій ніші, якщо говорити про цивілізований роздріб. До останнього часу цю нішу займали вуличні ринки, МАФ, розкладки та магазинчики з вивісками на кшталт «все по 10», яких також навряд чи назвеш системними гравцями. Саме у таких місцях побачили можливості мережі dollar store. На думку Жука, у конкурентній боротьбі перевага на їхньому боці, адже тут можна розрахуватися карткою, отримати гарантії якості продукції. Тобто все те, чого не вистачає вуличним ринкам.

На розквіт one dollar store реагують інші гравці. Наприклад, минулого року такі магазини почала відкривати компанія Стиль Д, відома своєю мережею Prostor, — перший із них під назвою Ізі почав працювати восени в Дніпрі, розповів Артем Ретін, керуючий партнер компанії Retail.Pro.