Вт. Кві 23rd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Компанія Euromonitor International визначила десять нових світових споживчих тенденцій, які визначатимуть найближче майбутнє ритейлу. Споживачі втілюють свої плани у життя, ризикуючи та ловлячи момент.

В останні кілька років поведінка споживачів під впливом технологій і подій, що важко прогнозуються, змінюється з неймовірною швидкістю. Щоб навіть за таких обставин залишатися на крок попереду конкурентів, доводиться постійно змінювати бізнес-модель за новими вимогами клієнтів. За даними нового дослідження Euromonitor International, доступ та дії – ось рушійні сили, що лежать в основі 10 основних світових споживчих тенденцій у 2022 році. Якщо минулого року люди змушені були змиритися зі втратою контролю над ситуацією та адаптуватися до невизначеності, яку внесла пандемія, то цього року вони поступово повертають впевненість у собі та діють, виходячи зі своїх вподобань та цінностей. RAU пропонує ознайомитись з основними тезами цього дослідження.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Тенденція №1. Творчий пошук

Збої в глобальних ланцюжках постачання призводять до дефіциту, а то й зовсім позбавляють можливості купити улюблений товар. У той же час зі зняттям обмежень клієнти хочуть купувати новий одяг, оновлювати свій будинок і просто витрачати гроші на розваги як раніше. Оскільки хаос у ланцюжку поставок, як очікується, збережеться до 2023 року, майже 40% підприємств зіштовхнуться із цією проблемою у 2022 році.

Споживачі шукатимуть нові способи купівлі своїх улюблених товарів та послуг, виявляючи творчий підхід. Їх ще називають Backup Planners, тобто ті, хто має резервний план.

Вони намагатимуться “обійти” чергу за дефіцитом за допомогою технологій, наприклад, покладатися на послуги передплати або групових покупок для забезпечення доставки. Якщо це не спрацює, будуть шукати альтернативні варіанти (товару або способу покупки), вибираючи найкращий з тих, що залишилися, а в деяких випадках навіть відкладаючи покупку або змінюючи свої звички купівлі. Зокрема, у 2021 році 28% клієнтів намагалися купувати місцеві товари та послуги.

Фактично покупці завжди вибиратимуть між двома крайнощами: переплачувати або переходити на більш економні варіанти, такі як купівля вживаних речей або їх оренда.

В обох випадках ритейл може виграти. Важливо запропонувати можливості, яких не мають інші. Наприклад, мобільні програми, що підтримують цифрові списки очікування, дозволяють клієнту зайняти своє місце у черзі, а підприємствам – контролювати трафік. Додатково можна доставляти товари до дверей споживача.

Для тих, хто не хоче переплачувати за першочерговий доступ до товару, ритейл може сам запропонувати альтернативу – орендовані чи відновлені продукти. Тим самим розширюючи можливості покупця.

Тенденція №2. Бережливість у моді

Купівля вживаних товарів стає мейнстримом, тому що покупці шукають унікальні, доступні за ціною та екологічні товари. Вінтаж та повільна мода допомогли цій тенденції розцвісти на ринку одягу. Молодь шукає єдині у своєму роді продукти. П’ята частина споживачів готова збільшити покупку речей у майбутньому, а третина вже робить це.

Люди постійно проводять інвентаризацію своїх речей, щоб визначити, які предмети залишити, оновити, перепродати чи пожертвувати.

Тому бізнес-моделі ритейлу розвиваються і включають програми зворотного викупу, ініціативи з використання багаторазової упаковки, пропозицію відновлених продуктів та P2P-маркетплейси (дошки оголошень та агрегатори). Подарункові картки, кредит у магазині та бали лояльності – це інструменти, які спонукають брати участь у цих програмах.

Тенденція №3. Літні люди – зростаючий клас сучасних покупців

Якщо досі використання цифрових сервісів було спрямоване переважно на молодь, то тепер люди похилого віку впевнено складають їм конкуренцію. Коли світ “закрився”, люди у віці 60+ були змушені виходити в інтернет і тепер це готові клієнти, які можуть робити покупки та користуватися іншими послугами через онлайн-канал (медичні консультації, управління фінансами та навчання).

Більш того, чисельність населення старше 60 років, як очікується, зросте у світі до 2040 року на 65% і перевищить два мільярди людей. Ця відносно багата група людей набуває все більше досвіду та впевненості у собі, використовуючи онлайн-сервіси. Наприклад, TikTok – це одна з платформ, яку вони використовують завдяки впливу і допомозі онуків. Так, більше 60% людей похилого віку відвідували веб-сайт соціальної мережі не рідше одного разу на тиждень, а 21% брали в ній участь у відеоіграх.

Враховуючи це, бізнес може адаптувати пропонований цифровий досвід купівлі для задоволення потреб цієї розширеної онлайн-аудиторії. Нехай навіть в Україні поки що не так багато багатих пенсіонерів. Такі клієнти цінують простоту використання пристроїв або сервісів і реальну користь від їх застосування. Не зайвою буде й допомога у навчанні таких користувачів

Тенденція №4. Фінансові ентузіасти

Більше половини споживачів у всьому світі вважають, що у найближчі п’ять років їхнє фінансове становище покращиться. Поступово все більше людей беруть під контроль свої гроші та використовують різноманітні сервіси для відстеження своїх витрат та інвестицій.

Ритейлери та бренди повинні співпрацювати з корпораціями фінансових послуг, щоб спростити альтернативні форми оплати, такі як криптовалюти або buy now pay later. Не можна недооцінювати потенційний вплив зростання фінансової хватки своїх клієнтів.

Тенденція №5. Велике оновлення життя

У 2022 році також домінуватиме те, що в Euromonitor називають «Велике оновлення життя». Пандемія спонукає людей зосереджуються на особистому зростанні та благополуччі, вносячи радикальні зміни в життя, які відображають їх цінності, захоплення та цілі. З 2015 по 2021 рік частка тих, хто виділяв більше часу для себе, зросла з 12% до 24%.

Виграє той, хто впроваджує інноваційні товари, послуги та досвід, що відповідають цьому моменту, що трапляється раз у покоління. Дії та продукти, які позитивно впливають на психічне та фізичне здоров’я, такі як можливість взяти тварину з притулку або подорожувати, працюючи віддалено, впливають на рішення про покупку. Так, за рахунок збільшення кількості домашніх улюбленців, у 2021-му глобальне зростання продажів засобів для догляду за домашніми тваринами подвоїлося порівняно з 2019 роком.

Компанії повинні пропонувати політику та продукти, які приносять користь та сприяють особистісному зростанню, щоб стимулювати лояльність.

Тенденція №6. Рух метавсесвіту

Тривимірні цифрові екосистеми починають трансформувати соціальні зв’язки. Світові продажі гарнітур AR/VR зросли на 56% з 2017 по 2021 рік, досягнувши минулого року $2,6 млрд.

Цифровий світ переходить від віртуальних тусовок до захоплюючих світів у 3D-реальності. Це дає шанс заробити, оскільки інновації можуть стимулювати електронну комерцію та продаж віртуальних продуктів у міру розширення доступу. Крім збільшення доходу рекламна активність у метавсесвітах дозволить збільшити впізнаваність бренду.

Тенденція №7. Екологічна тривога

Традиційно зростає екологічна стурбованість та активність на користь економіки з нульовими викидами. У 2021 році 35% споживачів у всьому світі активно намагалися скорочувати викиди вуглецю. Споживачі очікують, що бренди активізуються за рахунок використання вуглецево-нейтральних продуктів та «прозорого» цифрового маркування, яке дозволяє відстежувати вуглецевий слід.

Тенденція №8. Сільські городяни

Частина жителів мегаполісів переїжджає жити до передмістя чи села, де більше місця та зелені, безпечніші, чистіші райони. Тому розширення мережі звичайних торгових точок та послуг за одночасного інвестування в електронну комерцію допоможе компаніям охопити ширшу аудиторію. Створення центрів мікрофулфілменту та розширення доставки «останньої милі» можуть краще обслуговувати сільські громади та розширювати клієнтську базу. І, відповідно, збільшити дохід.

Тенденція №9. Шукачі любові до себе

Такі поняття як автентичність, прийняття та інклюзивність знаходяться на передньому краї вибору способу життя та звичок витрачання коштів, оскільки споживачі все частіше приймають своє справжнє «я». Вони інвестують у турботу про своє тіло і розум, включаючи продукти, які вони використовують.

Продукти та досвід, які дозволяють цим споживачам бути їхньою кращою версією, стимулюватимуть рішення про купівлю та лояльність до бренду. Шукачі любові до себе купують те, що відповідає їхнім мотивам та ідентичності, які мають залишатися в основі бізнес-стратегій ритейлу. Інвестування в такі технології, як AI, може сприяти створенню складніших персоналізованих рішень.

Так, косметичні бренди пропонують інноваційні продукти професійної якості (як у салонах краси) для використання вдома. Виробники продуктів харчування та напоїв інвестують у функціональні інгредієнти та слабоалкогольні чи безалкогольні напої, оскільки споживачі шукають більш здорові варіанти. У західних країнах процвітають продукти з додаванням канабісу, у той час як предмети розкоші продовжують перемагати у Китаї.

Персоналізація розвиватиметься і зміщуватиметься у бік масового визнання у таких секторах, як краса, особиста гігієна та споживче здоров’я. Крім того, маркетинг та пропозиції мають бути інклюзивними.

Тенденція №10 Парадокс соціалізації

Парадокс соціалізації — це поведінкова фаза, що впливає на споживчі звички. У 2021 році 76% споживачів у всьому світі вживали запобіжних заходів для здоров’я та безпеки, виходячи з дому. Коливання рівня комфорту призвели до суперечливого повернення до життя, який був до пандемії. Люди хочуть спілкуватися, але вимагають гнучкого підходу, оскільки багато хто, як і раніше, бояться зайвих контактів. Головне, чого хоче клієнт – щоб він мав вибір варіантів взаємодії з ритейлером або брендом.

Тому підприємства торгівлі повинні бути сприйнятливими та забезпечувати безперебійну роботу з інноваційними та адаптивними рішеннями для всіх клієнтів. Гібридні бізнес-моделі дозволять споживачам контролювати бажаний досвід покупок із використанням різних каналів. Гнучкі правила, такі як відмова від плати за скасування замовлення, можуть пристосовуватися до обмежень і рівнів комфорту, що змінюються.