Чт. Мар 28th, 2024

Представники підприємств більшості секторів економіки погіршили оцінки щодо економічного стану свого бізнесу. Причинами стали стрімке здорожчання енергоносіїв, дефіцит сировинних товарів, збільшення виробничих витрат і зростання захворюваності в Україні та світі. Про це повідомляється на сайті Нацбанку, пише The page.

Так, індекс очікувань ділової активності (ІОДА) у листопаді 2021 року становив 49,8 пункту проти 51,4 в жовтні.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Найсуттєвіше відреагували на посилення карантинних обмежень підприємства сфери послуг. Респонденти не очікували змін обсягів наданих послуг і нових замовлень.

Підприємства торгівлі також не очікували змін у результатах діяльності. Проте вони зберегли позитивні очікування щодо обсягу товарообороту. Попри високі закупівельні ціни майже третина підприємств торгівлі налаштована на зниження торговельної маржі.

Очікування підприємств будівництва другий місяць поспіль перебувають практично на нейтральному рівні. Вони дещо поліпшили оцінки обсягів виконаних будівельних робіт і нових замовлень, а також закупівлі послуг підрядників. Водночас очікування зростання цін на продукцію та послуги власного виробництва залишаються дуже високими.

Підприємства промисловості дещо послабили, але зберегли оптимістичні оцінки результатів діяльності та перспектив свого розвитку. Вони незначно поліпшили очікування щодо обсягу виготовленої продукції. Водночас вони були стриманішими у своїх очікуваннях щодо обсягу нових замовлень, зокрема експортних.

Підприємства всіх секторів економіки прогнозують подальше зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі подорожчання сировини, матеріалів і товарів постачальників. Погіршилися загальні оцінки щодо зайнятості: підприємства всіх секторів не очікують збільшення кількості працівників. Підприємства будівництва мають найгірші очікування щодо наймання, а підприємства сфери послуг зберігають нейтральні оцінки.